Ce înseamnă până la urma coaching?
Ce presupun aceste servicii pe bune, profesionist vorbind?
Care sunt diferențele intre coaching și psihoterapie sau consultanță?
Răspund pe scurt în acest articol, din rolul de coach profesionist, după ce am parcurs o scoală de coaching certificată de ICF (Federația internațională de coaching – cel mai important organism de reglementare a profesiei la nivel Mondial).
Probabil știi deja despre mine că sunt trainer și fac consultanta și mentorat. După 10 ani de profesat în aceste industrii, am văzut și limitările lor. Așa am făcut pasul și către coaching. Pentru că nu am răspunsuri la toate întrebările și mai ales că ceea ce s-a dovedit a fi bine pentru mine nu este neapărat bine și pentru tine.
În scoală de coaching mi-am extins mindsetul și am îmbrățișat acea parte din mine care nu își găsea pacea. Omul smerit, creativ, empatic și tăcut. Omul care încă învață să aibă totală încredere în oameni. În toți oamenii! Voi mai scrie despre călătoria mea în a deveni coach profesionist. Acum hai să revenit la scopul acestui articol.
Coaching-ul este un parteneriat cu clientul într-un proces creativ și provocator de gândire pentru maximizarea potențialului. Procesul de coaching este un demers de dezvoltare și conștientizare, urmărind îndeplinirea obiectivelor personale și profesionale.
Coachingul este o metodă de a progresa pentru client, bazadu-se pe experiența și percepțiile clientului, nu pe cunoașterea și expertiza coachului. Coachingul profesionist susține clientul în a-și depăși propriile limite în domeniul în care lucrează, să își conștientizeze tiparele mentale și să fie responsabil de rezultatele pe care și le dorește.
Coach-ul acompaniază clientul, provoacă schimbări de perspectivă și îl susține în atingerea obiectivelor propuse.
Pe scurt, un proces de coaching facilitează creșterea omului care intra în procesul de coaching.
Consilierea oferă soluții din poziția de expert într-un anumit domeniu și asta am făcut eu în ultimii patru ani pentru freelanceri și antreprenori.
Psihoterapia explorează cauzele problemelor din trecut în timp ce în coaching ne uităm la prezent și la viitor, devenim conștienți de ceea ce este în “aici și acum” pentru a lua decizii noi și a acționa eficient.
Cum arată un proces de coaching pentru antreprenori?
Procesul de coaching pleacă întotdeauna de la nevoie clientului. În parteneriat cu coach-ul, clientul își definește clar obiectivele, ceea ce dorește sa obțină la finalul programului astfel încât să își învestească cu sens timpul și banii.
În următoarele sesiuni coach-ul ascultă, creează un spatiu de încredere totală și siguranță în care antreprenorul se va cunoaște pe sine, se va auzi în modul noi și va deveni conștient de ceea ce nu îi era accesibil înainte.
Coach-ul pune întrebări și nu oferă soluții. Coach-ul rămâne curios și nu judecă, oglindește clientul și facilitează transformarea potetialului în performanță.
Urmărim atingerea obiectivelor și cel mai mare căștig devine totuși CINE devine clientul la final de proces, nu doar ceea ce obține.
Altfel spun, antreprenorul se dezvoltă pe sine, în timp ce își atinge și obiectivele de business sau financiare cu care a venit în procesul de coaching.
Când apelezi la un coach?
Deși serviciile de coaching sunt considerate premium și destinate pentru nevoile din vârful piramidei, majoritatea oamenilor caută un coach atunci când identifică un decalaj intre ceea ce stiu că pot și ceea ce fac efectiv.
Dacă vrei să iți atingi un obiectiv ambițios (să iți crești afacerea, să devii manager în organizația în care lucrezi, să câștigi o competiție, să scrii o carte, etc) apelezi la un coach dacă vrei să accelerezi obținerea de rezultate.
Dacă vrei să descoperi ceva nou și important despre tine (de exemplu care iți sunt valorile și ce convingeri te blochează din evoluția personală) un coach poate fi extrem de util.
Apelezi la coach cand vrei să devii capabil să faci un lucru care îți pare foarte dificil (să vorbesti în public, să muncesti mai puțin, să îti păstreze calmul la muncă, etc)
Un coach te ajută să îți descopri încrederea în tine, curajul de a acționa, bucuria de a face lucruri.
Pentru cine fac eu coaching?
Există mai multe nișe de coaching și ideal este ca fiecare coach să își aleagă clientul ideal pentru care știe că poate face cel mai bun demers de creștere.
Un Coach profesionist își cunoaște foarte bine valorile și convingerile și dacă este autentic, acestea vor fi vizibile și pentru clienți.
Eu, Daniela Irimia, fac coaching pentru performanță, îmi place să acompaniez oamenii care au obiective ambițioase, care vor să fie cea mai bună versiune a lor și să își manifeste potențialul în afacerea sau cariera lor.
Îmi place să ajut liderii să propage binele în lume, să ajut antreprenorii și freelancerii să devină modele de bune practici și pentru alții. Vreau ca munca mea să se vadă în reușitele clienților mei și apoi în clienții clienților mei.
Cred cu tărie că fiecare dintre noi contibuim la lumea în care trăim. Și eu îmi doresc o lume mai bună care este formată din oameni mai buni, mai conștienți și asumați, mai curajoși și autentici.
Dacă ai alte întrebări pentru mine, scrie-mi cu încredere pe daniela.irimia@femeiaindependenta.ro sau suna-ma la 0724 837 869
Citește și despre Ce este coachingul de echipă și care sunt etapele unui proces.
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer, coach, autor de cărți
One thought on “Coaching pentru antreprenori – Cum, Când și De ce”
Pingback: Provocarile unui Antreprenor la inceput de drum | Daniela Irimia