De câțiva ani conceptul de “coaching” a început să fie din ce în ce mai cunoscut și în România. Oamenii, în special angajații din corporații au luat contact cu aceste servicii, le-au văzut beneficiile, după care au început să vorbească despre coaching ca fiind un proces de dezvoltare personală și profesională. Și încet, încet, din ce în ce mai mulți oameni apelează la un coach.
Însă, înainte de coaching, mentoratul și consultanța au fost serviciile care ofereau îndrumare și susținere pentru cei care voiau să avanseze în carieră, să își deschidă o afacere sau să își crească pur și simplu business-ul.
Acum, pentru mulți există confuzia între termeni ….Până la urmă ce face un coach și ce face un consultant sau un mentor? Așa că vin către tine cu un răspuns 😊
Eu am tot spus că nu fac tocmai coaching, ci consultanță și mentorat. Adică vin în ședințele unu la unu cu expertiza mea profesională, cu toate cunoștințele și abilitățile dobândite în cei 11 ani de antreprenoriat, în sutele de ore de training, în cursurile pe care le-am dezvoltat și care și-au arătat eficiența pentru mii de oameni. Practic eu ofer cunoaștere. Ofer tehnici, principii, sfaturi care să te ajute să îți atingi obiectivele. Sunt certifică în programare neuro-lingvistică și folosesc principiile NLP în ședințele în care este nevoie de o abordare psihologică a situațiilor. Însă, de cele mai multe ori, discuțiile cu mine sunt pragmatice, eficiente, axate pe obiective clare.
Ședințele de consultanță și mentorat te ajută când:
- Ai un obiectiv profesional pe care vrei să îl atingi, dar nu știi cum.
- Ai început un proiect nou, o afacere sau un job nou și te simți blocat, fie din teamă și atunci lucram cu valorile și convingerile tale, fie pentru că îți lipsesc niște abilitați specifice.
- Vrei să îți orgnizezi mai bine timpul și activitățile astfel încât să nu te mai simți “pe fugă” și ineficient.
- Ai avansat într-un post de manager și nu știi cum să comunici cu colegii, cum să trasezi sarcini, să delegi și să atingi obiectivele de echipă
- Sau poate ești freelancer și îți lipsesc abilitățile de planificare strategică astfel încât să câștigi mai mulți bani, muncind mai puțin.
- Iar dacă ești Antreprenor, provocările sunt atât de multe încât o discuție cu un mentor, cu un om care deja a trecut prin ce treci tu, îți va fi de mare folos să obții claritate dar și să eviți unele greșeli de business.
- Un mentor îți oferă susținere nu doar din punct de vedere emoțional, ci și concret, prin deschiderea către noi oportunități.
- Între mentor și client se dezvoltă o relație bazată pe scopul final care constă în însușirea și utilizarea optimă a cunoștințelor și abilităților necesare pentru atingerea obiectivului urmărit de client.
Mentorul trebuie să fie un om care a văzut mai multe decât ai văzut tu, cu mare experiență în domeniul în care tu dorești să te dezvolți. Un mentor știe să ofere din cunoștințele sale, consolidând increderea clientului in propria persoană. Dacă vrei să lucrăm, vezi aici cum pot să te ajut în mod concret.
Coach-ul trebuie să fie un om special pregătit pentru a însoți clientul pe drumul lui spre succes, cald, empatic, prezent și care nu evaluează clientul. Doar îl ghidează spre a descoperi resursele pe care deja le are în el. Pentru a-ți oferi și perspectiva unui coach, am rugat-o pe Cristina Oțel să ne spună mai multe despre asta….
“Pentru mine coaching-ul e arta de a crea un spațiu sigur pe client unde acesta să își poată explora gândurile, emoțiile, ideile și resursele astfel încât să găsească cea mai bună cale de a-ți atinge obiectivele și să își construiască astfel o viață pe care să o iubească.”
Procesul de coaching te poate ajuta când:
- Ai de luat decizii profesionale sau personale;
- Treci prin schimbări și ai dificultăți în a te adapta, chiar dacă respectivele schimbări sunt unele dorite, nu impuse;
- Te confrunți cu probleme și ai nevoie de cineva care să te ajute să vezi lucrurile și din altă perspectivă;
- Te simți demotivat și nu mai mergi la job cu plăcere;
- Te simți blocat sau ai vrea să faci un lucru dar ceva te trage înapoi;
- Vrei să devii mai conștient –să recunoști pilotul automat ca să nu îl mai lași să conducă, să identifici tipare de gândire, convingeri limitative și apoi să le rescrii ca să nu te mai împiedice;
- Vrei să depășești frici și să îți crești încrederea în tine;
- Iți dorești să îmbunătățești relațiile cu anumite persoane;
- Ai nevoie să îți clarifici valorile personale.
Așadar, există soluții pentru fiecare. Important este să îți dai seamă ce nevoi ai și cu ce tip de consilier rezonezi. Într-o astfel de relație, câștigurile sunt greu de estimat pentru că se întind în timp și în toate ariile vieții. Iar succesul unui process de coaching sau mentorat depind într-o proporție covârșitoare, de implicarea și determinarea clientului.
Tu ai apelat până acum la un coach sau un consultant? Cum te-au ajutat acele discuții?
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer si consultant
PS: Aboneaza-te la newsletterul meu pentru inspiratie, motivatie si resurse utile pentru dezvoltarea ta personala si profesionala 🙂
[mc4wp_form id=”113″]