Care este cea mai importantă resursă a noastră?
Timpul!
Viața este cel mai de preț lucru pe care îl avem și cred că de când cu pandemia aceasta, cu toții am devenit mult mai conștienți de acest lucru. Viața are prioritate și cu toate acestea majoritatea trăiește fără a oferi această importantă zilelor pe care le trăiește.
Și zic zile când aș putea la fel de bine să spun ore sau minute, pentru că viața înseamnă timp! Singura resursă epuizabilă și ne-regenerabilă pe care o avem este timpul.
Am trăit sau nu ziua aceasta, am făcut ce era bine pentru mine, sau nu…?
M-am bucurat de weekendul alături de familie, sau nu…?
Am folosit eficient și eficace cele 8 ore de muncă de la job, sau nu … ?
Fiecare alegere pe care o facem este sub auspiciul timpului și al banilor. În societatea de azi dăm cu prea mare generozitate timp pentru bani sau și mai grav, pentru “nimic”. Bani pe care îi cheltuim ca să mascăm sentimentele de inutilitate, nemulțumire, tristețe, epuizare sau chiar depresie sunt bani irosiți. Deci și simpul alocat pentru a-i câștiga este timp irosit.
Noi nu avem nevoie de bani ca să trăim. Avem nevoie de viața însăși. Și viața însăși există acolo unde noi suntem prezenți. Adică prezenți în viața noastră, alături de oamenii pe care îi iubim, făcând ceea ce ne bucură sufletul și mintea.
Suntem înconjurați de hoți de timp. Toată lumea ne vrea atenție, timpul, energia și banii. Hoții de timp sunt peste tot și de cele mai multe ori îi invităm singuri la noi în viață.
Cine sunt hoții de timp și cum ne apărăm de ei?
Rețelele de socializare sunt primii și probabil cei mai mari hoți de timp ai zilelor noastre. Câte ore “pierzi” zilnic pe Facebook sau Instagram? Ei bine, acele ore sunt folosite sau irosite? Ai trăit cu adevărat sau ai cedat de bună voie timpul tău către alții?
Ce poți face? Pur și simplu fă “curat” și alege să urmărești doar cele persoane și pagini care îți aduc cu adevărat ceva folositor, care au un conținut distractiv, educativ sau informativ (ideal pe segmentul tău de intereses și bine documentat). Apoi stabilește un program sau o limită de timp dedicat acestor activități online.
Televizorul / YouTube/ Netflix care oferă o cantitate inepuizabilă de materiale video de divertisment. Pericolul apare atunci când uităm să punem stop și ajungem să ne hrănim cu aventurile și poveștile de viață ale altora, în timp ce noi lenevim pe canapea și propria viață trece pe lângă noi.
Ce este de făcut? Varianta extremă, în cazul meu este cea adoptată acum vreo 20 de ani, este să nu ai abonamente la niciuna dintre aceste ferestre către viețile altora. Varianta mai blândă dar care cere însă autocontrol, este să limitezi și aici la maxim o oră/ zi de expunere.
Alege să iți creezi propriile aventuri și povești de viață. Cu siguranță vei fi mult mai câștigat din punct de vedere emoțional și mental. Inclusiv mai multă energie fizică vei avea dacă iți miști corpul decât dacă lenevește pe canapea cu ochii în ecran.
Hypermarketurile și mall-urile sunt alți hoți de timp. Eu urăsc să merg în astfel de magazine pentru că pierd efectiv ore întregi ca să cumpăr câteva lucruri. Oricum ar fi pentru mine este pierdere de timp, bani și nervi. Chiar dacă vrei să cumperi un singur lucru, este imposibil să o faci “repede” pentru că ești obligat să te plimbi prin tot hypermarketul că să ajungi acolo unde vrei.
O soluție este să comanzi online, deși am observat și aici că poți pierde lejer 2 ore căutând “haina perfectă” între zeci de mii de produse. Așa că, știi ce vrei, planifici, organizezi și acționezi eliminând risipa de timp. Cursul meu online despre Gestionarea timpului iți poate fi de ajutor.
Angajatorii și clienții sunt alți hoți de timp. Aici se vede mai clar ca niciodată că ne dăm timpul (și abilitățile) pentru bani. Când angajatorul, colegii sau clienții sunt hoți de timp? Atunci când noi nu suntem productivi, când spune Da deși am vrea să spunem Nu, când acceptăm să muncim peste program sau să mai facem “un mic favor” gratuit cineva.
Este extrem de important să înveți să iți gestionezi eficient timpul, să planifici și să acționezi aliniat cu obiectivele tale. Cu toții muncim pentru bani și asta cere și o oferire a timpului nostru. Doar că putem vinde ieftin sau scump acest timp. Eu aleg să muncesc puțin și bine, făcând ce îmi place și pe o sumă de bani adecvată nevoilor mele reale.
Tu unde simți că iți scapă timpul de sub control? Unde ai putea să fii mai eficient și eficace, bucurandu-te de proces, de ce faci, de rezultate, de oameni, de tine, de viață?
Eu sunt fascinată de foarte mulți ani de eficacitate și o bună parte din viață am fost eficace foarte multe ore zilnic – muncind. De câțiva ani însă am descoperit beneficiile unei vieți trăite în tihnă, și folosesc eficacitatea nu ca să fac mai mulți bani și mai multe lucruri legate de business, ci pentru a petrece timp cu mine, cu oamenii dragi, citind și scriind.
Poți și tu să iți construiești o viață de care să te bucuri, în care tu să iți organizezi timpul, în care să ai energie pentru ceea ce este cu adevărat important pentru tine. Cursul Gestionarea timpului și Stabilirea obiectivelor este un suport real în acest sens – te invit să vezi aici detaliile și să-l parcurgi dacă simți că te ajută.
Cu drag
Daniela Irimia, trainer, coach, autor de