De când cu pandemia, mare parte din comunicarea noastră s-a mutat în mediul online, prin intermediul aplicațiilor de tip ZOOM sau Facebook. Evităm să facem evenimente sau întâlniri față în față și ne vedem în schimb, prin intermediul unui ecran.
Doar că acest stil de comunicare nu ne este încă atât de familiar pe cât am crede și cu atât mai puțin, nu știm să comunicăm eficient și asertiv în mediul digital. Eu, ca trainer de comunicare, am avut ceva provocări în a adapta limbajul, stilul de comunicare și mijloacele folosite pentru a-mi transmite mesajul cât mai clar, concis și coerent folosind canalele de comunicare online.
Și încă mai învăț și încă exersez… Vreau acum să îți ofer și ție câteva din observațiile pe care le am despre această nouă paradingă a comunicării. Cred că ceea ce a început de câteva luni – ședințe online, întâlniri online, cursuri online, evenimente online …. O să devină o normalitate de acum înainte.
Cu siguranță avem nevoie de contact social real, față în față, așteptam cu nerăbdare să “reluăm” viața socială de până acum….dar eu una nu cred că vom mai fi ca înainte. Nu vom mai pierde timp în întălniri ce pot fi făcute foarte bine și online. Eu de exemplu am descoperit că ședințele de consiliere online sunt la fel de eficiente ca și cele off-line. Au în schimb avantajul că pot fi puțin mai lungi și mult mai ușor de “strecurat” în agenda clientelor mele. Așadar, pot face o ședințe de coaching în pauza de masă a clientei, în timp ce pentru o întâlnirea avea nevoie de mai mult timp alocat luând în calcul și drumul până la cabinet.
Deasemenea sunt ședințe și cursuri ce se pot face foarte bine și eficient prin ZOOM. Trebuie doar să ne îmbunătățim abilitățile de comunicare și să ne adaptăm la mediul digital. Așadar, ce diferențe sunt între comunicarea online și cea față în față:
Diferențe între comunicarea video și cea față în față:
Mai puțină comunicare nonverbală
În comunicarea online, din spatele unui ecran, avem parte de mai puțină comunicare nonverbala. Am scris aici despre cât de important este limbajul corpului în procesul de comunicare eficientă. Atunci când stăm pe scaun, în față unei camere web, interlocutorul ne vede doar chipul și eventual mâinile, asta dacă avem obiceiul de a gesticula pentru a întări mesajul.
Deci, prin mai puțină comunicare non-verbală pierdem o parte din înțeles și feedback, ceea ce poate duce la un grad mai mic de înțelegere în profunzime a mesajului și a emoțiilor interlocutorului.
Practic, comunicarea video în mediul online este ceva mai eficientă decât comunicarea scrisă, unde ai la îndemână doar cuvintele dar mai puțin eficientă decât comunicarea față în față printr-un feedback trunchiat din cauza comunicării non-verbale.
Emoții în față camerei video
Unii oameni au emoții în fața unei camere web, fie ea și cea a telefonului mobil. Este ciudat, dacă nu ai exercițiu, să te vezi și pe tine în timp ce vorbești, nu doar pe interlocutor. Și atunci intervine tracul sau emoțiile care te fac să îți pierzi ideile, să nu asculți suficient de atent sau să îți distragi atenția de la interlocutor și să te auto-analizezi în “oglinda”. Prin exercițiu și concentrarea atenției pe interlocutor vei putea comunica eficient și în mediul online.
Dificultăți tehnice
Atunci când comunicăm prin apeluri video, depindem într-o mare măsură de tehnologie. Avem nevoie de o cameră web, de un microfon, de un calculator sau un telefon care are incorporate toate cele necesare. Și bineînțeles că avem nevoie și de conexiune bună la internet. Pentru a ne asigura că discuția va avea loc fără probleme este necesar să pregătim din timp toate cele necesare. Dacă ai o afacere recomand să investești în aparatură de bună calitate, să fii atentă la cum te îmbraci și să ai un spațiu dedicat pentru aceste întâlniri online. O cameră cu lumina bună, retrasă și liniștită, care oferă un cadru frumos în față camerei video te vor ajuta să faci o impresie bună. Practic, o parte din comunicarea non-verbală s-a mutat în exteriorul tău!
Interacțiune mai mică
În cadrul ședințelor sau cursurilor cu mai mulți participanți, interactivitatea este mult scăzută față de interacțiunile față în față. Acest lucru poate fi un avantaj în unele cursuri sau un mare dezavantaj în cadrul unor ședințe. Este important să conștientizezi aceste particularități și să te adaptezi în consecință, pentru a crește eficientă comunicării.
Discuțiile online pot fi stocate
Spre deosebire de discuțiile față în față, apelurile video pot fi inregistrate cu sau fără acordul tău. Așa că ai mare grijă ce și cum spui! Ai nevoie de un control mai mare al mesajului pentru că acesta poate fi folosit ulterior și poate fi trimis către alte persoane. Atenți asadar la ce și cum comunici în mediul online!
Toate aceste particularități ale comunicării în mediul online vor fi detaliate, explicate și soluționate în webinarul meu Comunicare eficientă în mediul digital – click aici pentru detalii.
Sau dacă nu poți participa la curs, ofer ședințe de consiliere și training 1 la 1 pentru a te ajută să devii și tu un comunicator mai bun, indiferent de canalul de comunicare folosit.
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer de comunicare