Ne dorim să evoluăm, să creștem, să ne dezvoltăm. Căutam să facem performanță la locul de muncă, să avem o familie fericită, să ne găsim timp pentru hobby-uri sau să castigam mai multi bani. Vrem să facem mai multe lucruri ca niciodată și parcă… nu avem suficientă energie pentru toate. Echilibrul pare din ce în ce mai greu de găsit.
Totuși, pentru fiecare dintre noi performanța și succesul au o definiție subiectivă. Pentru mine performanța înseamnă pur și simplu să îmi îndeplinesc obiectivele. Eu sunt omul cu agenda și cu obiective clar stabilite, și cam tot ce fac are semn pentru mine și repezintă o cărămidă în construcția unui obiectiv personal sau profesional.
În activitatea mea profesională, unde lucrez cu sute de angajați anual ca și trainer si consultant, dar și din multele cărți studiate, am identificat câțiva factori care ne influențează în mod semnificativ performanță și starea de bine în general.
Deși avem tendința să dăm vina pe factori externi pentru nereușitele noastre, în realitate, noi suntem cei care ne auto-sabotăm succesul!
Energie slabă. Pur și simplu nu avem suficientă energie fizică și psihică pentru a munci, pentru a face pașii necesari în îndeplinirea obiectivelor noastre.
Nerăbdarea. Da, graba strică treaba! Lucrurile mari se realizează în timp, cu perseverență!
Lipsa încrederii în sine. Stima de sine și încrederea în sine sunt baza pentru orice dorim să facem. Acesta este motivul pentru care recomand cel mai des, cursul meu pentru creșterea stimei de sine.
Atitudinea defensivă nu vă permite să învățați de la alții, nu primiți feedback care să vă ajute să creșteți!
Atitudinea negativă garantează eșecul pentru multe proiecte. Nu contează atât de mult câte știi să faci, ci starea din care faci lucrurile. Dacă tu nu crezi în visul/ obiectivul tău, nu are cum să se realizeze. Atragem ceea ce gândim.
Critic cu ceilalți. Acest mod de comunicare și relaționare ne sabotează colaborările și ne seacă de energia creativă. În loc să ne concentrăm pe ce putem noi să facem, ne irosim în ce credem că nu pot face alții.
Toleranta scăzută la stres ne face să abadonam în față celui mai mic obstacol. Învață să folosești stresul în avantajul tău!
Lipsă de chef/ lenea. O da, cred că nu este nevoie de nici o explicație. Dacă ți-e lene să te ridici din pat, nici măcar nu meriți să obții ceva.
Esti un coechipier slab. Când nu știi să lucrezi în echipă pierzi enorm din energie și mai ales din aportul important pe care îl pot avea alții, în realizarea obiectivelor tale!
Inflexibilitate/ rigiditate. Eu preamăresc ideea de flexibilitate, ea îți permite să te adaptezi repede la schimbări și să devii Antifragil! (recomand încă o data cartea lui Taleb!)
Lipsa de concentrare este deja că o maladie a secolului vitezei. Nu știm să ne focusam atenția pentru a ne crește productivitatea!
Anxietatea ne blochează din toate punctele de vedere. Pentru a nu ajunge în zona de anxietate, este important să ne creștem inteligența emoțională.
Slab management al timpului. Ziua are 24 de ore pentru toată lumea, diferența este că unii știu cum să fructifice timpul, în vreme ce alții știu de minune cum să-l risipeasca… Vezi aici cursul de time management!
Lipsa de încredere în oameni nu ne permite să creem colaborări și să realizăm obiective mărețe.
Lipsa de integritate ne anulează pur și simplu credibilitatea în fața celorlalți, ceea ce ne anulează și orice posibilitate de succes.
Indecizia nu ne lasă să acționăm iar lipsa de acțiune nu aduce rezultate. Ne învârtim în cerc, fără să ne hotărâm ce să facem.
Slabe abilitati de comunicare. Pentru mine a comunica înseamnă a trăi, a comunica bine înseamnă a trăi bine. A comunica eficient înseamnă a munci eficient. Consider esențial pentru orice reușită, să știi cum să comunici asertiv si eficient!
Lipsa ascultării active vine la pachet cu comunicarea. Dacă nu asculți, nu cunoști, ce nu cunoști, nu intelegi…. Am scris aici foarte bine despre importantă ascultării active!
Lipsa de empatie este deasemenea strâns legată de comunicare și relaționare. Performanța se realizează alături de ceilalți, iar ceilalți vor colabora cu tine în măsură în care și tu vei colabora cu ei!
Lipsa de pasiune. Fără pasiune nu realizăm nimic semnificativ. Întreabă orice antreprenor de succes care este “arma” lui cea mai de preț! Nu idee, ci pasiunea!
Submisivitatea este atitudinea umilă, în care nu știm să ne susținem punctul de vedere. Lăsăm nevoile noastre deoparte pentru a-i servi pe alții. Că să înțelegi mai multe, citește aici despre asertivitate ca alternativă la submisivitate.
Lipsa de echilibru viață personală – muncă ne afectează profund. Mai multă muncă nu înseamnă că ești mai aproape de performanță, ci doar că ești mai obosit si stresat!
Succes personal și profesional apar ca rezultat al unor obiceiuri sănătoase. Avem nevoie de atitudinea potrivită, de abilități diverse și avem nevoie și de ceilalți! Însă, cel mai mult, avem nevoie să ne cunoștem și să ne respectăm valorile personale!
Succes in toate!
Daniela Irimia, antreprenor, trainer si autor de carte
Aboneaza-te la newsletter si descarca GRATUIT ghidul „10 pasi pana la a fi o Femeie Indepenenta”
[mc4wp_form id=”113″]