Ce se ascunde în spatele lui “Nu sunt suficient de bună”?
În spatele acestor cuvinte stau povești reale, dar și imaginare, din care unele femei au tras concluzia, de multe ori limitativa și fără drept de apel că “Nu sunt suficient de bună”. Iar această credință devine ca o cruce pe care o poartă toată viața, căutând în permanență să se convingă pe sine și pe ceilalți că nu este adevărată.
De când fac training și mentorat, de când lucrez efectiv cu oamenii în procesul lor de dezvoltare personală și profesioanală, am văzut de sute de ori femei cu un nivel scăzut al stimei de sine. Femei care nu au curajul să se afirme sau să își urmeze visurile, pentru că nu se cred suficient de …. Și aici apare o listă maare de “lipsuri” închipuite.
O femeie nu are curajul să facă ceva anume pentru că își tot spune… Nu sunt suficient de:
- Frumoasă
- Deșteaptă
- Creativă
- Curajoasă
- Puternică
- ……
Și această listă poate continua la infinit.
Dar cine este judecătorul? Cine decide dacă ești sau nu ești “suficient de bună”? Și până la urmă ce înseamnă, concret, să fii suficient de …?
De cele mai multe ori această credință se formează în copilărie, inconștient, ca reacție la comportamentele și mesajele pe care le primim de la părinți. Așa a fost și în cazul meu. Toată viața am alergat după mai mult și mai bine, cautant de fapt să-mi demonstrez că sunt suficient de bună. Lucrând cu mine, am conștientizat că, de fapt, voiam să îi demostrez mamei că sunt mai bună decât colegii mei care luat 10 la școală, să mențin imaginea de “copil deștept” pe care o avem în familie, și așa mai departe….
Așadar, credința că “nu sunt suficient de bună” este adânc înrădăcinată în subconștient și azi, poate nu mai are nici o relevanță cu viața pe care o ai. Este doar o poveste pe care ți-o spui singură. Nu înseamnă că este adevărată!
Ce am observant eu, este că în acest tipar de gândire rămân captivi de obicei, oamenii perfecționiști. Cei care vor ca totul să fie perfect, chiar dacă perfecțiunea nu există.
Sunt acele femei care în continuare se compară cu alții, așa cum poate au făcut părinții lor cu ele. Sunt acele femei care cer spre multe de la ele însele, fără însă a-și oferi iubire, înțelere, apreciere și respect. Eu vin să îți spun, ceea ce îmi spun și eu mie.
Ești suficient de bună! Bucură-te de ce ești și ce ai!
Acum câțiva ani mi-am schimbat credința limitativă cu cea nouă, care îmi permite să mă bucur de viață, să cresc fără presiune, să mă dezvolt pentru mine, nu pentru alții. Mi-am dat permisiunea să fiu suficient de bună, să mă compar doar cu mine.
Mă mai întreabă cliente din ședințele de consiliere dacă nu este și asta o credința limitativa. Dacă nu cumva, atunci când crezi că ești suficient de bună, de fapt renunți la a te dezvolta, la a crește.
Eu cred că nu. Pentru că AZI sunt cea mai bună vesiunea a mea, azi sunt suficient de bună pentru a face ceea ce îmi doresc. Mâine, voi fi altă persoană. Mâine dacă vreau să cresc, voi face pași concreți în direcția în care vreau să mă dezvolt. Pentru că pot, pentru că merit, pentru că știu că sunt suficient de bună să încerc și să reușesc.
Să accepți că ești suficient de bună nu înseamnă să te plafonezi, ci să crești în ritmul tău, aliniată cu valorile și nevoile tale. Înseamnă să îți permiți să fii pur și simplu tu, așa cum simți și vrei. Liberă de ce cred alții despre tine și ce vor alții de la tine.
Dacă ai nevoie de suport si drumare pe calea ta spre dezvoltare personală și profesională, mă poți contacta cu încredere pentru câteva ședințe de consiliere.
Daniela Irimia, trainer, busines coach, autor de carti