De 20 de ani sunt “în câmpul muncii” și de 12 ani sunt direct implicată în training și coaching, în procese de dezvoltare personală și profesională pentru adulți. Am lucrat de aproape cu peste 7000 de oameni și am observat că foarte mulți au dificultăți în a se exprima, le este dificil să argumenteze, să asculte sau să pună întrebări relevante.
Am cercetat și m-am tot gândit care sunt totuși cauzele reale a inabilitații de a comunica eficient. Cum știi deja și eu am tot spus în alte articole sau materiale video, comunicarea înseamna mai mult decât a vorbi.
Problemele de comunicare au rădăcini în mai mulți factori psihologici, educaționali și chiar culturali. Posibil ca pe unii să îi deranjeze ce voi scrie acum dar creșterea nu se poate realiza decât prin a face acest prim și dificil pas – acceptarea a aceea ce suntem și facem în prezent.
Principalele cauze ale unei comunicări ineficiente:
✅ Lipsa unei gândiri clare, a unei structurii mentale – „Vorbește așa cum gândește.”
Mulți oameni nu au fost învățați să gândească logic, să își organizeze ideile sau să le lege coerent. Dacă gândirea este haotică, exprimarea va reflecta exact asta — fraze întrerupte, argumente vagi, lipsă de concluzii. Explic în cursurile de comunicare eficientă cum să structurăm un mesaj astfel încât să ne putem exprima mai clar și coerent, facem exerciții practice și ofer feedback personalizat.
✅ Educație precară sau lipsa antrenamentului în comunicare
Sistemul educațional nu încurajează mereu exprimarea liberă sau dezvoltarea gândirii critice și acest lucru se observă extrem de ușor. Noi nu au fost învățați să punem întrebări, să argumentăm sau să dezbatem. Memorarea și repetarea unor fraze create de alții aduc zero beneficii în viața reală. Să „învățăm pe de rost” a fost valorizat mai mult decât să înțelegem și să explicăm ceea ce ni se preda la școală.
Un alt aspect legat de educație este faptul că majoritatea adulților se opresc din învățat când au terminat școala. În România extrem de puțini oameni citesc cărți și de aici vine sărăcia vocabularului. Comunicarea se face prin cuvinte, deci pe lângă claritatea și structura pe care ar trebui să o am mental, am nevoie și de o multitudine de cuvinte cu care să mă exprim. Fluiditatea mesajului vine din cuvinte, ordinea în care le așez, corectitudinea lor în contextul folosit… Nimeni nu se naște cu aceste abilitați, ele se dezvoltă prin lectură!
Mulți clienți mă întreabă ce facultate am făcut și se miră când aud că am făcut Cibernetică, Statistică, Management și Marketing. Nu psihologie, nu litere, nu comunicare. Tocmai această pregătire a mea teoretică și matematică mă ajută să fiu un trainer foarte bun. Am capacitate de înțelegere, de sinteză, de analiză pe care le pun în serviciul oamenilor.
Apoi, am mulți ani în care am făcut vânzări și consultanță, deci practică grea în comunicarea interpersonală cu obiective specifice. La care am adăugat formări în NLP, psihologie pozitivă, coaching, negociere și care, puse cap la cap, mă ajută să fiu un trainer extrem de apreciat de clienții mei (50% din clienții corporate sunt din recomandări și clienți recurenți). În plus, iubesc să citesc de când eram la liceu. Citesc în medie 3 cărți/ luna, de 20 de ani!
✅ Frica de judecată și anxietatea socială este o altă cauză a comunicării ratate
Când cineva este blocat de emoții (rușine, nesiguranță, teamă de eșec), mintea i se „încețoșează” și nu mai poate structura clar ideile. De multe ori, știu ce vor să spună, dar în momentul exprimării se pierd. Mai sunt și cei care nu au curajul să se exprime sau voința de a crea o punte de legătura cu ceilalți.
Factorii spihologici și emoționali sunt extrem de puternici și reprezintă unul din motivele pentru care m-am format în meseria de coach pentru a-i putea susține pe acești oameni la care este mai mult de lucru decât într-un curs de comunicare.
✅ Modelul din copilărie – facem ceea ce am văzut/ auzit acasă
Dacă părinții nu au comunicat eficient sau au criticat constant, copilul învață că exprimarea e periculoasă sau inutilă. Dacă nu a fost ascultat sau a fost pedepsit când spunea ceva, a înțeles de mic că trebuie „să își țină gura”. Acest copil poate deveni adultul tăcut, evaziv sau agresiv pasiv, pentru că nu știe alt mod de relaționare.
De altfel, în cursul de asertivitate explic pe larg cele patru tipare comportamentale și de comunicare – agresiv, pasiv, submisiv și îi învaț pe participanți cum să devină asertivi.

✅ Lipsa exercițiului și a autoconștientizării
Comunicarea este o abilitate, nu un „talent” înnăscut. Dacă n-o practici, o ai slab dezvoltată. Dacă nu înveți conștient cum să vorbești ca să fii înțeles, vei repeta modelele din familie și de la școală.
Mulți oameni nu își observă propriul mod de a vorbi, nu își pun întrebări despre cum sunt percepuți sau ce ar putea îmbunătăți. Unii spun că nu le pasă ( semnal că problema este mult mai adâncă și ține de zona psiho-emoționlă). Aud uneori în cursuri „așa sunt eu” și văd oameni care nu acceptă că se poate și altfel.
În concluzie, inabilitatea de a comunica coerent este adesea rezultatul unui mix între lipsa de practică, frici interne, educație deficitară și gândire neclară. Vestea bună este că toate acestea pot fi lucrate — cu exercițiu, feedback și un pic de curaj.
Te invit la unul din cursurile mele de comunicare eficientă și asertivă. Dacă ești din București, te invit la cursul fizic, în sală. Dacă preferi online, vezi aici detaliile și înscri-te cât mai curând. Lucrez doar cu grupe mici, de până la 15 participanți, astfel încât fiecare să poată lucra activ și să primească feedback personalizat din partea mea.
Dacă preferi să lucrăm 1 la 1, scrie-mi pe daniela.irimia@femeiaindependenta.ro și stabilim o primă sesiune gratuită, de calibrare.
Cu drag,
Daniela Irimia, master trainer de comunicare & performance coach