În spatele oricărui succes, oricărui obiectiv atins, în spatele oricărei reușite, fie că este una personală sau profesională, stau obiceiurile noastre. Ne setam obiective, ne dorim să avem mai mulți bani, să avem o afacere de succes sau relații armoniase, poate și facem un plan de acțiune! Și cu toate acestea…abandonăm procesul înainte de a se produce schimbarea pe care ne-o dorim.
Ai pățit și tu asta? Ți-ai propus la finalul anului trecut să faci sport, să înveți o limbă străină, să începi o mică afacere pe lângă job și pe 10 ianuarie lucrai la toate aceste obiective doar pentru ca la 10 februarie deja să fi renunțat la toate trei?
Îți spun că este normal să se fi întâmplat așa! Pentru că noi oamenii, suntem reticenți la schimbare. Iar pentru a atinge un obiectiv nou și provocator, avem nevoie de multă multă voință și disciplină. De obicei putem face câte o singură schimbare în rutina noastră. Iar pentru ca un nou comportament să intre în rutină și să nu ne mai solicite voința și disciplină, trebuie să-l facem, în medie, 60 de zile în mod conștient.
Eu de exemplu m-am împrietenit cu sportul în acest an….Nu mi se mai pare o corvoadă să fac exerciții fizice, deși timp de 35 de ani am fugit cât am putut de ele. Am avut nevoie de….peste 90 de zile 😀 Da da, timp de 3 luni am tras efectiv de mine să îmi fac exercițiile, să nu abadonez, să trec peste durerile musculare și mai ales, peste lene! Și mai am un “secret” …. Acesta a fost singurul meu obiectiv mare până la finalul anului!
Există și un proces pe care îl împărtășesc cu tine, astfel încât să înțelegi care sunt principiile schimbării.
Ca să implementăm un obicei nou, practic să producem o schimbare în comportamentul nostru, urmărim 4 stadii.
1. Obiectivul sau indiciul. Prietenii mei s-au mutat într-o casă cu grădină și mi-ar plăcea și mie să am o astfel de casă. Obiectivul este vizibil, îl observ, îl evaluez, îl pot măsura, teoretic îl pot obține. Dacă obiectivul este setat SMART, așa cum am explicat în repetate rânduri, atunci pot să trec la pasul următor.
2.Evaluarea dorinței. Chiar îmi doresc o casă cu grădină? Ce ce? Este acest obiectiv relevant pentru mine? Îmi doresc atât de mult noul lucru încât să trec la acțiune?
3.Acțiunile pe care le am de făcut pentru a-mi atinge obiectivul sunt ușor de implementat? Vreau și pot să depun acest efort, pentru un anumit interval de timp, astfel încât să obțin ceea ce îmi doresc? Sau cum mai spun eu …”sunt dispus să plătesc prețul pentru acest obiectiv?”
4.Recompensa pentru acțiunile mele este satisfăcătoare? Mă bucur și de procesul de a construi o casă sau de a economisii banii să o cumpăr? Majoritatea oamenilor se pierd în acest punct. Așteptăm recompense imediate și ele nu apar! Și dacă nu apar, abandonăm.
Dacă înțelegi acest proces, poți să îți planifici acțiunile astfel încât să preintampini abandonul, astfel încât acțiunile să fie cât mai ușor de făcut și cu recompensele mici și dese.
Îți mai dau un exemplu pe care îl observ frecvent la antreprenorii cu care lucrez. Mulți își doresc să fie mai organizați și să aibă mai mult timp pentru ei și familia lor. Este o dorință până când stabilim concret de cât timp liber ar avea nevoie și ce ar face cu el. Practic ducem “dorinta” în zona de “obiectiv”. Este un obiectiv relevant pentru că vine să răspundă la valorile personale – iubire sau familie sau prietenie.
Dar când vine vorba de acțiuni lucrurile se complică. Mulți știu ce ar trebui să facă …. Dar tot nu acționează. De ce? Pentru că nu reușesc să vadă beneficiile nici pe termen scurt, nici pe termen lung. Și aici intervin eu, de cele mai multe ori…. Prin a oferi o oglindă pentru micile succese înregistrate!
Sper că acest articol să aducă puțină clarite pentru tine. Dacă vrei să lucrăm împreună, scrie-mi cu încredere.
Daniela Irimia, master trainer & performance coach