Stima de sine este un pilon extrem de important pentru dezvoltarea noastră personală și profesională. Indiferent că vrei să ai relații armonioase, o carieră de succes sau să câștigi mai mulți bani, fundația solidă pe care se contruiește totul în viață, este stima de sine.
Oamenii cu stima de sine au curaj să își urmeze visurile, să își exprime nevoile, să își susțină punctele de vedere cu argumente. Comportamentul asertiv este dependent de stima de sine.
Din experiența mea cu mii de oameni în cursurile de comunicare și leadership, am observant că foarte mulți oameni au un nivel scăzut al stimei de sine și asta îi ține prizonieri într-un stil de viață care nu le aduce bucurie. Acesta a fost și motivul pentru care am scris cartea Femeia Independentă…
Poate nu ai constientizat încă, stima de sine se află exact la jumătatea dinstanței dintre rușinea autosăbotoare și orgoliul autosabotor. Astfel lipsa de încredere se manifestă fie prin comportamentul submisiv fie prin cel agresiv. Citește aici mai multe despre asertivitate și cum se dabândește.
Oamenii cu orgoliu autosabotor se cred superiori celorlalți. Sunt aroganți și narcisiști, se comportă și comunică agresiv. Ei au o atitudine de superioritate, cred că totul li se cuvine, că dețin adevărul absolut. De cele mai multe ori agresivitatea și aroganța ascund un profund sentiment de inadecvare.
Cei cu sentimente de rușine sau modestie autosabotoare au impresia că sunt o specie umană inferioară. Ei au o părere nerealistă și critică despre ei. Comunică și relaționanează din postura de victimă, sunt submisivi sau pasivi. Ei cred că nu merită să fie iubiți sau respectați, că nu merită mai mulți bani sau o casă mai frumoasă. Cred că nu sunt suficient de buni.
Aceste tipare de a gândi și a te raporta la tine însuți au fost cel mai probabil învățate încă din copilărie. Este important să înțelegi cum a contribuit familia ta la aceste sentimente și apoi să îți găsești propriul drum spre construirea unei stime de sine pozitive.
Oamenii cu stimă de sine bună nu se simt nici inferiori nici superiori. Își cunosc atât defectele cât și punctele forte, și le acceptă și se bucură că sunt ei înșiși.
Oamenii cu stimă de sine bună nu se simt nici inferiori nici superiori. Își cunosc atât defectele cât și punctele forte, și le acceptă și se bucură că sunt ei înșiși. Un om cu stimă de sine are orgoliu sănătos – ceea ce înseamnă că își respectă valorile, este mândru de realizările și talentele sale, este încântat de comunitățile din care face parte (familie, prieteni, etc). Orgoliul sănătos îi face să își exprime nevoile și să acționeze pentru a-și îndeplini obiectivele.
Cel cu stima de sine bună are și modestie sănătoasă, adică își recunoaște imperfecțiunile, își conștientizează deficiențele și înțelege că suntem cu toții egali. Modentia aduce empatie și compasiune în relațiile interumane. Așadar, orgoliul sănătos și modestia sănătoasă coexistă în oamenii cu stimă de sine.
Te las cu aceste intrebări:
Dacă ai cunoaște astăzi o persoană care arată că tine, se poartă ca tine, vorbește ca tine, ce părere ai avea despre acea persoană?
O percepi ca pe o persoană cu încredere în sine?
Esti autocritic sau bland cu tine in situatiile provocatoare?
Dacă nu ești mulțumit de răspunsuri, îți recomand Ghidul meu pentru consolidarea stimei de sine! Citește aici mai multe despre el!

Pentru sfaturi personalizate, te pot ajuta într-o ședința de consiliere. De cele mai multe ori, clienții mei își rezolvă multe din problemele de comunicare în 2-3 ședințe.
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer & consilier, autor Femeia Independenta
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus poti descarca GRATUIT E-book-ul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]