Ai de scris un e-mail intr-o zi de sambata. Vrei sa il scrii de dimineata, ca sa scapi de griji in restul zilei. Pornesti calculatorul, apoi deschizi mailul. Citesti celelalte mail-uri pe care le-ai primit. Iti amintesti ca nu ai verificat Fecebook-ul inca, asa ca faci asta. Ti-e foame, asa ca mai bine te duci sa mananci. Dupa, te intorci la calculator hotarata sa scrii acel mail. Te suna prietenii sa iesiti la o cafea si tu accepti imediat. Te gandesti ca ai putea sa scrii mail-ul mai tarziu fara nicio problema…. Cand te intorci, este dupa-amiaza, te simti obosita si ai trage un pui de somn. Te trezesti, mananci, faci dus, deschizi putin televizorul….. Te uiti la ceas si vezi ca e deja tarziu. Mai bine scrii maine acel e-mail, sigur nu e nicio urgenta.
Se regaseste cineva in paragraful de mai sus? Cu toate ne-am aflat intr-un moment sau altul in locul personajului de mai sus, am amanat si am tras de timp atunci cand a trebuit sa facem ceva. Si asta se intampla frecvent, tocmai cu lucrurile care ni se par mai dificil de facut. Amanam sa facem lucruri care ne scot din zona de confort, care ne provoaca putin mai mult si care pot aduce totusi o schimbare pozitiva in viata noastra.
Daca si tu ai obiceiul sa tragi de timp, sa nu faci lucrurile la timpul lor, afla ca acest comportament este strans legat de incredere in sine si are un substrat psihologic puternic. Procrastinarea este una din principalele piedici in buna gestionare a timpului.
Aceasta amanare este opusul inspiratiei si a creativitatii. Amanarea (procrastinarea) este atunci cand ne risipim timpul, cand ar trebui sa facem ceva cu adevarat mai bun si mai util. Poti sa amani constient sa faci un lucru, doar pentru a te informa mai bine sau a cauta cele mai bune solutii si resurse. In acest caz poti sa atragi mai multa creativitate in viata ta, iar acest comportament nu mai inseamna ca tragi de timp, ci ca te folosesti de timp ca sa te dezvolti.
Daca insa amani in mod repetat sa faci diverse activitati, tragand de timp fara a face ceva util, atunci pur si simplu irosesti timpul si viata ta. Am scris aici de ce merita sa fii atenta la managementului timpului, in general. Acum iti ofer 5 tehnici prin care sa spui STOP procrastinarii.
Cum sa nu mai amani lucrurile si sa nu mai tragi de timp:
1.Inlocuieste “Trebuie” cu “Vreau”.
Aceasta schimbare subtila de perspectiva te poate determina mai repede sa treci la actiune. Asadar, in loc sa spui “Trebuie sa invat pentru test”, spune “Vreau sa iau o nota mare”, vei fi mai motivata. Cu totii avem aversiune fata de lucrurile ce “trebuie” facute. Pana la urma nimic nu trebuie, noi ALEGEM ce este bine pentru noi, ce vrem sa facem si mai ales, de ce. Asadar, cauta motivele pentru care vrei sa faci un lucru. Daca nu vrei, atunci nu il face! Insa asuma-ti si rezultatul actiunilor tale.
2. Tinteste spre maretie, nu perfectiune.
Atunci cand cauti perfectiunea, incepi sa gandesti in alb sau negru, succes sau esec, mentalitate care poate fi daunatoare pentru tine. Stima si increderea in sine sunt strans legate de felul in care tu te apreciezi. Gandeste-te la tine ca la un sistem foarte complex, pe care un esec nu il poate darama. Nimeni nu este perfect si uneori, oricat ne straduim, unele lucruri nu vor iesi asa cum ne dorim. Tu nu esti performantele tale, iar odata ce inveti acest lucru vei inceta sa amani lucrurile si te vei simti mai confortabil in propria piele. Important este sa actionezi, cu implicare totala, dorind sa obtii cele mai bune rezultate. Si chiar daca nu iese de 10, macar ai actionat si ai realizat ceva. Oricum este mult mai bine decat nimic.
Stabilirea si Planificarea obiectivelor - curs online
3. Schimba-ti starea de spirit facand un lucru, nu evitandu-l.
Studiile au dovedit ca oamenii evita anumite sarcini nu pentru ca sunt coplesitoare, ci pentru a evita sentimentul de neplacere legat de ele. Preferam in schimb sa facem lucruri care ne fac sa ne simtim bine acum. Trebuie sa retii ca procrastinarea te face sa te simti usurata momentan, dar vei experimenta sentimente de vina si stres pe timp indelungat. Asadar, cand esti tentata sa tragi de timp , aminteste-ti ca aceasta amanare este o stare pozitiva falsa. Este mult mai bine sa te apuci de sarcina pe care o evitai. Te vei simti usurata si satisfacuta ca realizezi ceva util.
4. Nu te sabota singura.
Deseori ne construim singure scuze pentru nereusitele noastre. Nu ai cum sa iei 10 daca te apuci de invata in ultima noapte, la fel cum nu ai cum sa inveti daca mergi intr-o cafenea aglomerata. Asadar, ne punem singure obstacole in cale, pentru ca suntem nesigure in legatura cu abilitatile noastre si cu ceea ce ar trebui sa facem in continuare. Pentru a evita fenomenul de autosabotare, este indicat sa ne gandim la actiuni pozitive concrete care ne-ar putea imbunatati performantele. Asadar, actioneaza! Fa un plan si tine-te de el. Invata si dezvolta-ti abilitatile de care ai nevoie pentru a transforma visurile in realitate! Scuze gasim imediat, insa ele nu construiesc nimic, doar iti reduc stima de sine!
Curs online Managementul Timpului
5. Schimba felul in care vezi procrastinarea.
Exista doua tipuri de amanare: pasiva, cand cei care amana sunt indecisi, nu pot incepe o sarcina si pierd timpul, si amanarea activa, cand oamenii isi amana sarcinile pentru ca cel mai bine se descurca sub presiune. Daca tu esti in cel de-al doilea grup, si chiar daca amani si tragi de timp iti atingi obiectivele, te descurci cu sarcinile tale si faci performanta, poti sa continui pe acelasi drum.
Nu exista o reteta a succesului! Cunoaste-te bine, invata-ti tiparul comportamenal si actioneaza asa cum este bine pentru tine. Fii insa sincera! Pana la urma vrei sa devii mai eficienta si sa castigi timp pentru tine si familia ta, nu doar sa scapi de gura sefului sau a sotului!
Succes in toate!
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer si consultant
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus poti descarca GRATUIT ghidul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]