Nu ai niciodată a două șansă să faci o primă impresie bună!
Tu ești conștientă de impresia pe care o faci la o primă întâlnire? Ce transmiți prin modul în care te îmbraci și te comporți? Ce exprimă gesturile tale și care sunt primele cuvinte pe care le spui?
Prima impresie contează enorm în orice interacțiune. Fie că vorbim de un interviu, o întâlnire de afaceri sau o cină romantică, prima impresie va stabili “tonul” în care vor evolua lucrurile mai departe.
În formarea primei impresii, ceilalţi văd doar un foarte mic procent al vieţii tale. Dar, pentru ei, acel eşantion reprezintă 100% din ceea ce ştiu despre tine. Tu ai acumulat deja nenumărate experienţe pesonale, îţi cunoşti toată gama de trăiri afective, comportamente, pasiuni şi temeri, pe când străinii nu ştiu absolut nimic despre tine. Le stă la dipoziţie doar micul eşantion, însă vor presupune în mod inconştient că acel eşantion te reprezintă în totalitate şi cu acurateţe.
Cercetările psihologice au arătat că, în evaluarea altora, oamenii acordă primelor informaţii o greutate mult mai mare decât informaţiilor ulterioare, este aşa numitul efect de primaritate. Este un fapt foarte simplu: primele informaţii obţinute despre ceva – o persoană, un loc, o idee – influenţează modul în care vor fi procesate informaţiile ulterioare. Cu alte cuvinte, e mult mai probabil ca un om să creadă că primele lucruri pe care le află sunt adevărate. De aici si atentia sporita pe care trebuie sa o acorzi in crearea unei prime impresii bune.
De exemplu, dacă la o primă întâlnire manifeşti un interes călduros faţă de ceilalţi, ei pot să-şi formeze impresia că eşti o persoană agreabilă, deschisă şi utlerior să nu bage de seamă sau să nu le pese dacă eşti distrat sau procupat de tine însuţi. Informaţiile negative cântăresc chiar şi mai mult. Dacă, din contră, la început pari distrat sau preocupat de tine însuţi, ceilalţi pot să ignore căldura şi interesul ulterioare foarte multă vreme. Uneori e nevoie de multe comportamente pozitive pentru a contracara impactul unui singur comportament negativ iniţial.
Cum să faci o primă impresie bună:
Primele secunde în care intri în contact cu o persoană nouă sunt dedicate analizei rapide în ceea ce privește:
✅Înfățișarea ta – cum ești îmbrăcată, cum îți stă părul, cât de curați sunt pantofii, etc
✅Atitudinea ta – zâmbești, ești relaxată sau încordată, încrezătoare sau nu…
✅Distanța – există o semnificație și pentru distanța pe care o păstrezi între tine și interlocutor.
Toate aceste elemente influențează modul în care interlocutorul își crează o părere despre tine. După aceste câteva secunde ( cam 20 ) cineva trebuie să și vorbească. CINE începe conversația? Depinde de tipul de întâlnire….
Vreau cursul - Comunicare cu impact!
Comunicarea verbală și non-verbală este cea care ne definește ca ființe sociale și modul în care comunicăm spune multe despre noi. Transmite cât de educați suntem, cât de asertivi sau agresivi, cât de politicoși sau direcți suntem. Și așa, prima impresie este influențată într-un mod covârșitor de modul în care comunicăm.
Comunicarea non-verbală în prima impresie
Comunicarea non-verbală reprezintă 55% din tot procesul de comunicare, iar într-o primă interacțiune, pe lângă mimică, gestică și mișcarea generală a corpului, contează:
Strângerea de mână – cât de ferm sau slab strângi mâna?
În ceea ce privește comunicarea orală, oferă o atenție deosebită:
Salutului – cum și ce spui. Bună ziua, mulțumesc, sau ….aștepți să deschidă altcineva discuția?
Cum începi o conversație, mai exact ce spui după Bună ziua 🙂
Te invit să parcurgi cursul meu despre CUM să comunici eficient și să faci O Primă impresie bună! Pe lângă informații detaliate, găsești și exerciții care te ajută să îți dezvolți abilitățile necesare.
Și dacă înveți mai ușor din cărți, acum poți citi
Cu drag,
Daniela Irimia, master trainer de comunicare la Vision Consulting
PS: Daca ti-a placut articolul da un Share sa ajunga si la alte persoane! Multumesc!