Luna Decembrie este una a bilanțurilor. Cel puțin pentru mine și pentru mulți alți oameni pe care îi cunosc. Fac o analiză a anului care se propie de final, îmi notez frumos pe agenda ceea ce am realizat, văd ce obiective sunt încă “în lucru”, observ care dintre cele neîndeplinite nu mai sunt relevante.
Și de vreo trei ani mai fac ceva. Îmi notez “lecțiile” pe care le-am învățat. Ce conștientizări am avut, ce am aflat nou despre mine, ce abilitați mi-am dezvoltat sau ce lucruri noi am învățat. Îmi place foarte mult acest exercițiu pentru că îmi permite să observ dincolo de obiective SMART realizate sau nerealizate. Îmi permite să înțeleg că viața este o călătorie frumoasă, plină de lecții și de bucurii. Că uneori, un obiectiv, fie că este, fie că nu este îndeplinit, te provoacă să parcurgi drumuri noi, să ieși din zona de confort si să evoluezi. Poate în direcții în care nici nu te-ai fi gândit vreodată.
De exemplu, în 2017 când am lansat proiectul Femeia Independentă, voiam să ofer cursuri online și off-line pentru cât mai multe femei. Îmi setasem ca obiectiv să inspir un milion de femei să fie independente. Ce nu știam atunci, și nici nu mă gândisem, era că pot atinge mai ușor acest obiectiv prin intermediul cărților, nu al cursurilor. Iar anul acesta, în 2019, am lansat prima mea carte de dezvoltare personală – Femeia Independentă, și deja lucrez la a doua!
Să fiu tristă că nu am atins încă obiectivul de un million de femei la care să fi ajuns mesajul meu? Sau să mă bucur că am descoperit că pot să scriu mai mult decât articole și cursuri? Că pot să inspir mii de femei într-un an, prin intermediul unei cărți? Și acesta este doar un exemplu…
Pentru mine setarea de obiective și scrierea lor pe agenda, asumat, SMART, este un ritual care mă ajută să fiu eficace și eficientă, așa cum îmi place mie să trăiesc! Vreau să îți spun și ție cum îmi setez eu obiective, an de an, astfel încât, timp de 15 ani, de când am acest obicei, să îmi îndeplinesc cea mai mare parte dintre ele.
Cum îmi setez obiective relevante, pe care să le și îndeplinesc:
1.Primul criteriu în setarea obiectivelor este să continui acțiunile pentru a îndeplini obiectivele relevante, care nu au fost încă atinse în anul care tocmai se sfârșește. Deci îmi trec în agendă, obiectivele “restante” din acest an.
2. Apoi îmi notez acele obiective intermediare, menite să mă ducă mai aproape de îndeplinirea obiectivelor pe termen lung (3,5 ani). De exemplu, dacă peste 3 ani vreau să îmi cumpăr o casă. Obiectivul intermediar poate fi să economisesc 10.000 euro în fiecare an.
3. Al treilea criteriu este ca obiectivele pe care mi le setez, să fie cu adevărat relevante pentru mine. Să fie lucruri, activități, experiențe care să fie cu adevărat importante pentru mine și congruente cu valorile personale. Citește aici mai multe despre cum să îți idetifici valorile personale.
4. Obiectivele sunt întotdeauna formulate SMART. Am scris aici pe larg despre ce înseamnă să ai obiective SMART. Poți vedea AICI și un video care să clarifice si mai bine acest lucru.
5. Mai puține obiective, mai multe intenții. Recunosc că aplic metoda aceasta de puțin timp. Pe măsură ce îmi tot îndeplinesc din obiectivele mari (să cumpăr o casă, să obțin o certificare, să ating o anumită cifră de afaceri) am început să mă îndrept mai mult către acțiuni. Lucruri de făcut care să îmi aducă bucurie prin acțiunea însăși, nu neapărat prin atingerea unui obiectiv fix. De exemplu, în loc să îmi propun să câștig 10.000 euro în plus din cursuri online, îmi propun să fac lunar, 3 webinarii (fără să iau în calcul prea mult variabila bani). Așa că mă focusez pe acțiuni. Acțiuni care îmi aduc bucurie, să ajută să mă dezvolt personal și profesional și indirect, poate îmi vor aduce și mai mulți bani.
În acest mod îmi setez eu obiective la fiecare final de an. Le scriu frumos pe agenda și le recitesc la fiecare trei luni. Sunt blândă cu mine și mă bucur de călătorie, tot atât de mult cât mă bucur și de îndeplinirea obiectivelor personale și profesionale.
Vezi aici și webinarul pe care l-am făcut în comunitatea de pe Facebook! Te va ajuta să înțelegi mai bine ceea ce am scris aici.
Îți doresc o agendă cu multe obiective relevante și intenții pozitive!
Daniela Irimia
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus poti descarca GRATUIT ghidul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]