Ce schimbare vrei pentru tine?
Când vorbim de dezvoltare personală vorbim de cele mai multe ori despre….schimbare. Despre a renunța la niște obiceiuri neproductive, pentru a dobândi altele, mai pozitive.
Si tu vrei să faci o schimbare ? Reflectează, în primul rând, unde vrei să ajungi. Cum vrei să devii, cum vrei să arate viaţa ta, care sunt paşii pe care îi ai de făcut până atunci. În acest exerciţiu de reflecţie, ţine cont de rolurile din cadranele vieţii tale (familie, studii, muncă, prieteni, dragoste, relaţia ta cu tine etc.) şi de prioritatea pe care o au ele, în acest moment, pentru tine. Odată stabilită viziunea mare sau cum arată schimbarea, te rog să te gândeşti care sunt obiectivele şi obiceiurile mai mici ce o susţin.
De ce vrei schimbarea?
Înainte de a porni la drum către atingerea obiectivului tău, este important să vezi şi DE CE vrei să faci asta, pentru că al tău creier are nevoie de un motiv să-i fie ancoră. Aplică regula celor 5 DE CE -uri, până vei ajunge la esenta. De cele mai multe ori, acolo se află valorile tale.
Afla de aici cum sa iti identifici valorile personale!

La ce să te aștepți când îți asumi schimbarea
“Singurul lucru constant în viață este schimbarea.” – Francois de la Rochefoucauld.
Înainte să porneşti la drum, vreau să-ţi amintesc că noi toţi avem un fel de adversitate la schimbare. Bineînţeles că această adversitate depinde de proporţiile schimbării. Ceea ce ai tu de făcut, atunci când vrei să schimbi ceva şi îţi propui să creezi noi obiceiuri, este să normalizezi schimbarea şi să te pregăteşti să treci prin următoarele 6 stadii ale schimbării:
1.Etapa în care ştii că vei pierde ceea ce ai. Vei pierde ceea ce îţi oferă comoditatea, ori falsa iluzie că primeşti atenţie sau dragoste, care se ascunde în spatele obiceiurilor negative de acum etc. De asemenea, ştii că vei fi nevoită să renunţi la unele obiceiuri, să acorzi timp planificării programului etc.
2. Îndoiala. Pe măsură ce implementezi obiceiul, apare schimbarea, începi să culegi mai multă informaţie şi îţi dai seama că eşti o novice, să vezi unghiuri pe care nu le-ai mai văzut, noi obiceiuri pe care ar fi bine să le adopţi etc., iar asta îţi poate scădea motivaţia. Cu toate acestea, micile progrese te fac să continui.
3. E etapa în care te simţi frustrată pentru că schimbarea la care vrei să ajungi e mai profundă şi nu se întâmplă la fel de repede pe cât credeai, ţi se pare că nu progresezi suficient de repede. E un moment de cotitură, dar, dacă te uiţi la progresul pe care l-ai făcut până acum şi îţi iei din asta motivaţia, ajungi la stadiul 4.
Citeste si Cele 4 principii ale schimbării și cum să le folosești în avantajul tău
4. Lumina de la capătul tunelului. În sfârşit, schimbarea începe să devină vizibilă, iar asta te motivează şi te ambiţionează mai mult. Citeşti mai mult, îţi propui noi target-uri. Lucrurile par încă uşor forţate şi robotice, dar acum ştii că fac parte din proces.
5. Înţelegerea. Acum eşti conştientă de procesul tău de învăţare, ştii mai clar ce ai de făcut, observi beneficiile schimbării, eşti mai sigură pe tine, mai motivată să continui, iar faptul că şi cei din jurul tău observă că te-ai schimbat îţi dă mai multă încredere.
6. Este etapa în care schimbarea ta începe să fie naturală, obiceiurile noi deja devin familiare, ai integrat ceea ce ai exersat atâta timp.
Schimbarea, ca orice proces de dezvoltare personală nu este simplă, însă se poate realiza mult mai ușor dacă ai alături de tine oameni care să te susțină. Din acest motiv am dezvoltat un program online pentru ca tu să parcurgi propriul drum de la autocunoaștere, la acceptare și apoi dezvoltare de abilitați.
Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala
PS: Aboneaza-te la newsletter si descarca GRATUIT ghidul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]