Am ajuns la al 20-lea interviu cu femei care mă inspiră, care sustin dezvoltarea personala la feminin si fac ceva seminificativ pentru societate. Imi doresc sa va ofer si voua cat mai multe exemple „ca se poate” sa traiesti frumos si echilibrat, sa traiesti conform propriilor tale valori si sa iti gasesti succesul in interiorul tau, nu in ceea ce spune lumea.
Astazi va invit sa o cunoasteti pe Florina Russu, o femeie care face atat de multe lucruri incat nu ma pot opri la a aminti unul singur 🙂
Daniela Irimia: Cine ești, câți ani ani, cu ce te ocupi (pentru cine nu te cunoaște încă)
Bună! Sunt Florina Russu, profesor titular de literatură universală şi limba engleză în învăţământul de stat, 12 ani experienţă metodică şi didactică, la grupe foarte diverse de copii cu vârste între 3 şi 18 ani, scriitor de literatură contemporană, traducător, editor, consultant educaţional, antreprenor, owner “Academia română de imagine şi imaginar şcolar”.
Am 33 de ani, am 3 copii, Miruna, Dragoş şi Victoria, bulgăraşi de aur, şi sunt soţia unui bărbat minunat, pe care l-am întâlnit în liceu şi cu care am jucat, pe terenul din curtea şcolii, acum 18 ani, un meci de baschet care a adus, fără să bănuim, 10 ani frumoşi de căsnicie. În ultimii doi ani am adăugat volutariat în asociaţia “Happy Moms” România, unde coordonez Business Mom Club Cluj-Napoca, un grup antreprenorial feminin, care prin networking comunitar sprijină proiecte educative pentru mame, copii şi familii.
Vezi - Curs online Comunicare Asertivă
Ce îți place cel mai mult la tine și la meseria ta?
Sunt profesor şi îmi place să inspir. În primii doi ani de învăţământ, recunosc, am picat în cele mai obişnuite stereotipuri, în inocenţa unei femei care iubea copiii: că o dăscăliţă explică complexitatea sau că relevă simplicitatea unei materii sau subiect, credeam că demonstraţia şi valorile modelează caractere, că profesorii crează celelalte profesii şi că trebuie să ai discipoli, nu elevi, ba mai mult, că trebuie să inspiri încredere, la fel cum stiloul şi servieta sunt obiecte sfinte, că a avea veşnic o carte sub braţ te face mai intelectual decât eşti etc. O serie de bla, blauri şi cocolitobrauri absolut comici. Rolul unui profesor memorabil este să inspire prin felul său de a fi, prin puterea exemplului personal, să lucreze fără mănuşi şi măşti cu magia energiilor interioare şi unice ale fiecărui suflet. Preocuparea mea continuă este de a-i învăța pe copii să se lipsească de profesori, nu să fie dependenţi de ce spun ei. Îi inspir pentru că atunci când eu doar spun, ei vor uita, dacă le demostrez, s-ar putea să ţină minte sau să nu, dar dacă îi provoc, dacă îi implic, ei vor înţelege. Eu schimb atitudini, nu destine sau vieţi!
Și ce îți place cel mai puțin. Care sunt provocările personale și profesionale prin care treci acum?
În perioada de maternitate am dezvoltat un business în domeniul educaţiei. După doi ani în care am nişat unic în România fotografia de eveniment educaţional, am deschis în decembrie 2018 “Academia Română de Imagine şi Imaginar Şcolar”. Livrez imagine şi text artistic adaptat, un laborator de creaţie şi consultanţă educaţională, unde imaginea publică onestă a promotorilor educaţionali (grădiniţe, şcoli private sau de stat, a proiectelor educaţionale iniţiate de inspectoratele şcolare sau de companii, ONG-uri, multinaţionale, profesori memorabili, părinţi implicaţi, familii conştiente) devine de mare impact comunitar. Provocarea aşa de mare nu a venit când am extins naţional serviciile, ci cum voi menţine aceste relaţii pe termen lung, astfel încât Academia să fie parte integratoare a reformei de proiectare educaţională, atât de necesare la noi.
Ce înțelegi tu prin dezvoltare personală?
Dezvoltare personală pentru mine a fost şi este ieşirea din zona de confort, de a include activități și experiențe care au scopul final de a îmbunătăți starea de conștientizare a talentelor și abilităților mele din zona educaţiei şi îmbunătățirea calității vieții de familie prin realizarea aspirațiilor și viselor personale.
Vezi - Curs online Stima de sine poate fi dezvoltata
Cum definești Femeia Independentă?
Femeia independentă este un exercițiu de eliberare a tuturor energiilor noastre, înseamnă să fii cea mai bună variantă a ta prin echilibrul blând al tuturor rolurilor tale: mamă, om de profesie, soţie, antreprenor, soră.
Dacă te-ai caracteriza printr-un singur cuvânt, acela ar fi … Autentică
Da, cu siguranţă eu sunt “Dăscăliţa autentică”, cum spunea un drag elev la ora de consiliere şi dezvoltare personală.
Îți este teamă de…
Îmi este o teamă teribilă de caracatiţa politică din educaţie, de timpul irosit birocratic în detrimentul timpului de calitate, de femeile care vor să facă din voluntariat o zi de dat cu ruj pe buze şi, câteodată, de impersonalitatea unui viitor complet robotizat şi tehnologizat.
Unde te vezi peste 5 ani? Cu alte cuvinte, ce obiective ai pentru viitor
Peste 5 ani voi fi tot pe terenul de baschet din curtea şcolii cu soţul, după orele de curs, în weekend tipărind de zor şi cu spor atlase de imagini inedite pentru bilioteca virtuală a Academiei de imagine şi imaginar, astfel încât să poată fi accesată oricând, de oricine. Copiii mei vor fi mai mari şi o să le fac plăcerea să mergem împreună să vedem Aurora Boreală.
Multumesc Florina, ma bucur enorm ca te-am cunoscut! Esti un model pentru multe femei si cel mai important, pentru toti elevii tai!
Eu sunt Daniela Irimia, trainer pentru dezvoltare personala, fondatoarea proiectului FemeiaIndependenta.ro . Lasa-mi un comentariu daca ti-a placut acest interviu si cu cine ai mai vrea sa fac interviuri cu sens.
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus poti descarca GRATUIT E-book-ul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]