Am mai scris despre valorile si convingerile femeii independente. Bineinteles ca avem si despre bani niste credinte, mai mult sau mai putin productive. Iar valorile personale se vad in obsolut toate aspectele vietii nostre! Eu promovez de foarte multi ani educatia financiara si dezvoltarea personala pentru ca prosperitatea apare doar acolo unde exista cele doua.
Banii au un substrat psihologic puternic, pentru că prin intermediul banilor, noi căutăm de fapt să ne satisfacem niște nevoi.
Conform piramidei nevoilor a lui Maslow, avem 5 tipuri de nevoi cărora tindem să le răspundem pe tot parcursul vieții.
Nevoia 1: Nevoile Fiziologice.
Sunt nevoile de bază, primare, specifice oricărei ființe. Avem nevoie de aer, hrană, apă, somn, sex. Nevoi elementare pentru a trăi. Din fericire, azi, majoritatea oamenilor au aceste nevoi bine acoperite.
Nevoia 2: Siguranță / confort.
Prima nevoie specific umană este nevoia de siguranță. Este nevoia noastră de a simți că deținem controlul și de a ști ce urmează să se întâmple. Este nevoia de confort elementar, de a evita durerea și stresul și de a crea plăcere. Avem nevoie de siguranță fizică și siguranță financiară care ne permite să accedem mai ușor spre împlinirea celorlalte nevoi. Avem o casa unde sa locuim in siguranta si confort, avem masini si haine calduroase, avem siguranta zilei de maine!
Nevoia 3: Nevoia de apartenență.
Nevoia de apartenență, sau altfel spus, nevoia de iubire și conexiune este vitală pentru oameni. Cu toții ne dorim să fim apreciați, valorizați, respectați și facem aproape orice pentru asta. Chiar să ne și “cumparam” relațiile. Aceasta nevoie de apartenenta ne face sa fim empatici, sa colaboram bine cu oamenii din jurul nostru, sa facem oforturi de a comunica asertiv. Pentru ca ne dorim sa fim acceptati de ceilalti.
Nevoia 4: Nevoia de stimă
Deja spre vârful piramidei, vorbim de nevoi de dezvoltare, nevoi superioare care atunci când sunt satisfăcute, ne simțim cu adevărat împliniți. Aici avem nevoie de stimă de sine, de respect, încredere, nevoia de dezvoltare. Stima de sine este de multe ori corelată, în mod eronat, cu nivelul veniturilor și a poziției sociale. Pentru mulți încrederea în sine crește o data cu obținerea unui job mai bun sau a unui salariu mai mare si asta nu este corect!
Curs online Cum să atingi siguranța Financiară
Nevoia 5: Nevoia de autorealizare și contribuție.
Deja în vârful piramidei vorbim de dezvoltare personală și spirituală, de dorința de a dărui, de a crea valoare, de a contribui în felul nostru la bunăstarea lumii în care trăim.
Pe măsură ce răspundem unei nevoi, urcăm la următorul nivel. De exemplu nu prea îți pasă de stima dacă nu ai ce mânca. Și nici armonia în relațiile cu colegii nu mai este importantă dacă nu mai ai o casă unde să stai. Așadar, răspundem nevoilor de jos în sus. Toate aceste nevoi le putem împlini și cu ajutorul banilor.
“Banul este un servitor bun, dar un stăpân rău.” Alexandre Dumas
Valorile financiare reprezintă modul în care transpunem valorile noastre de zi cu zi în relația cu banii. Ele sunt comunicate în funcție de modul în care dobândim, administrăm și folosim banii.
Valorile si convingerile noastre influențează direct modul în care luăm decizii financiare iar in cursul meu despre bani, explic pe larg care este legatura intre prosperitate financiara si convingerile noastre. Te ajut sa intelegi care este psihologia banilor, si cum felul in care gandim despre ei ne influenteaza nivelul de bogatie!
Luna aceata cursul online Cum să atingi siguranța Financiară este si la oferta! CLICK AICI pentru comanda!
Tu esti constienta de relatia pe care o ai cu banii? Ai credinte care sa te sustina in drumul tau spre independenta financiara? Lasa-mi un comentariu si spune-mi parerea ta despre acest subiect.
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer & coach, investitor si educator financiar