Probabil se intampla des sa gandesti lucruri frumoase despre cei din jur. Ii spui unei colege ca admiri rochia ei cea noua sau unei prietene ca ii sta bine cu noua frizura. Poti aprecia un comportament al sefului tau sau poate admiri modul in care sora ta reuseste sa pastreze echilibrul intre viata personala si cea profesionala. Iti admiri sotul sau iubitul pentru faptul ca este atent cu tine si iti face cafea un fiecare dimineata.
Ne trec prin minte aceste ganduri si impresii, dar de cele mai multe ori nu le rostim, ne oferim sa spunem cu voce tare ceea ce simtim. Ne retinem la a exprima deschis aprecierea, placerea si aprobarea, desi arta de a face complimente este una cele mai simple metode de a avea relatii armonioase si o comunicare asertiva cu cei din jur.
Motivele acestui comportament sunt, in principal, stanjeneala si timiditatea. Ne emotionam atunci cand lucram direct la a consolida o relatie si ne este teama ca mesajele noastre pot fi interpretate gresit. Presupunem ca ceilalti vor crede despre noi ca avem un interes ascuns sau vrem sa manipulam, iar asta ne opreste din a fi sinceri si deschisi.
Insa, asa cum spun in toate cursurile de comunicare pe care le sustin, oamenii au nevoie de apreciere, recunoastere, intelegere si validare. Deci, prin oferirea de complimente sincere, practic noi raspundem la aceste voie universale. Si cand facem asta, consolidam relatiile bune cu cei din jur. Cu totii avem nevoie de apreciere si ne bucuram cand suntem laudati sau cand ceilalti observa ca facem ceva bine. Daca tu nu primeste suficiente complimente de la ceilalti, oare tu cum procedezi la randul tau?
La fel de important este si sa primesti deschis un compliment, sa multumesti pentru el si sa te bucuri ca ceilalti au observat ceva bun la tine.
Vreau cursul de Comunicare Asertiva
Care sunt laudele sau complimentele potrivite?
In primul rand complimentele trebuie sa fie sincere, tu sa apreciezi efectiv ceva la persoana respectiva si sa ii comunici acest lucru. Complimentele sau laudele sunt facute pentru a impartasi bucuria si aprecierea ta, pentru a incuraja interlocutorul sa isi pastreze comportamentele respective si sa stie ca TU il observi in toate complexitatea lui.
Concentreaza-te asupra faptelor sau vorbelor unei persoane, asupra comportamentului sau, asupra calitatilor pe care le are si a efectului pozitiv pe care il creaza.
Cand rostesti un compliment, acesta va avea un impact si mai mare daca este insotit de o explicatie, o argumentare a afirmatiei tale. Daca rostesti si numele interlocutorului in timp de vorbiti, cu atat mai mult va cantari complimentul tau.
Complimentele legate de posesiuni sau aspectul fizic nu au acelasi impact ca si complimentul legat de comportament. Ele produc placere si suntem incantati sa le primim, insa nu ne ajuta neaparat sa fim mai buni.
Vei fi perceputa ca o persoana mai interesanta si binevoitoare daca iti dezvolti abilitatea de a vedea ceva bun in fiecare om cu care interactionezi. Si cand inveti sa descoperi calitati in fiecare persoana, atunci iti va fi si mai usor sa comunici acest lucru.
A face complimente este o abilitate ce tine de comunicarea asertiva si iti permite sa ai relatii bune atat in viata personala cat si cea profesionala. Dezvolta-ti comportamentul asertiv si implicit iti vei dezvolta relatiile.
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer de comunicare