Cum poți să devii mai carismatic
Carisma este o caracteristică personală şi socială care constă într-un farmec personal, magnetism şi abilitatea de a te face plăcut în faţa celorlalţi. Oamenii carismatici se bucură de prestigiu şi simpatie în majoritatea grupurilor pe care le frecventează.
Potrivit teoriei schimbului social, oamenii caută prezenţa acelor persoane care le oferă emoțiile şi beneficiile pe care şi le doresc, iar cei care le dăruiesc cele mai mari beneficii sunt cei dezirabili. Carisma este tocmai abilitatea de a crea stări pozitive celorlalţi oameni.
Dacă-i faci pe ceilalţi să se simtă deosebiţi şi le creezi o dispoziţie agreabilă, vei fi mai apreciat decât cei care nu oferă astfel de trăiri afectiv pozitive. Un zâmbet, o atingere ușoară, un compliment și atenție sporită către ceilalți te vor pune într-o lumină favorabilă.
În schimb oamenii te vor evita dacă le refuzi beneficiile pe care le urmăresc, nereuşind să-ţi dovedeşti aprecierea faţă de ei, creându-le o dispoziţie negativă sau plictisindu-i. Dacă vorbești doar despre tine, dacă te lauzi constant și îi batjocorești pe ceilalți, cu siguranță că vei rămâne curând singurul vorbitor.
O trăsătură importantă a schimbului social constă tocmai în faptul că este un schimb. Îi evaluăm pe ceilalţi pe baza beneficiilor oferite de ei şi suntem evaluaţi pe baza beneficiilor pe care le oferim. Afirmaţia poate părea rece, dar explică o mare parte a comportamentelor umane. A ignora această realitate înseamnă a trece cu vederea o parte importantă a dinamicii umane normale, sănătoase.
Poți să devii mai carismatic dezvoltându-ți cele patru daruri sociale: aprecierea, rezonanța, buna dispoziție și îmbogăţirea informaţională.
Cele 4 daruri sociale care te fac un om carismatic
Aprecierea
Tuturor ne place să ne simţim apreciaţi şi să primim confirmări. Dovedești apreciere când arăţi unei persoane că o înţelegi şi o respecţi pentru trăsăturile ei pozitive. Spre exemplu, dacă spui unei persoane, direct sau indirect, că este talentată, amuzantă, inteligență sau atrăgătoare, se va simţi mândră pentru că are acea calitate şi, în general, se va simţi bine în propria piele.
Rezonanța
Rezonanța presupune găsirea punctelor de intersecţie cu cineva. Poate fi vorba de un prieten comun, aceleași interese sau experienţe asemănătoare. Poate fi ceva foarte simplu, cum ar fi sublinierea unei atitudini sau păreri similare faţă de un anumit lucru, de exemplu “și eu cred la fel” sau “și mie mi-a plăcut filmul acela”.
În esenţă, rezonanţa înseamnă a spune “Sunt ca tine”. Oamenilor le place asta fiindcă îi face să se simtă înţeleşi şi le dă sentimentul apartenenţei.
Buna dispoziţie
În mod firesc, oamenilor le place să aibă o dispoziţie pozitivă, să râdă şi să se simtă înveseliţi – şi se simt atraşi de cei care provoacă astfel de stări. Nu trebuie să fii actor de comedie ca să creezi bună dispoziție!
Poţi însenina ziua celor din jur pe numeroase căi, cum ar fi zâmbetul, entuziasmul, trăirea clipei, purtarea jucăuşă sau distractivă şi îndreptarea atenţiei spre elemente pozitive sau amuzante ale situaţiei.
Îmbogăţirea informaţională
Suntem cu toţii curioşi. Ne place să aflăm lucruri noi – fapte, idei şi perspective interesante, evenimente de actualitate, ba chiar şi fapte diverse. Când oferi darul îmbogăţirii informaţionale, prezenţa ta este stimulatoare şi atrăgătoare. Nu trebuie neapărat să discuţi despre vreo carte grea pe care o citeşti sau despre politica internaţională; poate fi vorba despre o curiozitate pe care ai remarcat-o în drum spre serviciu, filmul recent văzut sau un articol citit într-o revistă. Adu plus valoare în viețile oamenilor. Fii o sursă de energie pozitivă și de informații utile.
Carisma este o calitate personală care ne ajută să fim mai influenți, să construim relații mai sănătoase și autentice, să avem succes în carieră și să ne atingem mai ușor obiectivele. Este important de menționat că carisma poate fi dezvoltată și îmbunătățită prin practică și conștientizare!
Citește cartea Cum să vorbești ca să fii înțeles pentru a înțelege pe deplin cum poți fi un comunicator mai bun și o prezență captivantă pentru ceilalți.
Daniela Irimia, master trainer de comunicare