Cum este și ce trăsături are partenerul ”potrivit”? Si care sunt totusi semnalele de alarma ca poate nu este ceea ce ai nevoie pentru o relatie sanatoasa?
Alegerea partenerului potrivit este o chestiune extrem de subiectivă și fiecare își cunoaște gusturile, dorințele, nevoile și limitele – deși, în ceea ce privește abuzurile, infidelitatea sau violența de orice tip, acolo lucrurile sunt (sau ar trebui să fie) destul de clare.
Aș vrea, însă, să atrag atenția asupra câtorva aspecte mai puțin evidente sau deranjante la o primă vedere, dar care pot fi semnale de alarmă în relația voastră. O relație echilibată și armonioasă se bazează pe iubire, respect și acceptare.
Fii atentă dacă partenerul face presiuni asupra ta pentru:
A-ți schimba aspectul fizic
Exceptând cazurile în care realmente este îngrijorat pentru sănătatea ta (de exemplu, un exces supraponderal) și își dorește ca tu să fii bine, în restul situațiilor ar fi, mai degrabă, o iubire condiționată de aspectul tău fizic.
Dacă tu te simți bine în corpul tău, indiferent cum ar fi acesta, nu ceda presiunilor doar pentru că partenerul insistă. În caz contrar, vei crea un precedent periculos, care va tinde să se repete… până când?
A-i da acces la viața ta privată
Intr-o relație sănătoasă, amândoi aveți dreptul la intimitate și la un spațiu personal; diferența dintre intimitate și a avea secrete față de partener este că, în prima situație, nu există nimic care, dacă ar fi divulgat, să pună în pericol relația voastră. Este pur și simplu dreptul la o mini-lume a ta, personală, pentru că relația nu este (sau nu ar trebui să fie) toată viața ta;
Așadar pentru a-ți păstra libertatea personală și autonomia, dar și că semn pentru o relație autentică, nu este necesat să îi “dai raportul” partenerului de viață pentru tot ceea ce simți și faci. Dacă insista să îi povestești tot ce ai discutat cu prietena ta sau să vină cu tine la întâlnirile cu colegii de muncă, discută liber despre asta și pune linițe sănătoase. Poți învăța să faci asta citind cartea .
A renunța la viața ta socială sau familială
Un partener ”sănătos” nu îți va limita relațiile cu alte persoane și nu se va simți amenințat de spațiul sau timpul pe care ți-l iei pentru tine și cei dragi ție. Partenerul potrivit va avea încredere în tine și nu va simți nevoia să te controleze!
Acest lucru este valabil și în cazul tău! Relația adevărată este cea în care ambii parteneri au încredere unul în celălalt și își aceepta și respectă partenerul împreună cu familia lui de origine.
A renunța la un obicei sănătos pe care îl ai sau a dobândi unul mai puțin sănătos
Un partener bun nu te va convinge să i te alături în obiceiurile sale nocive, dacă le are, nici nu îți va interzice rutina pe care o ai deja. El va căuta să creeze oportunități și spații comune pentru a petrece mai mult timp de calitate împreună.
Acest timp și spațiu de calitate pentru voi ca și cuplu poate să devină un mediu fertil pentru armonizarea sănătoasă a obiceiurilor. Poate că el va fuma mai puțin în loc să te apuci tu de fumat și poate că tu vei începe să faci sport pentru că și el face. Astfel toată lumea câștigă, atât voi la nivel individual cât și relația voastră.
A renunța la visurile tale
Partenerul potrivit va dori să te sprijini în proiectele tale, dacă asta îți dorești cu adevărat, nu să te convingă să renunți, pentru ”binele” relației. Sustinerea este un factor esential pentru dezvoltarea sanatoasa a relatiei dar si a partenerilor in sine.
O relație autentică durează pentru că fiecare dintre parteneri este bine cu sine și apoi binele rămâne și în relație.
Poți să înțelegi și mai bine dinamica sănătoasă dintr-o relație de cuplu accesând cursul Iubește fără dependență, creat de mine!
Sunt Cristina Andreea Stan, relationship coach și psihoterapeut în formare, autoare cărții !