Au venit de curând datele de la INS despre cât mai câștigă românii și ce fac cu banii lor. Statistica este statistică și are limitările ei. Am făcut o facultate de profil și în spatele cifrelor și procentelor stau povești mult mai utile pentru omul de rând.
Dar să încep cu începutul.
Cheltuielile totale ale populației, au fost, în trimestul III din 2019, în medie, de 4.202 lei lunar pe gospodărie și au reprezentat 86,3% din nivelul veniturilor totale.
Venituri medii pe gospodărie fiind de 4.872 lei. Subliniez medie. Unde știm foarte bine că există diferențe semnificative dintre câștigurile oamenilor din orașe precum București și Cluj, față de Teleorman sau Vaslui. Așa cum există diferențe enorme între cei care au salariul minim pe economie, de 1300 lei și cei care câștigă câteva mii de euro lunar.
Așadar, media nu ne ajută prea mult pentru a înțelege cu adevărat cât de bogați și mai ales, cât de educați financiar sunt românii.
Dacă este totuși să mă iau după datele statistice, deduc ca în medie, românii fac totuși economii de peste 10% din venit, adică undeva pe la 500 lei/ luna.
Din nou, în medie… Pentru că sunt foarte mulți oameni care nu economisesc deloc, așa cum sunt alții care economisesc și 70% din cât câștigă.
Eu sunt pasionată de educanția financiară de foarte mulți ani și pentru mine prosperitatea personală este legată de prosperitatea financiară. Așadar, o dată cu creșterea mea ca om, a venit și creșterea veniturilor mele. Cu timpul am învățat nu doar să câștig mai mulți bani, ci și cum să îi gestionez mai bine. Și cum disciplina, gândirea strategică, perseverența nu sunt abilitați pe care să le folosești într-o singură zonă a vieții, ele ne susțin în îndeplinirea tuturor obiectivelor personale.
Banii au un puternic substrat psihologic, iar relația pe care o avem cu banii nu se vede în nici o statistică! Procentele din datele statistice nu reflectă realitatea majorității! Foarte multi români trăiesc de la un salariu la altul, fără a avea nici o mică reverză de bani. Unii, deși câștigă foarte mulți bani, îi risipesc total iresponsabil pe lucruri inutile, fără să se gândească la viitor.
Siguranța financiară nu ține atât de mult de câți bani câștigi, ci de cum îi folosești!
Susțin independența financiară însă până a ajunge acolo, este esențial că ne câștigăm și să ne obișnuim cu siguranță financiară! A avea siguranță financiară înseamnă să câștigi suficienți bani pentru a trăi confortabil, fără grija zilei de mâine și fără dependență de un singur salariu. Deci primul pas este să câștigi o sumă de bani care să îți acopere cheltuielile actuale și în același timp să poți face lunar economii de 10% din venitul acela.
Dacă ne-am lua după statisticile de la INS, românii au siguranță financiară! În realitate știm cu toții că nu este așa! Însă tu poți face lucrul acesta.
O modalitate utilă în prima fază, pentru a face economii de 10% din venit este să îți reduci cheltuielile. Este mai ușor și rapid să scazi cheltuielile cu 10% decât să îți crești veniturile cu 10%. Am scris aici 11 idei despre cum să reduce cheltuielile personale. Începe să îți dezvolți acest obicei esențial pentru bunăstarea financiară.

După ce ți-ai asigurat un venit îndestulător și faci economii lunare, este esențial să ai și un fond de economii pentru situații de urgență. Un depozit care să îți ofere siguranța financiară pentru următoarele șase luni, în cazul în care se întâmpla să rămâi fără job, fără salariu sau fără sursă actuală de venit. Bani de care nu te atingi! Rolul lor este ca acela al unui airbag la mașină. În caz de accident, te salvează! Altfel stă linițit la locul lui.
Deci, siguranța financiară se obține cu disciplină. Este datoria și responsabilitatea ta îți asiguri bunăstarea din toate punctele de vedere. Nu te amăgi cu statistici genetale. Fă-ți propriile rapoarte financiare, iar primul pas ar fi să ții un buget de venituri și cheltuieli. Descarcă gratuit, de aici KIT-ul meu de buget personal.
În plus, de-a lungul timpului am dezvoltat un curs amplu despre psihologia banilor, cu tehnici concrete prin care poți să îți atingi siguranța financiară. Vezi aici agenda cursului si comanda online!
Îți doresc înțelepciune și succes financiar!
Daniela Irimia
Aboneaza-te la newsletter si descarca GRATUIT ghidul „10 pasi pana la a fi o Femeie Indepenenta”
[mc4wp_form id=”113″]