Stim ca fiecare om are o anumita personalitate, anumite comportamente, credinte si valori care il definesc. In functie de personalitatea pe care o avem, ne alegem sotul, prietenii si locul de munca.
La fel se intampla insa si in relatia cu banii. Avem anuminte tendinte de a ne comporta fata de ei. Unii ii iubesc prea mult si sunt in stare de orice pentru a castiga cat mai multi bani. Altii se tem de ei, si fara sa isi dea seama raman saraci toata viata. Insa cel mai bine se observa personalitatea financiara in ceea ce priveste folosirea banilor.
Indiferent cat de mult castigam, cu totii primim lunar o anumita suma de bani. Deci cu totii avem niste bani pe care sa ii gestionam. Felul in care folosim banii face parte din personalitatea noastra financiara.
Felul in care folosim banii face parte din personalitatea noastra financiara
Asadar, exista 2 variante in ceea ce priveste modul in care folosim banii pe care ii avem: Cheltuitor sau Zgarcit. Aceste variante devin insa periculoase atunci cand sunt duse la extrem. Ideal este sa ramanem in zona “sigura”, adica sa fim echlibrati si sa cheltuim banii pe lucruri care ne aduc valoare pe termen mediu si lung, dar in acelasi timp sa facem si economii, sa punem bani deoparte pentru situatii neprevazute.
Cand personalitatea financiara iti aduce probleme cu banii:
Cand esti Cheltuitor Vicios. Atunci cand nu te poti controla si cheltui tot ceea ce castigi, si mai rau, cheltui si ceea ce nu ai, problemele tale financiare nu vor intarzia sa apara. Daca ai dulapul plin de haine si tu inca dai bani pe a 10-a pereche de pantaloni, cand ai 3 parfumuri si crezi ca merita sa il cumperi si pe al 4-lea, cand faci credit ca sa-ti iei ultimul model de telefon sau sa pleci in vancata, este clar ca ai o problema cu cheltuirea irationala a banilor. Nu poti sustine pe termen lung acest stil ce viata. De cele mai multe ori, in spatele acestui comportament sta un nivel scazut de inteligenta emotionala. Nu are nici o legatura cu cat de pregatit esti din punct de vedere academic sau cati bani castigi, ci cat de bine iti cunosti sentimentele, nevoile si valorile.
Vreau Cursul online Educatie Financiara
Cand esti avar, adica zgarcit cu banii tai, iar nu este bine pentru tine. La polul opus al cheltuitorului vicios este avarul, cel care traieste mult sub nivelul lui de posibilitati si pune orice ban deoparte. Nu ii economiste pentru un tel anume, ci doar de dragul de a acumula bani, de a-i numara. Un avar poate strange o avere semnificativa, insa nu se va bucura niciodata de bani si de ceea ce ii poate oferi libertatea financiara.
Eu cred ca banii sunt energie, noi ii dam insa nota – pozitiva sau negativa. Iar energiile trebuie sa circule ca sa nu se “strice” . Din acest motiv, sustin inca o data echilibrul si educatia financiara pentru a avea o relatie sanatoasa cu banii si sa ii folosim pentru a ne face viata mai frumoasa, acum cat si pe termen lung.
Recomand sa investiti in educatie financiara si dezvoltare personala, pentru ca prosperitatea sta intre cele doua:)
PS: Te invit si la programul online de educatie financiara pentru femei – Femeia Independenta Financiar
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer, coach, antreprenor si investitor