La inceput de an ne propunem sa facem lucruri noi, mai bune, care sa ne sustina in atingerea obiectivelor personale si profesionale. Multi vor sa slabeasca, sa faca sport, sa castige mai multi bani sau sa faca economii. Ne setam obiective si intentii insa ele se vor realiza in masura in care reusim sa implementam obiceiuri noi, sanatoase, care pas cu pas sa ne duca la indeplinirea telurilor.
Pana la a implementa un obicei nou, unul bun, trebuie mai intai sa scapam de obiceiurile nesanatoase.
- Daca vreau sa slabesc, mai intai trebuie sa nu mai mananc dulciuri, sa nu mai mananc noaptea, sa nu mai beau sucuri….
- Daca vreau sa fac economii, mai intai trebuie sa nu mai cheltui compulsiv, sa nu mai risipesc mancarea, sa nu cumpar orice este “dragut” fara a fi necesar….
- Daca vreu sa citesc mai multe carti, mai intai trebuie sa nu mai pierd vremea la TV, sa nu mai petrec ore pe Facebook, sa nu mai pierd timpul pur si simplu …
Lista lui NU este mult mai lungă decât pare la o primă vedere. Ca să implementăm un obicei bun mai întâi este necesar să ne “dezvățăm” de cele rele. Vin cu câteva recomandări care să îți ușureze acest proces de distrugere a obiceiurilor nocive, cum spune și Zoe Dispenza în cartea cu același nume.
3 Pași pentru a scăpa de obiceiurile proaste, neproductive
Am scris aici despre principiile pe care ne putem construi mai ușor un obicei nou. Ca să scăpăm de un obicei vechi, avem de parcurs niște pași …opuși.
Schimbă mediul și scăpă de tentații
Primul pas în a renunța la un comportament, este să nu ne mai expunem la stimuli. Dacă vreau să nu mai mănânc dulciuri, mă asigur că nu am dulciuri în casă, că nu intru în cofetărie și că evit raionul cu dulciuri când merg la supermarket.
Dacă vreau să nu mai fumez, nu mai ies “la fumat” cu colegii care o fac. Nu mai cumpăr țigări, nu mai întâlnesc o vreme cu prietenii fumători.
Dacă vreau să renunț la cumpărăturile compulsive, nu mă mai duc în mall, îmi blochez accesul pe magazinele online, nu mă uit la “ofertele irezistibile”.
Deci, este esențial să nu te mai expui la declanșatorii comportamentului la care vrei să renunți.
Atunci când ne mutăm, când ne schimbăm job-ul sau avem un alt partener de viață, ne este mult mai ușor să renunțăm la unele comportamente pentru că ele nu mai există în mediu. Eu de exemplu când m-am mutat lângă un supermarket de tip discount, am constatat că mi-au scăzut chetuielile cu mâncarea și produsele de curățenie doar pentru că am făcut cumpărăturile “de lângă casa” și nu de la hypermarketul la care mergeam înainte.
Schimbă modul în care vezi acea activitate
Obiceiurile sunt asociate cu emoții. Atunci când perpetuăm un comportament, el ne oferă o recompensa imediată, o emoție pozitivă. Când mănânc o prăjitură, pe moment mă simt bine. Pe termen lung mă îngrașă și îmi erodează sănătatea. La fel și cu țigările și cu sucurile…
Când îmi cumpăr a șaptea pereche de cisme, mă bucur pe moment dar pe termen lung îmi ruinez bugetul și îmi aglomerez inutil casă.
Pentru a ușura procesul de a scăpa de obiceiurile rele, privestele din alt unchi. Asociază cu ele emoții și gânduri negative. Când plătesc cișmele, să mă simt vinovată de exemplu că nu pun acei bani în contul de studii ale copilului. Sau când cumpăr un pachet de țigări să fiu tristă că pentru unele familii reprezintă banii pentru mâncare pe două zile.
Te mai ajută și să vezi avantajele de a renunța la acel obicei. Din acest motiv recomand să folosești o agendă și un pix….și să notezi ce pierzi și ce câștigi cu menținerea unui comportament. Caută să asociezi emoții pozitive cu comportamentul nou (bucurie că fac economii pentru studiile copilului) și emoții neplăcute cu comportamentul vechi (tristețe că unii oameni nu au nici măcar o perece de pantofi noi). Dacă ai nevoie de îndrumare, scrie-mi cu încredere și te ajut în 2-3 ședințe de consultanță să îți schimbi relația cu obieiurile nocive.
Fă obiceiul greu de implementat
Al treilea pas în renunțarea la un obicei nesănătos este să faci activitatea greu accesibilă.
Ca să mănânci o prăjitură la 10 noaptea, pe care nu o ai în casă…presupune să mergi la cofetărie. Cel mai probabil nu o vei face!
Ca să nu te mai uiți la TV, scoate-l din priză după fiecare utilizare și pune telecomanda într-un loc greu accesibil. Ca să nu mai petreci ore pe Facebook, dezinstalează aplicația de pe telefon…
În cazuri extreme, poți lua o singură decizie care te va impacta apoi pentru o lungă perioadă de timp. James Clear le numește mecanisme de angajament în cartea sa Atonic Habits. Vând televizorul, îmi șterg contul de Facebook, îmi activez la bancă alimentarea automată a contului de economii cu 10% din salariu, îmi anulez abonamentul la Netfilix, etc … Decizii radicale ce vor face aproape imposibilă manifestarea comportamentului de care vreau să scap.
Așadar, poți renunța la obiceiurile proaste, neproductive, dăunătoare dacă știi cum să o faci! Dacă înțelegi natura umană și nu lupți împotriva firii. Am mai scris despre schimbare…. Ea implică implică noi modalităti de a gândi, de a face și a fi. În această ordine 😊
Succes și scrie-mi dacă vrei să lucrăm împreună
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer si consultant
PS: Vezi acest Webinar gratuit cu Obiceiurile Invingatorilor 😉
PS: Abonează-te la newsletter dacă vrei să primești inspirație de la mine 🙂
[mc4wp_form id=”113″]