Spun asta in toate cursurile mele de comunicare. Si aplic in viata reala, de cele mai multe ori. Ascult de doua ori mai mult decat vorbesc ( cu exceptia zilelor de training). Totusi, in ultimele zile am avut probleme cu vocea, astfel incat a trebuit sa tac mult mai mult decat e normal.
In urma multor zile de training, cu vorbit ore in sir, suprapus cu o raceala, vocea mea a cedat. A cedat in asa masura incat 2 zile nu am putut vorbi. Nu ma auzeai decat daca vorbeam langa tine si faceai un efort special sa intelegi cele 5 cuvinte pe care reuseam sa le rostesc. Alte 2 zile am vorbit ragusit si putin ca sa-mi protejez vocea pentru alte zile de curs.
Ideea e ca aceasta experienta a fost una profunda pentru mine, trainer de comunicare, om care vorbeste mult si care se bazeaza pe comunicare pentru buna functionare in orice aspect al vietii.
Ce lectii am invatat din aceasta experianta….
- Când ești nevoit sa asculți mult mai mult decât vorbești.
- Când vorbești strict ce trebuie, când trebuie.
- Cand simți ca relațiile și discuțiile profunde stagneaza, sau mai rău… lipsesc… Pentru ca nu comunicam.
Am invatat, sau mai bine spus, mi-am reconfirmat ca a comunica inseamna a relatioana.
A comunica inseamna sa raspunzi nevoilor tale cat si ale celorlalti. Pentru ca majoritatea intrebarilor asteapta raspuns. Si e nevoie de un raspuns asertiv, empatic, corect formulat si emis clar. Eu nu puteam raspunde sau raspundeam lacunar. Si simteam ca e nedrept fata de interlocutori dar si fata de mine…. nu eram multumita de ce reuseam sa transmit.
Si ma gandesc, cate relatii nu se desfasoara asa….cu o comunicare precara, lacunara, fara emotie si empatie? Cate intrebari bune raman fara raspuns…. Cati oameni se instraineaza unii de altii pentru ca nu isi vorbesc?
A comunica inseamna sa iti exprimi punctul de vedere. Cand nu o faci, te negi pe tine, ii minimizezi pe ceilalti si lasi relatiile “in voia sortii”. Ca sa iti exprimi opinia, sa iti sustii o parere cu asertivitate, ai nevoie sa formulezi fraze mai ample decat “asa vreau eu” sau “nu imi place”. Cand iti sustii punctul de vedere cu respect fata de punctul de vedere al interlocutorului, iti pastrezi stima de sine si in acelasi timp iti pastrezi relatiile autentice si armonioase.
A comunica inseamna a asculta pentru a intelege, nu pentru a da replica. Cu siguranta am ascultat mult mai mult zilele acestea. Desi am invatat sa ascult ca sa inteleg si fac asta, abia apoi imi exprim parerea, acum am vazut cum este efectiv sa asculti doar ca sa intelegi. Fara sa mai spui nimic dupa…. E greu. Foarte greu!
Citeste si Ce comunici cand nici macar nu vorbesti!
Si ma intreb, oare de cate ori chiar este nevoie sa spun ceva? Oare de cate ori oamenii vorbesc doar ca sa spuna ceva, nu pentru a primi feedback sau raspuns …..
Comunicarea face parte din viata noastra. Suntem vii, deci comunicam. Noi alegem insa CUM sa o facem. Cat de mult si cu cat sens sa vorbim. Cat de mult sa ascultam, si mai ales, de ce sa o facem. Cum ne folosim de corpul si de vocea noastra pentru a da forma mesajelor pe care le transmitem.
Eu sunt fascinata de puterea si valentele pe care le are comunicarea si imi continui atat studiul cat si training-ul in zona asta abilitatilor de comunicare interpersonala si intrapersonala.
Daniela Irimia, trainer de comunicare
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus poti descarca GRATUIT E-book-ul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]