Am o meserie tare frumoasă. În fiecare zi învăț câte ceva, în timp ce alții învață de la mine. A fi însă trainer și antreprenor vine la pachet cu incertitudini multe, variații mari atât la volumul de muncă, cât și la sumele de bani câștigate. Pentru mine singurul lucru constant în viața profesională este schimbarea!
Sunt antreprenor de peste 10 și m-am obișnuit cu neprevăzutul. Mai mult, îmi place să lucrez în sprinturi, cu momente de stres, agitație, poate chiar haos, urmate de perioade lungi de refacere și relaxare. Acestea devin momentele de creștere, învățare, dezvoltare ce apar în urma unui moment stresant.
Cine îmi citește blog-ul sau cartea, știe deja faptul că eu cred cu toată ființa mea că nimic nu este întâmplător. Așadar, eu acum am de pregătit un curs de gestionarea stresului pentru un client, “coincidență” a făcut ca tocmai acum să încep să citesc cartea Antifragil a lui Taleb, după o perioadă în care am muncit intens și am avut de-a face cu ceva episoade de stres atât “la muncă” cât și acasă cu copilul. Și uite așa…lucrez la cursul Time & Stress Management unde, pe lângă informații tehnice, vin cu experiența personală. Pentru că am mai spus și asta, vorbesc și prezint în cursurile mele doar metode pe care eu le-am testat și au funcționat, împletite cu explicații psihologice. Pentru că în spatele fiecărui comportament există un motiv, o emoție și o nevoie.
Mă bate gândul să extind la o carte această cercetare și observare. Poate chiar asta va fi a doua mea carte de dezvoltare personală….Vom vedea ce mesaje mai primesc de la Univers!
PS: Intre timp am scris cartea Eliberează-te de stres
Cât stres este în viața ta?
Așa…revenind și la ceva mai concret, te întreb pe tine cât stres este în viața ta? Pe o scară de la 1 la 10, unde ai situa acum nivelul de stres pe care îl experimentezi?
Este stres mărunt, zilnic, ca o durere de cap, care însă nu te lăsa să te bucuri de viață? Precum plata facturilor, to do list-ul de la birou, traficul ….?
Sau experimentezi ca și mine, episoade intense de stres urmate de momente de recuperare și relaxare?
Este important să îți dai seama ce fel de stres îți afectează viața, pentru că există stres bun și stres rău. Stresul moderat urmat de pauze de recuperare ne stimulează organismul, cât și creativitatea și învățarea. Ai auzit probabil că din greșeli învățăm cel mai repede. Așa se întâmplă și cu evenimentele stresante din viața noastră. Poate că acum nu ești mulțumită ce ce experimentezi în carieră, însă peste o săptămână să poți trage niște concluzii care să te ajute să evoluez personal, profesional și spiritual.
Pe când tresul intens sau cel “in surdina”, stresul zilnic după urma căruia nu apuci să te relaxezi cu adevărat, duce la boli grave și chiar la depresie.
Bucuria vieții și învățarea dispar atunci când avem o perspectivă gri asupra activităților de peste zi, săptămâna, luna sau chiar ani.
Ca și în medicină, cel mai bun tratament este prevenția. Aici însă nu mă refer la elimină orice sursă de stres, ci de a alege conștient să te pui în situații stresante din care ai ce învață, și apoi să îți oferi timp să te relaxezi și să asimilezi lecțiile.
Tehnici eficiente pentru gestionarea stresului
Ca și tehnici eficiente pentru gestionarea stresului sau refacerea după perioade încărcate, vă recomand:
- Meditația și exercițiile mindfulness. Să fii pe deplin prezentă și conștientă de viață ta, de corpul tău, de ceea ce te înconjoară. Aici am scris mai multe despre mindfulness.
- Activitatea fizică, sport, masaj. Un corp relaxat duce și la o minte relaxată. Prin mișcarea corpului mobilizăm energiile si crește secreția de dopamină, serotonină și oxitocină – hormonii fericirii!
- Muzica are deasemenea efecte în reducerea stresului și ne ajută să ne relaxam.
- Somnul este extrem de important pentru refacerea organizmului la toate nivelurile lui. Stresul nu se resimte nu doar la nivel corporal, ci mai ales la nivel neuronal și emoțional. Așadar, oferiți-va orele de somn pe care corpul vi le cere. Eu în mod normal am nevoie de 8 ore legate de somn, însă în perioadele stresante sau imediat după aceea, pot dormi 10 ore pentru a mă reface.
- Gestionarea eficientă a timpului. Un management al timpului deficitar cauzează mult stres. Mai bine învață să-ți planifici activitățile. Vezi cursul meu online de geastionare a timpului!
Cam atât deocamdată, vor mai urmă și alte detalii despre gestionarea stresului!
Fii atentă deci la cât și ce formă de stres accepți în viață ta!
Iti recomand si workshop-ul de Gestionarea Stresului pe care il organizez la Vision Consulting!
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer si autor
PS: Aboneaza-te la newsletter si descarca GRATUIT ghidul „10 pasi pana la a fi o Femeie Indepenenta” .
[mc4wp_form id=”113″]