Relația noatră cu banii este puternic influențată de educație, atât de cea formală, dar mai ales de cea informală, oferită de familie și societate. Am mai scris aici despre psihologia banilor. În primul rând cu ajutorul banilor răspundem unor nevoi. Atenție însă la ce nevoi răspundem cu ajutorul banilor și în ce măsură banii sunt pentru noi o resursă, și nu o sursă de stres.
În workshop-urile și ședințele mele de consiliere am observant două tendințe, deși una este semnificativ mai freceventă decât cealaltă. Mai exact, foarte multi oameni “fug de bani”, pe când o mică parte “aleargă după bani”. Să le luăm pe rând…
Fug de bani …. Sunt acei oameni care, inconștient, îți sabotează înt-un fel sau altul succesul financiar. Sunt angajații care muncesc peste program, fac și munca altora, se dovedesc a fi capabili și candidați pentru o promovare sau o mărire de salariu, însă nu reușesc să facă pasul spre un venit mai mare. Sunt freelancerii și antreprenorii care își vând ieftin serviciile, care nu știu să “ceară bani”, uită să trimită facturile către clienți, și mai rău….să încaseze facturile
Ați spune că “nu au noroc” sau sunt dezorganizați. Eu cred că în sinea lor cred că nu merita acei bani sau au credințe greșite (limitative) despre bani.
Exemple de credințe despre bani, nesuportive:
“Banul este rădăcină tuturor relelor” – și binențeles că nimeni nu vrea să dea de necaz
“Banii sunt ochiul dracului” – și eu nu vreau să am de-a face cu el….
“Nu poți să fii bogat, liniștit și fericit în același timp” – așa că mai bine îmi văd de muncă, nu de prosperitate financiar
Rulam în mod constant programele “instalate” de către părinți și societatea. Vestea bună este că îți poți schimba aceste credințe, le poți rescrie într-un mod pozitiv.
Fug după bani …Sunt acei oameni care au obiective finaciară clare, și fac activ lucruri pentru a deveni bogați sau prosperi financiar. Capcana în care cad aceștia este dată de lipsa echilibrului. Sunt atât de angrenați în “a face bani” încât își neglijează sănătatea, familia, prietenii. Și am văzut cazuri atât în rândul angajaților cât și în rândul antreprenorilor. Ca și fuga de bani, fuga după bani este un comportament nesănătos, extrem, care vine în multe cazuri la pachet cu stima de sine scăzută. Sunt oameni care se definesc prin poziția socială pe care o au, prin banii și obiectele pe care le posedă. Ceea ce îi face “scavi ai banilor”
Bineînțeles că există și varianta de echilibru, strâns legată de echilibrul personal și nivelul de dezvoltare personală al fiecărei persoane. Banii nu sunt un tabu, sunt o resursă, un instrument cu ajutorul căruia putem avea o viață mai ușoară, mai frumoasă și mai relaxantă.
Eu am avut norocul ca la 21 de ani să lucrez în domeniul financiar. Timp de 3 ani am fost consultant financiar, am învățat atât din cărți cât și din practică ce înseamnă să fii echilibrat din punct de vedere al banilor. Cu cărțile despre bani de la americani am început să-mi rescriu credințele limitative și să îmi creez altele noi, suportive, despre bogăție și prosperitate financiară. Apoi, viața de antreprenor, dezvoltarea personală și profesională continuă, m-au ajutat să fiu azi o femeie independentă financiar
Povestea mea, pe lung, o veți descopri în cartea Femeia Independentă.
Daniela Irimia,
Aboneaza-te la newsletter si descarca GRATUIT ghidul „10 pasi pana la a fi o Femeie Indepenenta” . In plus aflii cand lansez cartea!
[mc4wp_form id=”113″]