Zilele acestea cineva a întrebat pe grupul de Facebook cum ne pregătim pentru pensie. Mie întrebarea mi se pare foarte bună și pertinentă. Practic, cum ne pregătim pentru a trăi bine și atunci când ajungem la vârsta pensionarii. M-a surprins însă numărul mic de răspunsuri, cât și faptul că unii oameni nici măcar nu se gândesc ce vor face atunci când nu vor mai putea munci și implicit nu vor mai câștiga bani.
Întrebarea este mult mult mai profundă decât pregătirea efectivă a unei pensii îndestulătoare pentru vârsta înaintată. Dacă nu vrei să fii nevoită să muncești până când efectiv nu mai poți, îți recomand să citești acest articol.
Teoretic, fiecare știe ce este mai bine pentru el. Zic teoretic pentru că practica mi-a dovedit că majoritatea oamenilor chiar NU ȘTIU ce au nevoie, și mai ales, refuză să se gândească prea mult la viitor. Sau cel puțin nu se gândesc la viitor într-un mod realist și constructiv.
Oamenii au tendința de a se concentra doar pe ziua de mâine și mulți refuză să se gândească la vârsta când nu vor mai putea muncii. Cu atât mai mult tineri… Dacă la 45 ani îți dai seama că se apropie pensionarea și tu nu ai bani economisiți, va fi dificil ca în 20 ani de muncă ( angajat) să îți mai asiguri o pensie egală cu salariul. Acționați din timp! Diferența între a începe să economisești la 30 de ani în loc de 40 ani este enormă. Si nu este vorba doar despre bani, cat si despre a trai in general!
Spun frecvent “trăiește în prezent”, este un mesaj “la modă”, ne îndeamnă către mindfulness, este îmbrățișat din plin de generația tânără. Există totuși și o capcană. Aceea de a nu te gândi la viitor. Să nu te întrebi ce vei face peste 3 luni sau peste 3 ani. Cum vrei evolua, cum îți pregătești un viitor bun și liniștit
Nu îți dau lecții de educație financiară, îți spun doar cum mă pregătesc eu pentru pensie. Deși sunt o persoană foarte activă și nu voi fi efectiv “la pensie” niciodată, nu vreau totuși să fiu nevoită să muncesc. Ci să muncesc, să călătoresc, să lenevesc, să fac orice pentru că pur și simplu așa vreau! Iar pentru mine asta s-a tradus încă de acum câțiva ani în obiectivul deja atins – independență financiată!
Trăiesc în prezent, pregătindu-mă pentru un viitor și mai bun! Cum?
1.În primul rând TRĂIESC în prezent, mă bucur de ce sunt și ce am. Mă bucur de libertate, acumulez experiențe, nu lucruri, creez amintiri pentru mine și familia mea. Voi avea despre ce scrie și despre ce povesti nepoților 😊
2.Am grijă de sănătatea mea. Cu cât înaintez în vârstă, cu atât mai grav simt că organismul îmbătrânește. Și dacă nu simt neapărat la mine, o văd la părinții mei. Nu mai sunt ca atunci când eram meu copil, și inevitabil, cu toții ajungem la 60 – 70 de ani. Și ca să mai pot călătorii, să pot dansa, picta și înotă, trebuie să am grijă de acum de corpul meu.
3.Îmi mențin creierul tânăr. Asta îmi este ușor să fac – doar învăț în mod constant lucruri noi, citesc, experimentez. Puteți citi aici articolul Cum să îți antrenezi creierul.
4.Am o casă în care să locuiesc eu și familia mea. Orice s-ar întâmpla, am o casă mare care îmi oferă confor și siguranța atât fizic cât și psihologic.
5.Am asigurat un venit pasiv constant pentru când nu voi mai vrea să muncesc. Încă de acum câștig bani (din investiții) fără să muncesc. Deci, dacă vreau, pot să mă “pensionez” de acum. Și nu am făcut așa mari sacrificii ca să am o “pensie” la 65 de ani!
Am auzit frecvent asta “nu mă sacrific azi pentru pensie… poate nici nu mai ajung la vârsta aia” . Și totuși dacă ajungi?! Sunt mult mai mari șansele să trăiești 80 de ani decât să mori luna viitoare….
Poate că nu toată lumea poate să facă investiții și să își creeze venituri pasive atât de mari, însă oricine POATE și ar trebui să își pregătescă o pensie. Aici explicat pe larg de ce nu este o idee bună să te bazezi pe “pensia de la stat” – citește te rog și acest articol despre pensii private și siguranța financiară.
Poți învăța mai multe despre relația ta cu banii din acest curs online de educatie financiara!
Daniela Irimia, autor al cartii de dezvoltare personala pentru femei- Femeia Independenta
PS: Aboneaza-te la newsletter si descarca GRATUIT ghidul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]