Se fac doi ani de când viața multora s-a schimbat și de când majoritatea afacerilor sunt afectate de toate schimbările și incertitudinile provocate de pandemia de Covid-19. Perioadele de restricții, costurile crescute la materiale de producție, dificultățile de transport… toate au pus o presiune semificativă pe afaceri și pe antreprenorii care sunt obligați să se adapteze rapid, să găsească soluții pentru a-și menține afacerile pe piață.
Ca Antreprenor și coach pentru antreprenori și freelanceri, am sintetizat 10 lecții pe care le-am învățat în acești doi ani de pandemie. Ce ar trebui să facem pentru a ne creștere afacerile chiar și în parioade atât de provocatoare?
Fiecare perioadă, că este de creștere, stagnare sau declin, vine cu niște lecții și cred că este important ca antreprenorii să le integreze pentru a continua afacerile profitabile.
10 Acțiuni importante pentru dezvoltarea afacerii:
Rezervele de bani din firmă sunt esențiale pentru a avea o oarecare libertate de mișcare și flexibilitate în fața neprevăzutului. Știe orice Antreprenor că este înțelept să păstrezi tot timpul un fond de urgență în conturile firmei și această perioadă cu închiderea sau reducerea semnificativă a activității pentru câteva luni a subliniat și mai mult importanța banilor disponibili pentru situații de criză.
Flexibilitatea este esențială! Să te poți adapta repede la schimabari, să nu ramai blocat în proceduri învechite sau în rutine care nu se mai potrivesc realității din piață este extrem de important. O afacere flexibilă, cu viteză de reacția și adaptare la schimbările legislative și comportamentale ale clienților va supraviețui și chiar va crește în perioadele provocatoare.
Creativitatea nu mai este doar pentru afacerile “creative”. A fi creativ înseamnă a învață din mers ce are nevoie clientul și să îl servești mai repede și mai bine decât concurența. Clienții caută în permanență ceva nou și atractiv. În pandemie am văzut că a atrage clienți cere mai mult decât promovare și vânzare. Ai nevoie de un produs/ serviciu creativ.
Promovarea și vânzarea sunt motorul oricărei afaceri. Ai produse inovative dar dacă mesajul tău nu ajunge la potențialii clienți nu are cine să cumpere ceea ce ai creat. Pandemia a trimis toate afacerile în online așa că este esențial să înveți puțin despre marketingul online, să fii prezent pe rețelele de socializare și să înveți să iți spui povestea pentru a crea emoții. Apelează la scpecialisti pentru a avea o prezență constantă și cu impact în mediul online. Ei te vor ajuta cu promovarea și vânzarea. Poți învață și din cursul meu, Start SMART în Antreprenoriat – vezi aici detaliile programului.
Te invit să citești articolul integral cu 10 Lecții de business învățate în pandemie pe care l-am scris pe revista pe care o manageriez de peste 8 ani, gandeste-pozitiv.ro !
Sunt curioasă ce alte lecții ai luat din anii aceștia de pandemie. Cum a evoluat afacerea ta? Ce ai făcut ca să evoluezi?
Eu sunt antreprenor de peste 12 ani și am creat un curs complex care să îi ajute pe freelancerii și antreprenorii la început de drum să își creeze o strategie și un plan de acțiune care să îi aducă la succes. Cursul Start SMART în Antreprenoriat este structurat în 6 module astfel:
1. Mindset de Antreprenor
- Mindset de Creștere VS. Subzistență
- Cum gândește un Antreprenor / un angajat
- Valorile și convingerile Antreprenorilor
- Cum îmi schimb convingerile limitative
- Rolul creativității în afaceri
2. Cum să depășesc obstacole
- Echilibrul între Viață Personală și Business
- 8 Metode prin care îmi păstrez motivația
- 3 Pași prin care îmi depășesc fricile
- Accesarea stării de flux
- Reguli de stabilitate financiară
3. Start-up – Cum încep o afacere
- Care este “De ce”-ul afacerii mele
- Cum aleg o idee viabilă
- Oferta unică și avantajele în fața concurenței
- Care este cea mai potrivită formă legală?
- Singur sau cu un partener?
4. Management operațional
- 5 procese esențiale pentru afacerea mea
- Echilibrul între calitate și viteză
- Cum aleg angajații și colaboratorii potriviți
- Gestionarea timpului și a energiei
- Elementul surpriză: Gestionarea clienților
5. Marketing, promovare și vânzare
- Cine sunt clienții mei – Avatarul de client
- Cum îmi fac afacerea cunoscută?
- 4 moduri prin care te conving să cumperi!
- Care este competiția mea?
- Ce ofer în plus față de competiție?
6. Managementul financiar al afacerii
• Cât mă costă lansarea afacerii?
• Investiții necesare pentru funcționarea afacerii
• Cum stabilesc prețul corect?
• Drumul spre profit – cât trebuie să vând
• 5 căi pentru asigurarea unui venit stabil
Cursul este disponibil online, în format video înregistrat sau ca program însoțit de întâlniri live de mentorat. Vezi aici detalii complete și alege să înveți de la alții, evitând o mulțime de greșeli pe care le fac majoritatea antrenorilor începători.
Scrie-mi sau sună-mă dacă ai ai nevoie de detalii sau îndrumare individuală.
Cu drag,
Daniela Irimia, antreprenor, trainer, coach