Într-un top al fricilor, după frica de moarte apare teama de a fi respins. În cursurile mele spun de teama de a vorbi în public, însă este aceeași frică universală – teama de a fi respins, de a nu fi suficient de bun. La bază stă un nivel scăzul al încrederii în sine. Uneori poate fi mult mai profund de atât, cu rădăcini adânci în copilărie, poate chiar în traume care ne-au marcat.
Totuși, majoritatea oamenilor pot învinge teama de a fi respinși fără ajutor psihologic din partea unui terapeut. Am citit de curând cartea Dansul Fricii a lui Harriet Lerner, carte pe care o recomand din suflet! Am extras din ea aceste 5 sfaturi, metode care te ajută să treci la acțiune și să nu te mai lași dominată de emoții.
Acțiunea te face puternică. Uneori poți să-ți învingî frica rapid, dacă ești dispusă să acționezi. Când eviți lucrurile sau oamenii de care te temi, anxietățile tale devin tot mai rele cu timpul. Când îți accepți teama și acționezi, descoperi cu adevărat ce poți face și care este “pericolul real”. De cele mai multe ori, pericolul este doar în mintea noastră
Succesul vine din eșec. Dacă te temi să fii respinsă, te-ar putea ajuta tocmai experiența de a fi respinsă. Este nevoie uneori să te călești sub rafale de răceală, nepăsare și dispreț. Acesta este motivul pentru care eu recomand oricui să lucreze măcar pentru o scurtă perioadă în vânzări. Înveți să primești sute, poate mii de NU-uri. Te călești și înveți să nu mai iei lucrurile atât de personal. De cele mai multe ori teama de a fi respins apare pentru că nu ai experiența suficientă cu respingerea.
Asumă-ți riscul de a fi ridicolă. Cei mai mulți oameni se rușinează profund numai la ideea că s-au comportant prostește, așa că nu își asumă riscul de a face lucruri noi tocmai pentru a evita să apară în situații stânjenitoare. Totuși, când experimentezi lucruri noi descoperi că da, te poți simți incomod, însă asta nu este o amenințare vitală la adresa demnității tale, așa cum îți imaginezi. Repet….nimeni nu e perfect! Tu de ce vrei asta?
Invită frica să vină la tine. Când anticipezi că vei avea oaspeți, ești mult mai pregătită pentru ce s-ar putea întâmpla. Cu alte cuvinte, să te expui la ceea ce îți provoacă teama, înseamnă de fapt să câștigi controlul asupra fricii. Fă singură pași mici pentru a ieși din zona de confort.
Motivația contează! Dacă nu ești suficient de motivată ca să schimbi ceva, atunci renunță. Poate mai ai nevoie să suferi nițel, să îți înveți niște lecții “in the hard way” înainte de a trece la acțiune. În ultimă instanță, va fi necesar să simți în profunzime consecințele negative ale faptului că nu ai acționat.
Sunt 100% de acord cu cele 5 recomandari. Eu aleg să sintetizez în articole informații relevante, clare, simple, pentru că acest mod de a rescrie ceea ce citesc mă ajută pe mine să învăț mai ușor
Carte Dansul Firicii te învață cum să învingi anxietatea, frica și rușinea, ca să ajungi cea mai curajoasă versiune a ta. Poți cumpăra cartea de aici!
Daniela Irimia, autor al cartii de dezvoltare personala pentru femei- Femeia Independenta
PS: Aboneaza-te la newsletter si descarca GRATUIT ghidul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]
2 thoughts on “Cum învingi teama de a fi respinsă?”
Felicitari, Daniela! Iata un articol plin de bun simt, logica si folos!
Adevarat, timiditatea sau frica pot ucide spiritul.
Stiu asta pentru ca, de-a lungul vietii, am testat regulile de mai sus si mi-a fost de mare folos 🙂
Multumesc 🙂