Am adunat pentru tine câteva dintre cele mai importante “ingrediente”, din punctul meu de vedere şi din tot ceea ce am studiat, pentru ca o relaţie de cuplu să dureze.
Aşa cum menţionez mereu, nu există garanţii şi nimeni nu îţi poate promite, în ciuda romantismului aferent, că te va iubi “până când moartea vă va despărţi”!
Poate că da, poate că nu… O relaţie se poate termina peste noapte, fără măcar să te aştepţi, sau poate dura până la adânci bătrâneţi. Este important să poţi identifica, dincolo de sentimente, şi semnele “raţionale”, prin care poţi recunoaşte o relaţie sănătoasă.
8 Ingrediente ca o relaţie de cuplu să dureze
Acceptarea partenerului
Acceptarea partenerului aşa cum este el, fără dorinţa de a-l schimba este primul pas pentru o relatie de cuplu echilibrata. Se mai pot face mici acomodări, evident, odată cu convieţuirea în comun, însă în aspectele importante pentru tine este musai să îţi placă de el aşa cum este, fără să-ţi faci socoteli ascunse cum că-l vei da tu pe brazdă… Pentru că, evident, de cele mai multe ori el NU se va schimba, nu în părțile importante.
Valorile în comun
Dincolo de perioada de îndrăgostire de la început, când totul pare o poveste cu unicorni roz, este important să vezi dacă aveţi lucruri concrete în comun, dacă priviţi în aceeaşi direcţie.
Dacă, pentru tine, familia este o valoarea absolut obligatorie, te visezi cu trei copii şi o casă cu o curte mare, în care el va tunde iarba şi vă veţi juca şi veţi trăi cu toţii în râsete şi armonie, iar pentru el valoarea nr. 1 este libertatea şi visează să călătorească în jurul lumii, odată trecută perioada de început şi fluturaşii din stomac, s-ar putea să înceapă discuţiile.
Anumite aspecte NU sunt de negociat (dacă nu, persoana respectivă va face un compromis şi, pe termen lung, va aduna frustrări care se vor răsfrânge tot în bunul mers al relaţiei): educaţia copiilor, fidelitatea sau tot ce altceva contează pentru tine, iar lucrurile ar trebui să fie cât mai clare, cât mai de la început.
Citeste acest articol pentru a-ti identifica valorile personale!
Comunicarea deschisă
Comunicarea este de bază şi ar fi ideal să ne putem exprima punctul de vedere şi ceea ce dorim în mod asertiv, să ne putem vorbi cu respect şi să acceptăm faptul că partenerul poate avea un punct de vedere diferit, la fel cum este important ca el să ne asculte şi să-l intereseze ceea ce contează pentru mine. Fără jigniri, fără acuze, fără critică sau dispreţ, ci cu respect asertiv, vorbind despre “mine” şi ce simt eu. Nu despre celălalt!
Iti recomand cursul Comunicare cu impact pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare!
Să fim prieteni
Este extrem de important să putem vorbi despre ce ne frământă, să putem fi noi, să avem încredere că celălalt nu va folosi ceea ce îi povestesc acum, pentru a mă răni altă dată. Să avem pasiuni şi activităţi în comun, pentru că dacă nu avem nimic de împărţit, ne vom îndepărta, treptat, fără să vrem. Acest lucru nu exclude, însă, şi activităţi, pasiuni şi prieteni separaţi, nu fuzionăm complet cu partenerul, nu ne pierdem pe noi însene.
Intimitate
Oricât am încerca să o trecem cu vederea (mai ales după un anumit timp de relaţie), partea sexuală este ceea ce face diferenţa dintre doi prieteni şi un cuplu. Dacă nu mai există, devenim prieteni şi atât, împărţim aceeaşi casă şi avem diverse activităţi în comun, dar…. cam atât.
Din păcate – nu este obligatoriu, însă eu, lucrând exclusiv cu femei, am observat că mai ales în cazul femeilor, după un anumit număr de ani parcă îşi fac un motiv de laudă din a spune că relaţia lor este mai presus de partea aceasta “superficială”, că e mult mai profundă şi legătura este mult mai solidă.
Dacă pentru ambii este ok fără partea sexuală, perfect, cine suntem noi să arătăm cu degetul, fiecare cuplu are regulile sale. Probleme apar, însă, atunci când unul dintre parteneri îşi doreşte, totuşi, o apropiere, iar celălalt nu dă semne de dorinţă cu lunile.
Admiraţie pentru partener
Să îţi placă de el şi după trecerea anilor, de ceea ce face şi cum este, să simţi că te poţi mândri cu el. În egală măsură și tu să fii mândră de tine și să rămâi demnă de admirație și în ochii partenerului.
Să dăm şi să primim
Nu mă refer să dăm în părţi milimetric egale, nu stă nimeni să evalueze aşa, însă nici nu e sustenabil, pe termen lung, să ofere doar o singură persoană. Personal, consider că iubirea necondiţionată nu îşi are locul în cuplu. Poţi iubi necondiţionat copiii, omenirea în general, însă de la partener, dacă intri într-o relaţie, te aştepţi să fii mai bine decât dacă ai fi rămas singură, cum erai înainte.
Recunoştinţa
Să fim în stare să apreciem ceea ce face celălalt pentru noi este unul din ingredientele principale pentru ca o relaţie să reziste pe termen lung, pentru că partenerul va vedea că există pentru noi, că este important! În fond, cu toţii ne dorim să fim văzuţi şi apreciaţi… 😉
Iti propun cursul Iubeste fara dependenta pentru a te elibera de relațiile toxice și a învața să fii bine cu tine!