Când o simplă discuție devine un moment de conectare și sinergie între două ființe umane?
Când vorbirea se transformă în comunicare eficientă?
Când agresivitatea sau pasivitatea evoluează spre asertivitate?
M-am întrebat de multe ori și am studiat în diverse contexte procesul de comunicare și relaționare atât între două persoane cât și la nivel de grup. Am citit zeci de cărți, am făcut zeci de cursuri, am urmărit zeci de materiale video și am facilitat zeci de programe de training de comunicare.
Am promis că voi scrie și o carte despre comunicarea interpersonală … Încă nu am început să scriu la ea, tot simt că mai am de acumulat informații și de lăsat la “dospit” experiențe… Va veni și timpul ei…
Deocamdată vreau să îți ofer câteva principii esențiale pentru a deveni și tu artist în conversație.
De ce artă și conversație? Pentru că în procesul de comunicare asertivă este nevoie de creativitate, de curaj, de asumare, de flexibilitate.
Am observat de-a lungul timpului că oamenii nu știu ce să facă și ce să spună atunci când sunt agresați fizic sau verbal. Singura formă de răspuns inteligent este asertivitatea! Am scris mult despre asertivitate și dacă vrei să aprofundezi subiectul, iti recomand cursul Comunicare cu impact
Comunicarea asertivă înseamnă să răspunzi conștient, nu să reacționezi în mod automat! Și pentru asta avem nevoie să gândim înainte de a vorbi.
Gândește-te puțin …. Câte din greșelile făcute, câte din nebuniile văzute, câte din păcatele comise sunt rezultatul acțiunilor necugetate?
Arta cere timp…. Așa și comunicarea cere timp.
Arta cere conectare … Așa și comunicarea cere conectare cu nevoile tale și cu nevoile celorlalți.
Conectarea aceasta se face prin empatie și compasiune. Pe de o parte ai nevoie să te cunoști pe tine, să te înțelegi, să știi care sunt valorile și nevoile tale.
Apoi empatia față de partenerul de discuție te ajută să îl înțelegi mai bine. Întreabă-te “Oare cum m-aș simți daca aș fi în locul lui”, “Oare ce nevoi caută să iși satisfacă prin acest comportament”, “De ce se comportă așa”?
Aceste întrebări te ajută să te conectezi cu nevoile reale ale celorlalți și să iți adaptezi comunicarea astfel încât să fii eficient și eficace.
Arta cere curaj și asumare… Așa și o conversație tensionata cere din partea ta diplomație, calm și fermitate în același timp.
Păstrarea calmului în fata unui om gresiv sau a răbdării în cazul unui om pasiv cere de multe ori un efort conștient din partea noastră. Și exercițiu ….
Cred că știi deja “ce ar trebui să faci” și cu toate acestea în practica comportamentul rămâne neschimbat. De ce? Pentru că nu este suficient să știm ce să facem. Esențial este să exersam. Să facem efectiv, pas cu pas, cu perseverență și blândețe, ceea ce ne dorim.
“Adevărata artă a conversației nu este numai să spui ceea ce trebuie să spui la momentul potrivit, ci să păstrezi tăcerea atunci când este cazul” – Dorothy Nevill
Tăcerea este o unealtă extrem de puternică în comunicare și din păcate foarte puțini oameni o stăpânesc. Înainte de a deschide gura întreabă-te daca ceea ce spui este clar, concis, coerent și util. Și mai întreabă-te dacă poate fi folosit împotriva ta. 😉
Întrebările sunt o alta unealtă minunată în arta conversației….
Cu cât pui mai multe întrebări bune, cu atât vei primi mai multe răspunsuri bune. Întrebările te ajută să înțelegi mai bine ce stă în spatele unui comportament sau în spatele unei vorbe “de neînțeles”.
Una din întrebările mele preferate este “Ajuta-mă să înțeleg…de ce spui că/ de ce ai ales să faci asta?”
Încearcă-le și tu și vei descoperi un alt nivel de profunzime în conversațiile tale.
Dacă vrei să comunici mai bine, eu iți ofer cursul Comunicare Asertivă cu impact , un curs video înregistrate sau pentru o experiență completa și cu impact mai mare in training 1 la 1 🙂
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer & coach, autor de cărți