Speranțe, visuri, dorințe… ne motivează, ne fac să ne simțim bine, ne dau iluzia că facem pace cu noi măcar la nivel mental. Ne spunem nouă că facem ceva pentru ca mâine să ne fie mai bine. Cu toții avem niște dorințe, unii sunt chiar mai specifici și au obiective. Vrem să avem o viață mai bună în viitor, să fim mai slabi, mai sănătoși, mai bogați, mai fericiți. Este normal să fie așa! Este chiar bine, căci dorința corelată cu nevoia de “mai bine” ne împinge spre evoluție.
Citeste si Stabilirea obiectivelor personale – Asumarea responsabilitatii
Ce mă intriga pe mine este faptul că majoritatea oamenilor se opresc la dorințe. Vor, vor, vor…. însă nu trec la pasul următor. Nu trec la acțiune!
Fiul meu VREA. Spune vreau sau am nevoie la orice dorință de-a lui…. “Am nevoie de jucăria aia” sau “Vreau să mă uit la desene” … El spune și așteaptă ca noi, părinții sau adulții din viața lui, să îi îndeplinim cerința. Dar el are 5 ani….Și eu îi spun cu blândețe că nu are nevoie, ci își dorește o jucărie. Nevoia este de a mânca sau de a fi înțeles. Și în felul acesta îmi doresc ca el să înțeleagă diferența dintre nevoie și dorință. Apoi să înțeleagă că el este responsabil de satisfacerea propriilor nevoi.
Și același lucru îmi doresc să-l înțeleagă toată lumea! Dacă vrei ceva cu adevărat, dacă este o nevoie asociată cu o valoarea personală, atunci ești obligat să acționezi pentru bine tău.
Nu poți aștepta ca alții să îți îndeplinească ție dorințele.
Nu poți aștepta ca Dumnezeu să îți rezolve problemele.
Nu poți aștepta ca angajatorul să îți dea mai mulți bani!
Nu este suficinet să gandesti pozitiv!
Nu e suficient să ai obiective. Nu e suficient să îți scrii pe agenda ce îți dorești sau să visezi cu ochii deschiși la independența financiară sau la o familie armonioasă. Ai nevoie de o strategie, un plan clar de acțiune care să te ducă acolo unde îți dorești.
Prea mulți oameni rămân la “îmi doresc să”. Asta aud cel mai des în cursurile mele de gestionarea a timpului și a stresului. Când îi rog să își scrie pe hârtie cele mai importante trei obiective și apoi să le spună în cadrul grupului, majoritatea sunt de forma…
– Îmi doresc să…
– Aș vrea să…
– Încerc să…
Pe lângă faptul că nu ajung nici măcar în stadiul de a formula un obiectiv specific, oamenii nu au nici cea mai vagă idee CUM să facă ceea ce își doresc.
Un vis fără o un plan de acțiune rămâne un vis.
Un obiectiv însoțit de un plan de acțiune și de o strageție pe termen mediu și lung are 90% șanse de îndeplinire.
Așadar, oamenii eșuează nu pentru că le lipsește motivația sau nu au resurse (timp, bani, abilităti). Oamenii eșuează pentru că nu gândesc strategic, nu gândesc în perspectivă și apoi, extrem de important, nu acționează și nu sunt perseverenți!
Ai stabilit obiectivul – 1% din drumul spre succes
Ai făcut o strategie de acțiune – 9% din drumul spre succes
Înveți, muncești, înveți, muncești, greșești, înveți, muncești – 90% din drumul spre succes.
Așa că, planifică-ți activitățile pentru fiecare din obiectivele tale și apucă-te de treabă! Nimic măreț nu s-a realizat vreodată fără muncă și fără perseverență!
Dacă ai nevoie de suport pentru realizarea unui plan de acțiune personalizat, care să te ducă la îndeplinirea obiectivelor, solicită o ședința online de consiliere – CLICK AICI.
Asculta varianta audio! Mi-ar placea sa imi oferi feedback daca vrei sa mai fac astfel de articole sub forma de Podcast.
Cu drag, Daniela Irimia
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus aflii prima de ofertele speciale la cursuri si workshop-uri.
[mc4wp_form id=”113″]