Brandul personal reprezintă ceea ce spun oamenii despre tine când nu ești în cameră – ține minte acest aspect! spunea CHRIS DUCKER
Conform statisticilor Forbes, branding-ul constant prin toate canalele media crește cu 23% veniturile, culorile unui brand îmbunătățesc notorietatea unui brand cu 80% și 74% dintre oameni devin loiali unui brand după ce interacționează în mod regulat cu conținutul lor online.
De-a lungul carierei în comunicare am întâlnit și am colaborat cu mii de antreprenoare, studente, voluntare, mii de branduri mai mult sau mai puțin cunoscute. Am auzit multe povești, multe motive pentru care femeile au decis ca imaginea lor să devină vizibilă, și de multe ori am auzit că nu au curaj, că le e teamă că vor fi judecate, că nu au ce spune de fapt și că nu consideră că au ceva de special.
Tuturor le spun povestea unei doamne a cărei imagine era necunoscută în 2014 și care azi, are colaborări fructuoase, o afacere de care este mândră și o asociație al cărei brand l-a construit ea însăși. Cu mult curaj, îndrăzneală, susținere din partea celor din jur, optimism și determinare. Povestea mea si a constructiei de brand personal autentic.
Poți și tu sa ai un brand puternic! Dacă urmezi 5 pași simpli prin care sa iti creezi un brand personal, dintr-un model pe care l-am conceput în urma experienței mele și a expertizei deprinse în urma cursurilor pe care le-am parcurs și a masterului în domeniu.
Cum îți creezi un brand personal autentic și puternic
Pasul1: E nevoie să stabilești foarte clar, adică să scrii pe o foaie de hârtie, ce abilități folosești frecvent, ce valori te animă, ce puncte tari ai și ce expertiză și experiență. De aici rezultă cum vrei să fii percepută sau imaginea dezirabilă. Autentică, desigur, fără măști. Poți folosi, tot la acest pas, un test pe care l-au folosit deja câteva sute de femei, pe care îl găsești pe website-ul meu www.brandalchemist.ro și care te va ajuta să identifici arhetipul de brand – un set de trăsături specifice, un tip anume de brand.
Pasul2: Identifică, întrebându-i pe ceilalți – clienți fideli, colaboratori, parteneri de afaceri – cum ești percepută. Caută, de asemenea, pe Google, numele și prenumele tău. De aici obții imaginea socială și imaginea publică.
Pasul 3. Acum știi cum vrei să fii percepută, știi cum te percep cei din cercul proxim, știi cum ești percepută în mass-media. E nevoie să “îmbraci” brandul personal, adică să alegi culorile potrivite arhetipului de brand (stabilit la pasul 1), tonul vocii – amuzant, serios, drăgăstos, prietenos, motivațional – și elementele dramatice – culoarea părului, un anume accesoriu nelipsit, o formă specială de salut sau orice altceva ce vei folosi în mod constant și care va ajuta publicul să te identifice mai ușor.
Pasul 4.1: Ai asociat, așadar, numelui tău o tiopologie, niște culori, un ton al vocii, abilități, valori, puncte tari – adică niște cuvinte cheie – și acum stabilești ce și cui promiți, adică stabilești care va fi promisiunea de brand (ce le promiți concret celor care te vor urmări?) și strategia de diferențiere (acel factor care determină unicitatea ta. Pont important! Tonul vocii poate fi un astfel de factor de diferențiere, dacă ți se pare că nimic nu e diferit față de concurență.
Pasul 4.2: Acum ai ajuns la pasul la care stabilești cui promiți, adică cine este publicul țintă. Cei care te urmăresc sunt tineri, femei, adolescenți, sunt mame, sunt bărbați? Ce stil de viață au? Ce venituri? Ce le place și ce nu le place? De unde iau informații referitoare la produse și servicii? E nevoie de multe detalii, foarte multe.
Pasul 5. Și dacă ai stabilit cine ești, ai ales „veșmintele” potrivite, ce te face unică și specială și cui te adresezi, e nevoie de un plan pentru a ieși în lume. Unde comunici despre tine? Dacă ai stabilit multe detalii despre publicul țintă, știi deja unde. Cum? Cu mesaje potrivite despre valorile, punctele tari, expertiza și experiența ta, pe tonul stabilit, cu culorile alese și cu mult curaj și încredere! Pentru dezvoltarea abilitaților de comunicare și relaționare vezi cursul Comunicare Asertiva cu impact.
Într-o lume în care poți fi orice, fii un brand unic și autentic! Și nu uita: “Cu toții trebuie să înțelegem importanța branding-ului. Suntem cu toții CEO ai propriei companii – EU SRL” spune Tom Peters în Fast Company
Un articol de Dana Lupsa al carei curs CUM ÎMI FAC BRANDING PERSONAL este disponibil online la doar 159 lei!