Ți se întâmpla să devii furios? Să te enervezi, să simți că pierzi controlul asupra acțiunilor tale? Probabil răspunsul este DA la toată lumea. Cum se întâmplă și cu stresul, cu toții avem parte de el. Diferența o face capacitatea fiecăruia de a gestiona cât mai bine situațiile provocatoare din viața sa.
Furia este o emoție puternică, este o stare de extremă iritare în care se pierde stăpânirea de sine. Ca să nu-ți pierzi controlul, este important să știi ce să faci în momentele când simți că mânia începe să își facă prezenta.
Am scris despre reziliența la stres, despre cum să gestionăm conflictele, despre cum să ne organizăm timpul…. Ei bine, azi te invit să citești și să dezbatem împreună metode de a-ți contola mânia.
Eu propun aceste 7 modalităţi de controlare a mâniei:
1. Ia o pauză!
Te vei liniști dacă te îndepărtezi de factorul de stres. Respiră profund, meditează, fă câteva exerciții fizice, fă o plimbare, mănâncă ceva în stil mindfulness. Nu poți gândi limpede când te afli în mijlocul furtunii.
2. Lasă de la tine!
Probabil știi vorba aceia “cel mai deștept cedeaza”. Ei bine, eu cred că este mult mai important să ne concentrăm pe soluții, și mai puțin pe “cine are dreptate”. Sunt momente în care poți lasă de la tine fără nici cel mai mic regret!
3. Fă un compromis!
Legea reciprocității spune că atunci când tu lași puțin de la tine, la fel va face și celălalt. Scopul este să găsiți calea de mijloc, din care ambele părți să câștige! Copromisul nu înseamnă să renunți la nevoile tale, ci să cauți alternative de a răspunde la ele, fără a-i leza pe ceilalți.
4. Gândește înainte să vorbești!
Altfel spus, comunică eficient și asertiv. Respiră și apoi spune clar, concis, coerent și agumentat care sunt nevoile tale. Am scris foarte mult despre comunicare și îți ofer chiar și un curs amplu și foarte eficient pentru a-ți dezvoltă abilitățile de comunicare.
5. Ascultă părerea celuilalt!
Ascultatea activă este esențială pentru o bună relaționare. În acest fel înțelegi ce vrea să spună cu adevărat interlocutorul tău. În plus, ascultatea îți oferă și ție timp să te calmezi, să respiri să renunți la mânie în favoarea empatiei.
6. Cere-ți scuze când greșești!
În momentul în care admiți că ai greșit, ești mai aproape de a obține calmul și echilibrul emoțional. Se poate întâmplă ca mânia ta să apăra nu ca un rezultat a unui fapt concret, ci mai degrabă ca răspuns la un fel de a gândi. De exemplu nu mă înfurii pentru că cineva întârzie la întâlnire, ci pentru că eu mă gândesc că “nu mă respectă deloc”. Când ai înțeles că ai greșit, cere-ți scuze!
7. Gândește în perspectivă!
Viața nu este doar în alb sau negru. Păstrează permanent atenția către aici și acum. Încearcă să nu te lași influențat de experiențele trecute. Mai mult, pune-ți întrebarea “oare acest lucru este cu adevărat important pentru mine?”. De prea multe ori consumăm timp și energie cu dispute mărunte, ne înfuriem din “nimicuri” și viața trece oricum. Întreabă-te dacă motivul pentru care ești acum mânios va mai conta și peste un an sau 10 ani.
Poți să fii cea mai bună versiune a ta, să scapi de griji și să te bucuri mai mult de viață! Îți recomand noua mea carte, Eliberează-te de stres 😊
Dacă ai nevoie de suport si drumare pe calea ta spre dezvoltare personală și profesională, mă poți contacta cu încredere pentru câteva ședințe de consiliere.
Daniela Irimia, trainer & consilier
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus poti descarca GRATUIT E-book-ul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]