Primesc frecvent întrebări legate de publicarea unei cărți. Care este procesul de scriere, de contactare a editurilor, după cât timp primești răspuns, cât te costă să publici o carte și cât poți să câștigi.
Ei bine, răspunsul este “Depinde”. Bineînțeles că depinde de mulți factori. Așa că încerc să răspund în acest articol la câteva din întrebările:
- Să public cartea în sistem propriu sau cu o editură?
- Cât mă costă să public o carte în sistem propriu?
- Câștigi bani din publicarea unei cărți?
Eu am lansat prima carte, Femeia Independentă, în 2019 și am ales să o public cu o Editură pentru că:
- Nu mă pricepeam la ce înseamnă să publici o carte
- Nu voiam să mă încarc cu “vânzarea” cărții, cu stocuri și așa mai departe
- Nu voiam să stau zilnic să fac colete, să trimit curierul și să verific plătite și retururile
- Voiam să se ocupe niște profesioniști de toate serviciile
- Voiam ca a mea carte să ajungă la cât mai mulți cititori
- Voiam să am o sursă pasivă de venit
Așadar, pentru mine decizia a fost simplă. Mai ales că deja știam povești de succes de la Editura Bookzone și îmi plăcea cum lucrau și cum se implicau în promovarea fiecărui autor român.
Eu le-am trimis manuscrisul, cam în 30 de zile l-au acceptat și după încă vreo 3 luni cartea era deja în librării. Citiți la ei pe site care sunt condițiile de a publică o carte cu Bookzone.
Am trimis manuscrisul și la alte 3 edituri dintre care mi-au mai răspuns încă 2 dar am ales să lucrez cu Bookzone și sunt foarte mulțumită de alegere. Aici am scris despre procesul de scriere a cartii.
Să public cartea în sistem propriu sau cu o editură?
În regie proprie te ocupi tu de absolut tot, ceea ce înseamnă costuri de bani, timp și cunoștințe /abilitati. Pe care majoritatea nu le au (de exemplu ce titluri vând mai bine, ce coperta atrage mai bine, etc). Un editor de carte bun costa și nici nu știu cum să alegi unul. O carte înseamnă mult mai mult decât textul ei. Și pentru asta exista specialiști.
Apoi, să spunem că ai rezolvat cu partea de editare, titlu, coperta, etc …Urmeaza sa tipăresti cartea si pentru că faci tiraj mic, ai si un cost de producție mai mare decât o editura. Deci pana aici ai investit timp, bani, cunoștințe și nervi.
Să spunem că ai un stoc de… 500 de carti. Cum le vinzi? În librării NU intri dacă ești “no Name”. Deci îți rămâne doar reclama plătită pe Facebook. Pentru asta sunt agenții care te ajuta, contra cost bineînțeles. Dacă scazi toate costurile probabil îți rămân 10 lei /carte pentru cele prime 500 cărți.
O editură, pe lângă faptul că știe să facă o carte, are și putere de distribuție și îți dă și ție o validare că ceea ce ai scris merita publicat, deci merita cumpărat… Și aici este nevoie să te implici în promovare dar nu pleci de la zero. În plus nu te încarci cu făcut colete, trimis, urmărit fiecare incasare de 30 lei, etc, etc…
Apoi, matematic vorbind, mai bine vinzi 10.000 cărți cu 5 lei /carte decât 500 cărți cu stres, nervi, bătaie de cap și 10 lei /carte.
Depinde oricum și ce scrii, pentru cine, care este nișa ta, etc… Depinde și ce comunitate și brand ai tu personal. Depinde și dacă scrii romane sau cărți de specialitate. Depinde dacă scrii pentru ca mesajul tău să ajungă la cât mai multă lume sau dacă scrii pentru a te lăuda că ai scris o carte….
Cât mă costă să public o carte în sistem propriu?
Nu știu cât te costă, dar la ochiometru așa, pentru 500 de cărți nu cred că ieși mai “ieftin” de 10.000 de lei. Asta fără costuri de promovare.
Cu o Editură …depinde de Editură. Sunt unii care îți cer să plătești tu primul tiraj, sunt alții care se ocupă de absolut tot și ție ca autor îți plătesc doar un mic procent, ca drepturi de autor. Dacă ești scriitor debutant, nu ai putere de negociere deci și procentul este mai mic.
Câștigi bani din publicarea unei cărți?
Asta este cea mai amuzantă întrebare. Depinde ce înseamnă “bani” pentru fiecare dintre noi. Pentru mine 5000 de lei poate să însemne o sumă infimă în timp ce pentru alții să însemne o sumă decentă. Eu nu cred că publicând cărți în limba română te îmbogățești din scris dar poate deveni o sursă de venit pasiv mulțumitoare. Asta după a 3-a carte publicată 😀 Deci după câțiva ani de scris mult și bine.
Nu pot spune câți bani câștigi dar dacă scrii pentru bani, zic să renunți! Să scrii cărți pentru bani este contra-productiv și …prea puțin etic.
Cred că un scriitor scrie pentru că are ceva de spus, ceva de oferit, ceva de împărtășit. Iar cititorii simt din rândurile pe care le citește dacă ai scris pentru ei sau pentru tine!
Eu am deja peste 10.000 de cărți vândute. Am scris în doi ani, două cărți de dezvoltare personală și cu siguranță vor mai urma și altele. Din simplul motiv că am atât de multe lucruri de împărtășit și îmi doresc sincer, să ajung la 1 milion de femei care să învețe să trăiască conform propriilor lor valori!
Sper să va fie de folos aceste informații. Succes și … fie ca a voastră carte să ajungă la cât mai mulți cititori și să le facă viață mai frumoasă!
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer si autor de carti