Trei modalități eficiente de a combate critica
Critica face parte din viața fiecăruia, într-o proporție mai mare sau mai mică. Evită pe cât posibil să fii tu cel care critică excesiv și alege să te concentrezi pe calitățile și lucrurile bune pe care le fac oamenii din jurul tău. Această atitudine te duce către asertivitate, ca un stil de relaționare și comunicare.
Pe de altă parte, oricât te-ai strădui să faci lucrurile într-o mod “corect” și pozitiv pentru cât mai mulți oameni, niciodată nu îi vei putea mulțumi pe toți și nici nu trebuie…. Am mai scris despre perfecționism și de ce el nu este bun. Renunță la a pune atât de multă presiune pe a face pe plac celorlalți. Alege în schimb să faci lucrurile care sunt bune pentru tine, care sunt aliniate cu valorile personale, fără a face rău celorlalți.
Acum vreau să îți prezint trei modalități prin care să gestionezi eficient criticile pe care le primești din partea celorlalți.
Ignorarea criticilor
Primul lucru sănătos pe care îl putem face când primim observații critice este să analizăm cât mai obiectiv dacă ele conțin vreun sâmbure de adevăr. Ca să poți analiza mesajul critic în liniște primește spusele interlocutorului fără a reacționa la ele.
Ascultă atent ca să înțelegi de ce ai devenit ținta acelor critici, ce motive are interlocutorul să îți spună ceea ce îti spune. Mai târziu, într-un moment de acalmie poți decide dacă acele critici sunt justificate și să comunici părerea ta într-un mod eficient și asertiv interlocutorului tău.
Ignorarea criticilor duce la evitarea conflictelor inutile și de multe ori la avalanșă de și mai multe critici nefondate.
Eu ignor critica și caut să iau feedback-ul din spatele cuvintelor. Dacă înțeleg la ce se referă interlocutorul, atunci trec la pasul următor și anume – recunoașterea adevărului.
Recunoașterea adevărului
Dacă identific că am primit o critică reală și justificată, accept critica și îmi cer scuze sincer. Atenție să nu cazi în extrema cealalta în care exagerezi și ajungi să te subestimezi, să te critici singur si mai aspru sau să iți subminezi stima de sine.
Să recunosti adevărul unei critici înseamnă să iți asumi responsabilitatea pentru comportamentul tău și să iți poți remedia greșeala.
“Ai dreptate! Nu am făcut totul atât pe bine pe cât aș fi putut. Se pare că nu am planificat bine acest proiect” – Acesta este un răspuns asertiv și sănătos atunci când primești o critică.
Cum am spus în articolul Totul despre Feedback – atunci când ascultăm ca să înțelegem mesajul unui feedback, ne permitem să evoluăm și să ne îmbunătățim comportamentul și abilitățile.
Evită să folosești DAR pentru că acest cuvânt vine în opoziție cu ceea ce a spus interlocutorul. Folosește în schimb cuvântul ȘI ….
“Am făcut o greșeală ȘI voi remedia situația” … sună mult mai bine și empatic decât “Am făcut o greșeală DAR …“
Cere informații clare și precise
Când nu ai înțeles critica pe care ai primit-o, o altă strategie foarte bună este să ceri detalii. Nu te blochezi la cuvintele critice, pui întrebări ca să înțelegi mai bine ce se așteaptă de la tine și cum poți să remediezi situația.
Ce am făcut mai exact?
Dacă ai fi în locul meu cum ai proceda?
Ai putea să îmi dai un exemplu ca să înțeleg mai bine la ce te referi?
Astfel de întrebări deschid calea către o comunicare eficientă și asertivă. Ne concentrăm pe soluții și nu pe probleme. Căutăm să învățam din fiecare experiență și să devenim mai buni.
Tu cum reacționezi acum la critici? Cum ți se par recomandările mele?
Dacă ai nevoie de suport pentru a-ți dezvolta abilitățile de comunicare și relaționare, cursul Comunicare cu Impact iți oferă cadrul necesar pentru a deveni un comunicator mai bun sau citește cartea
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer, coach, autor de carti