Orice discuție despre bani, o dată trecut de fază de econimisire, va ajunge la subiectul INVESTITII. Și scopul pentru majoritatea investitorilor care au ca obiectiv atingerea independenței financiare este să aibă venituri pasive.
Ce sunt veniturile pasive?
Un venit pasiv este un tip câștig financiar care vine în mod regulat și continuu, fără a fi necesar să lucrezi în mod activ pentru a-l obține. Acesta poate fi generat dintr-o varietate de surse, cum ar fi investițiile în active care produc venituri (cum ar fi dividende, dobânzi sau chirii), proprietăți imobiliare închiriate sau business-uri online care pot fi automatizate.
Diferența dintre un venit pasiv și un venit activ constă în faptul că un venit activ necesită o muncă constantă pentru a fi obținut, cum ar fi salariul câștigat prin intermediul unui loc de muncă sau veniturile obținute prin intermediul unei afaceri in care esti implicat activ.
Un venit pasiv poate fi o modalitate excelentă de a-ți diversifica sursele de venit și de a-ți crește stabilitatea financiară. De asemenea, poate fi o modalitate de a-ți asigura independența financiară, deoarece îți poate oferi o sursă constantă de venit fără a depinde de un loc de muncă sau de un angajator.
Cu toate acestea, este important să ai în vedere că obținerea unui venit pasiv poate necesita unele investiții inițiale de timp, bani sau resurse pentru a crea sau a investi în sursele respective de venit.
De ce merită efortul de a obține cel puțin un venit pasiv
Veniturile pasive au multiple beneficii pentru cei care reușesc să și le creeze. Eu personal am avut acest obiectiv incă de acum 10 ani și de atunci am muncit la a crea astfel de active. În prezent câștig bani în mod pasiv sau semi-pasiv din chirii, blog, cursuri online, cărți, bursă și dobânzi bancare. Ideea de bază este că-mi place să am mai multe surse de venit și dacă sunt și venituri pasive, cu atât mai bine.
Îți las aici 5 beneficii în a avea venituri pasive:
1. Creșterea stabilității financiare – Veniturile pasive pot fi un fel de “colac de salvare” în cazul în care sursele tale de venit active se întrerup sau scad în mod semnificativ. Așa a fost pentru mine în prima parte din „pandemie” când veniturile mele de zeci de mii de euro s-au dus aproape de zero! Pe vremea accea făceam bani în principal din afacerea noastră de training și teambuilding – deci business din evenimente offline.
2. Flexibilitatea în timp – Deoarece nu trebuie să muncești activ pentru veniturile pasive, acestea îți pot oferi mai multă libertate și flexibilitate în ceea ce privește programul tău zilnic și activitățile pe care le poți realiza. Mie mi-a permit să stau acasă cu fiul meu, să-i dedic timp, energie, iubire nelimitată! Acum când are deja peste 8 ani, flexibilitatea dată de veniturile pasive se traduce prin câteva luni de vacanță și călătorii anual.
3. Creșterea veniturilor – Veniturile pasive pot ajuta la creșterea veniturilor globale și pot fi o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți situația financiară. Fac în continuarea majoritatea banilor din munca activă, pentru că iubesc să fac training și coaching. Dar marele plus vine din acumularea veniturilor pasive și reinvestirea lor. Deci averea familiei mele crește anul fără să muncesc extraordinar de mult.
4. Obținerea independenței financiare – Veniturile pasive pot fi un pas important în direcția independenței financiare, deoarece îți pot oferi o sursă constantă de venit fără să depinzi de un loc de muncă sau de un angajator. Citește aici mai multe despre Independența Financiară!
5. Reducerea stresului financiar – Veniturile pasive pot reduce stresul financiar și îți pot oferi mai multă siguranță în ceea ce privește viitorul tău financiar. Concret, și când ai luni în care, mai ales dacă ești freelancer sau antreprenor, veniturile tale active scad, nu ai grija facturilor sau a datoriilor, pentru că ai un venit pasiv pe care te poți baza.
Am creat un program online de educație și coaching financiar prin care ajut femeile să aibă o relație mai bună cu banii lor, să câștige mai mult și să învețe cum și unde să investească astfel încât să își atingă obiectivele financiare – Femeia Independentă Financiar
Pentru a-ți crea venituri pasive, poți începe prin a investi în active care generează venituri, cum ar fi dividende, dobânzi sau chirii, sau prin crearea unui business online care poate fi automatizat și poate genera venituri în mod constant.
Te aștept cu drag!
Daniela Irimia, trainer, performance coach, autor
One thought on “Ce sunt veniturile pasive și de ce merită să îți creezi cel puțin un venit pasiv”
Pingback: Începutul ca investitor imobiliar: Povestea reală inspirațională a unui investitor imobiliar. - Blitz Blog