Majoritatea oamenilor, atunci când se gândesc la stres, îl asociată cu ceva rău. În special cu efectele lui negative asupra corpului, asupra minții și asupra emoțiilor noastre.
Însă stresul nu este neapărat rău, ci necesar pentru a trăi, pentru a supraviețui și a evolua ca oameni și ca specie până la urmă.
Am scris aici despre Cum să folosești stresul în avantajul tău. Te rog să citești dacă vrei să înțelegi mai bine care sunt efectele stresului și ce metode de relaxare poți să aplici pentru a te echilibra.
În workshop-ul meu de Gestionare a stresului ofer două direcții de abordat. Prima este aceea de a reduce sau chiar de a elimina sursele de stres. A doua direcția ține de creșterea rezilienței la stres.
Nu vom putea elimita toate sursele de stres din viața noastră și nici nu este de dorit. Însă ce putem face, și asta ne este de ajutor în toate aspectele vieții, este să ne creștem reziliența, capacitatea de a face față situațiilor provocatoare, tensionate, suprasolicitante.
Modul in care ne raportam la evenimentele din viata noastra influenteaza semnificativ cantitatea de stres pe care o resimtim, precum si impactul lui asupra starii noastre de bine.
Avem responsabilitatea, dar și puterea de a schimba lucrurile.

Pentru creșterea rezilienței la stres avem aceste 4 direcții de abordat.
1.Dezvoltarea unor abilitati si comportamente de management al stresului
- dezvoltarea asertivitatii; – am un curs online foarte bun in acest sens https://femeiaindependenta.ro/dezvoltarea-asertivitatii-comunicare-cu-impact/
- dezvoltarea comunicarii pozitive cu ceilalti;
- identificarea si rezolvarea conflictelor, atunci cand apar;
- invatarea metodelor de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor;
- imbunatatirea managementului timpului; – vezi cursul https://femeiaindependenta.ro/gestionarea-timpului-si-stabilirea-obiectivelor-curs-online/
- invatarea unor metode de relaxare. (respiratia, meditatia, sportul, muzica, yoga, masaj)
2.Stabilirea și menținerea unui suport social adecvat
Relatiile sociale ne ajută deasemenea să gestionăm mai bine stresul din viața noastă. Este util să soliciți ajutorul direct și să fii receptiv față de acesta. Cere și primește ajutor de la prieteni sau specialiști. Dezvoltarea și menținerea relațiilor de prietenie au și ele un rol importament pentru starea ta de bine.
3.Dezvoltarea unui stil de viață sănătos
Este important sa avem un corp sanatos pentru a avea resursele necesare să folosești stresul în avantajul tău!
- adoptarea unor comportamente alimentare sănătoase;
- practicarea regulată a exercițiilor fizice;
- practicarea unor exerciții de relaxare;
- consum responsabil/moderat de alcool, cafea sau alte excitante pentru sistemul nervos;
- cultivarea unor pasiuni, hobby-uri.
4. Dezvoltarea încrederii în propria persoană și acceptarea necondiționată
- stabilirea unor scopuri și obiective realiste, „ce vreau eu de la viață asta?”;
- stabilirea priorităților și a limitelor personale;
- participarea la activități care dezvoltă încrederea în sine.
Pentru asta recomand dezvoltarea personală continuă. Îți poate fi de ajutor cursul meu pentru stimă de sine https://femeiaindependenta.ro/produs/curs-online-stima-de-sine/ sau cartea mea de dezvoltare personală si gestionatre a stresului – Elibereaza-te de stres
Cu drag, Daniela Irimia
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus aflii prima de ofertele speciale la cursuri si workshop-uri.
[mc4wp_form id=”113″]
One thought on “Cum ne creștem reziliența la stres”
Pingback: Ce îi diferențiază pe oamenii care fac față stresului de cei care ajung în pragul depresiei