Acum câteva săptămâni am fost invitată la Antena1 să ofer câteva sfaturi despre cum să negociem salariul și când este momentul potrivit să facem asta.
Ca trainer de comunicare și persuasiune, am lucrat în ultimii 10 ani cu mii de oameni în sala de curs și în sesiuni de coaching, ajuntându-i să își atingă obiectivele într-un mod mai ușor și eficient.
Revenind la subiectul acestui articol, am observat că atât angajații cât și antreprenorii au dificultăți în a negocie salariul / prețul de vânzare. De cele mai multe ori, aceste temeri apar din câteva motive:
- Ne-cunoașterea pieței (fie că este piața muncii, fie a concurenței în afaceri)
- Ne-cunoașterea propriei valori (tu ca angajat nu ești conștient de câtă valoare aduci în organizație sau tu că antreprenor nu știi cât de valoros este produsul/ serviciul pe care îl oferi clientului)
- Lipsa încrederii în sine și în serviciile pe care le oferi
- Teama de a nu fi respins/ de a nu pierde job-ul sau clientul (oarecum legată de punctele de mai sus)
- Abilitați slabe de comunicare și persuasine – iar asta se poate rezolva ușor cu niște cursuri sau .
La finalul articolului las și înregistarea de la TV. Acum te invit să citești care sunt pașii pe care îi ai de parcurs pentru a cere o mărire de salariu. Este important să fii bine pregătit și să ai o abordare profesionistă dacă vrei cu atevărat să obții ceea ce îți dorești.
8 Pasi pentru negocierea cu succes salariului:
✅Pregătește-te: Analizează piața muncii și informează-te despre salariile medii pentru poziția ta și industria în care activezi. Caută și argumentează motivul pentru care consideri că meriți o mărire de salariu, precum rezultatele bune obținute sau responsabilitățile suplimentare preluate.
✅Stabilește momentul potrivit: Alege un moment oportun pentru a discuta despre o mărire de salariu, de exemplu după atingerea unor obiective importante sau la evaluarea anuală de performanță.
✅Planifică întâlnirea: Solicită o întâlnire cu supervisorul sau managerul tău direct pentru a discuta despre salariu. Asigură-te că dispuneți de timpul necesar pentru a discuta în detaliu despre motivele cererii tale.
✅Argumentează-ți cererea: Explică clar motivul pentru care consideri că meriți o mărire de salariu. Enumera realizările, contribuțiile și creșterile de responsabilitate pe care le-ai avut. Pune în evidență modul în care acestea au adus valoare companiei.
✅Propune o sumă și prezintă argumente: Propune o sumă de mărire de salariu pe care o consideri rezonabilă. Fundamentează-ți cererea cu argumente solide, cum ar fi responsabilitățile suplimentare preluate, rezultatele obținute sau comparația cu salariul mediu din domeniu.
✅Ascultă și fii deschis la discuție: După ce ai exprimat cererea ta, ascultă cu atenție răspunsul și argumentele managerului tău. Fii deschis la negocieri și alternative, cum ar fi beneficii suplimentare sau avantaje non-financiare.
✅Urmează un plan de acțiune daca răspunsul este negativ: Daca răspunsul este negativ sau neconvingător, cere feedback și întreabă cum poți să-ți îmbunătățești situația sau perspectivele de creștere salariala în viitor. Stabilește un plan de acțiune pentru a-ți atinge obiectivele salariale.
✅Păstrează o atitudine profesională: Indiferent de răspunsul primit, păstrează o atitudine respectuoasă și profesională pe toată durata discuției și după aceea. Respectă decizia managerului și demonstrează un angajament continuu față de munca ta.

Dacă totuși nu pare că primești înțelegere sau deschidere din partea angajatorului, iți reamintesc că ești liber să cauți o altă organizație care să te aprecieze la adevărata ta valoare. Daca ești ferm convins că ceea ce oferi tu echipei și firmei în care lucrezi nu este recompensat într-în mod onest, fă-ți curaj și caută alt job sau ia în calcul opțiunea de a-ți deschide propriul business, bazat pe expertiza pe care o ai.
Succes în demersul tău pentru obținerea unor venituri mai mari din munca și cunoștințele tale! Sunt coach profesionist și te pot susține în atingerea obiectivelor profesionale. Scrie-mi cu încredere cum te-a ajutat acest articol.
Imediat după apariția la TV, un fost client de training m-a abordat și mi-a mulțumit pentru idei și curajul pe care l-a scos la iveala să își negocieze salariul. A obținut chiar o avansarea! 😀
Daniela Irimia, master trainer & performance coach