Daca ai participat la vreun curs de comunicare, probabil stii deja ca cea mai mare componenta a comunicarii interumane nu este data de cuvintele pe care le folosim, si ce limbajul corpului si vocea pe care o avem.
Studiile arata cam asa…. doar 7% din mesajele pe care le transmitem sunt formate din cuvinte, adica din comunicarea verbala, ce spunem efectiv. Practic oamenii retin doar 7% din mesajul tau spus, comunicat verbal prin cuvinte si fraze mai mult mai mai putin corect construite. E putin ingrijorator pentru cei care nu ofera atentie “detaliilor” precum tonul vocii, inflexiuni, mimica si gestica…
Una din cele mai apreciate tematici din cursul meu de comunicare asertiva ( am creat varianta video unde iti explic pe indelete cum sa comunici cu impact atat in cariera cat si in viata personala) este cea legata de comunicarea non-verbala.
Multi se mira cand le spun ca au inceput sa comunice din clipa in care au intrat in sala de curs. Si le explic ce inseamna comunicarea non-verbala si cum ea spune despre noi mult mai mult decat constientizam. Din clipa in care intri intr-o incapere incepi sa comunici, din felul in care te asezi pe scaun, dupa locul pe care l-ai ales si ce faci apoi in cele cateva minute de asteptare.
Ce inseamna Comunicarea non-verbala:
- Postura corpului, cat de drept stai, daca mergi cu pasi apasati sau abia iti tarai picioarele. Daca stai cocosata sau din contra, prea “intepata”
- Hainele pe care le poti. Tu alegi in fiecare zi ce sa porti si ideal ar fi sa iti adaptezi tinuta in functie de locul unde mergi si oamenii cu care urmeaza sa te intalnesti. Fii atenta intotdeauna la ce haine porti, mai ales la intalnirile importante. Cand spun haine aici intra si accesoriile si bijuteriile.
- Gesturile tale, mai exact ce faci cu mainile… Tremura sau sunt transpirate? Le tii le vedere sau in buzunar? Ai o stragere de mana ferma sau slaba?
- Mimica sau mai bine spus, ce se vede pe chipul tau. Zambesti sau esti incruntata? Ai o fata luminoasa sau intunecata de ganduri? Ochii tai stau in pamant sau privesc oamenii cu incredere?
- Respiratia este si ea importanta si se simte. Agitatia sau starea de calm se simt imediat din felul in care respiri, ceea ce influenteaza imediat si vocea pe care o ai atunci cand incepi sa vorbesti.
Si asa am ajuns la comunicarea para-verbala care reprezinta 38% din mesajul nostru. Deci, dupa comunicarea non-verbala care influenteaza procesul de comunicare in proportie de 55%, vocea noastra da “tonul” discutiei si influenteaza semificativ felul in care interlocutorii inteleg mesajul pe care il transmitem.
Curs online pentru Comunicare Eficienta
Ce inseamna Comunicarea para-verbala:
- Volumul vocii, cat de tare sau de incet vorbesti, esti usor de auzit sau ceilalti te roaga sa repeti ceea ce spui?
- Tonul vocii este extrem de important pentru ca seteaza oarecum “tonul” general al discutiei. Vorbesti ferm sau temator? Ai un ton amical, prietenos sau agresiv? Oamenii repereaza imediat tonul si in functie de el interpreteaza si cuvintele.
- Inflexiunile vocii o fac mai atractiva si usor de urmarit. O voce monotona plictiseste si nu starneste interesul. Este greu de ascultat pentru o perioada lunga de timp.
- Ticuri verbale. Daca ai ticuri verbale sau repeti obsesiv anumite cuvinte sau expresii denota lipsa de profesionalism si un nivel precar al abilitatilor de comunicare.
Toate aceste elemente construiesc un mesaj eficient. Comunicarea inseamna mult mai mult decat cuvinte, iar atunci cand stim cum sa folosim corect toate canalele de comunicare, putem controla mult mai usor calitatea mesajului pe care il transmitem.
Te invit la cursul de comunicare eficienta si asertiva din 27 septembrie, de la Bucuresti ca sa intelegi mai bine legatura dintre comunicarea non-verbala si comunicarea para-verbala, si sa inveti cum sa le folosesti in avantajul tau!
Daca nu esti din Bucuresti, ai acces la toate aceste informatii si multe altele in cursul online de comunicare asertiva. CLICK AICI pentru a vedea pachetul complet!
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer de comunicare
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus poti descarca GRATUIT E-book-ul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]