Am ajuns la al 23-lea interviu cu femei care mă inspiră, care sustin dezvoltarea personala la feminin si fac ceva seminificativ pentru societate. Imi doresc sa va ofer si voua cat mai multe exemple „ca se poate” sa traiesti frumos si echilibrat, sa traiesti conform propriilor tale valori si sa iti gasesti succesul in interiorul tau, nu in ceea ce spune lumea.
Astazi va invit sa o cunoasteti pe Anca Ghinea, storyteller creativ. O femeie care inspira si motiveaza pentru ca fiecare dintre noi sa ne descatusam creativitatea.
Daniela Irimia: Cine ești, câți ani ani, cu ce te ocupi (pentru cine nu te cunoaște încă)
Sunt Anca Ghinea și sunt un Creator într-o deplinătate de roluri, responsabilități și misiuni. Dincolo de titulaturi mai mult sau mai puțin oficiale sunt un om care iubește ceea ce face și își iubește drumul ales.
Deși acest interviu este cu mine, aș vrea să chem în dialogul nostru pe fiecare femeie care simte un IMPULS din ce în ce mai mare de a vrea mai mult de la viață și de a pune o amprentă definitorie prin talent, muncă și stăruință. Pentru mine despre aceasta este viața: astăzi să ai o zi mai bună decât ieri. Fiecare zi este un card imens, valabil pentru fiecare dintre noi.
Povestea mea în lumea CREATIVITĂȚII a început acum mai bine de 20 de ani când, într-o zi de la începutul clasei a IX-a am bătut la porțile redacției locale și am spus: eu vreau să scriu aici. Am debutat în ziarul local cu 2 articole, primul se numea Generația în blugi, apoi am condus aceea pagina specială pentru tineret de la înălțimea anilor mei de liceu. La 17 ani am lansat o carte (proză scurtă) bine premiată la competițiile de profil, la aproape 18 ani eram într-un Dicționar al scriitorilor români care au debutat în timpul școlii (alături de nume mari: M. Eminescu, M. Sadoveanu, O. Goga etc).
Fast forward. 2020: Sunt Director de Comunicare în cadrul unei companii inovative din domeniul educației clasice și digitale dar am și alte domenii de activitate efervescente pe care le cultiv în egală măsură: sunt fondatoarea site-ului destinat creativității Kreatoria.ro (din 2015), sunt trainer, sunt consultant pentru IMM-uri, sunt scriitoare, storyteller.
Ce îți place cel mai mult la tine și la meseria ta?
Meseria mea este vocația, este un drum ales, așadar dorit, așa cum dorești un copil!
Este pasiune și e atât de lipită de mine, încât oamenii deja știu că latura mea creativa este brand profesional si personal.
Îmi plac construcțiile. Eu sunt un creator foarte disciplinat, un creator atipic, pentru că nu sunt doar visătoare, ci și foarte echilibrată, practică. Sunt un creator modern care știe că pentru a-și monetiza talentul ai nevoie de mai multe ingrediente în ziua de astăzi.
În același timp, mi-am asumat drumul mai greu al deschizătorilor de drumuri, cei care netezesc calea. De acum mai bine de 10 ani vorbeam despre importanta creativității în toate domeniile pentru copii, adulți, afaceri… unii priveau cu neîntelegere, alții cu scepticism, mulți cu dorința de învățare.
De exemplu, am conectat pe Kreatoria.ro oameni creativi dintr-un areal complex: regizori, scriitori, traineri, stiliști, oameni de marketing, profesioniști în lobby, fundraiseri, arhitecți, psihologi, redactori-șefi, specialiști educaționali, oameni de radio, TV, antreprenori, freelanceri etc.
Despre drumul creativ/pasiune a fost tema prezentării mele acceptată pentru Creativity Conference, USA. A fost o onoare să primesc un feedback atât de bun de la speakeri internaționali.
Iărăși importantă pentru mine este latura maternă, am bucuria să fiu mama gemenilor Sarah Marie și Nicholas Alexander, de 3 ani și 9 luni, pe care îi iubesc nespus, îi apreciez.
Și ce îți place cel mai puțin. Care sunt provocările personale și profesionale prin care treci acum?
Meseria mea e misiunea mea. Aceasta inseamna ca e ca în familie: unde iubești chiar și defectele celor mai apropiați.
Eu am o atitudine foarte realistă, așa cum am spus sunt un creator adaptat vremurilor în care trăim, așadar iau viața aceasta așa cum este ea, depunând toate eforturile pentru ca să înlătur zgura mentalităților rigide, poluarea sufletească a altora și chiar barierele care apar. Îmi vine să râd că acum 12 ani mi se parea extrem de dificilă zona de grafică, știam, dădeam indicații graficianului, dar nu intram eu efectiv în instrumentul de editare deși îmi doream. Și uite asa, într-o seara, țin minte precis, eram undeva pe drumul de întoarcere de la Sibiu, prin curbele acelea interesante și din dreapta, mi-am făgăduit mie că voi învătța și partea vizuală. Și am învățat-o pentru că se alătură frumos cuvintelor și îmi completează mesajul. În timp, mi-am dat seama că în spatele unor provocări erau de fapt lucruri suculente care se cereau descoperite. Așa mi s-a întâmplat și cu radio-ul… îmi ziceam că nu am vocea potrivită. Ori tocmai particularitățile ei, au făcut să-mi fie mai usor și mai clar atunci când am început înregistrarile pentru radio.
Ce înțelegi tu prin dezvoltare personală?
Dezvoltarea personală este ca un drum. Diferit pentru fiecare. Nu concep altfel viața decât o minunată, uneori dificilă incursiune, ori dacă esti sănătos mental, fizic, sufletește ai toate șansele să o cucerești. Dar pentru aceasta, dimineața când te trezești trebuie să fii constient că este o zi, o nouă zi, o nouă șansă și nu să o risipești. Sigur, nu totul este roz în această lume, mai ales în aceste timpuri, dar nu pot să admit o altă față a vieții decât cea de creștere… per ansamblu. Poți să ai ani provocatori, poți să ai obstacole în afacere, poți să ai chiar și urme de eșec, dar nu ramâne acolo… întoarce foaia. Desigur, mă gândesc că aceste aceste cuvinte ale mele pot fi interpretate diferit în functie de contextul în care se află cea/cel care citește. Ceea ce vreau sa spun clar: și eu am avut astfel de perioade, dar am mai avut ceva: o pofta incredibilă de a reclădire, pe care o alimentam zi și noapte cu dorința de a reveni pe plus.
Cum definești Femeia Independentă? Crezi ca Romania este pregatita sa primeasca in sens pozitiv aceast tip de curaj feminin?
A fi independentă pentru mine înseamnă foarte mult. E un act de maturitate și de prezență în propria viața. Independența este în toate: profesională, financiară, personală, emoțională. Independența pentru mine înseamnă plăcerea de a trăi, de a ma bucura de viață, de a-mi crea un drum.
România suntem noi… noi îi indicăm personalitatea.
Daca ai putea vorbi cu Tine, cea de acum 10 ani, ce i-ai spune?
Că voi reuși, că voi renaște de atâtea ori din cenușă încât ar putea să-mi fie semnatură.
Dacă te-ai caracteriza printr-un singur cuvânt, acela ar fi…
CREATIVITATE/CREATIVĂ (și dacă se mai permite al doilea: puternică)
Îți este teamă de ….
Nu-mi mai este teamă de ceva, pentru că am învățat în lungul drum al reconstrucției și construcției profunde că temerile sunt doar lecții. Îmi doresc să fiu eu, familia mea (și la fel gânduri bune pentru toți) cuprinși mereu de sănătate, voie bună și restul le… facem, așa cum le-am facut mereu, ba chiar mai bine.
A cui o fi teama? A noastră, a celor din jur, a trecutului? Nu mai vreau să stau în chingile temerilor, sunt un spirit creativ liber care găsește soluții. În plus, am trecut în aceasta viață prin multe reconfigurări astfel încât să spun că îmi e cunoscut până la oase cuvantul reinventare. La 18 ani, în preajma Bacalaureatului am rămas fără tata, în plina sesiune de iarnă, a anului IV și fară mama. Am schimbat casă, oraș, direcție în viață. Mereu când mi-e greu, îmi amintesc cum am reușit singură să plec, la câteva zile de la înmormântarea mamei cu 2 valize, cu sufletul frânt, dar cu dorința de a rămâne în picioare… să-mi dau examenele pentru a-mi păstra bursa de excelență. Pentru că sesiunea era pe sfârșite și eu trebuia să recuperez, aveam examen la două zile. Dacă atunci am reușit… așa îmi zic mereu.
Unde te vezi peste 5 ani? Cu alte cuvinte, ce obiective ai pentru viitor
Mă văd bine și frumos, cu o stare de drag față de mine, față de viața mea, de copiii mea, de familia mea, față de tot ce creez. Nu am borne fixe, însă știu că-mi doresc ca munca mea să ajute cât mai mulți oameni și să inspire. Sunt pregătită să-mi aduc viitorul în viața mea.
Cineva m-a întrebat acum ceva zile ce vreau să fac atunci când o să fiu fericită? I-am răspuns ce te face să crezi că nu sunt fericită și acum?
Prezentul sună minunat din căsuța mea cu gard alb ca în povești, cu caprifoi la poartă și lavandă.
Am doi copii minunați lângă care ne retrăim copilăria, am un job în care îmbin educaționalul și creativitatea adresându-mă unui număr de sute de mii de useri, am after job activități asemănătoare unui start-up, activități care mă țin în febra de a crea dinamic, servicii și produse utile. Am lansat în primăvară o carte într-un format inedit, sunt alături de piața IMM-urilor cu sfaturi și sugestii… sunt într-o etapă de vară roditoare a vieții mele în care culeg ce am sădit de la 14 ani încoace. Am sădit seriozitate, muncă enormă, competență, omenie, caracter, profesionalism, foamea de a crește, de a-mi depăși nivelul.
Aceasta nu înseamnă că nu am planuri, trasee. Din contra, știu clar la ce stare de și mai bine vreau să ajung. Eu sunt o luptătoare și mereu, mai devreme sau mai tarziu, am realizat ce mi-am propus… cu grație. Îmi place viața.
Eu sunt Daniela Irimia, trainer pentru dezvoltare personala, autoarea cartii Femeia Independenta . Lasa-mi un comentariu daca ti-a placut acest interviu si cu cine ai mai vrea sa fac interviuri cu sens.
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus poti descarca GRATUIT E-book-ul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]