Burnout-ul este un sindrom relativ recent, asociat cu senzația de eșec și epuizare, ca urmare a folosirii tuturor rezervelor de energie și putere. Folosit cu precădere în ultimii ani, putem spune că burnout-ul este o formă de stres cronic legat de munca pe care cineva o face, într-un mediu care nu îi este favorabil și aliniat cu valorile personale.
Angajații care fac în mod repetat ore suplimentare, care nu văd sensul muncii pe care o prestează, lipsa de colegialitate și de echitate, lipsa controlului și a flexibilității muncii, sunt predispuși să ajungă la epuizare extremă și burnout.
Burnout-ul apare și în rândul antreprenorilor și freelancerilor. În cazul acestora, principalele cauze sunt:
- Prea multă muncă, deseori peste 10 ore de muncă zilnic, inclusiv în weekend
- Rezultate financiare slabe, sub nivelul așteptărilor
- Lipsa echilibrului emoțional și spiritual
- Lipsa pauzelor, vacanțelor, timpului de relaxare și deconectare de la problemele afacerii
Vad atât de des în rândul clienților oboseala extremă și sentimentul de vinovăție ce apare atunci când își iau o mică pauză sau simt efectiv că nu mai pot. Am devenit atât de sensibilă când aud “când nu mai pot mai pot puțin” încă mi-e greu să mai fiu asertivă.
Eu îți spun …
Dacă nu mai poți, ia o pauză! Cere ajutor! Oprește-te din ce faci și respiră, simte, stai pur și simplu! Ai nevoie de asta și meriți timp pentru tine și pentru viața ta!
Am mai scris despre eficiență și eficacitate. Putem face mai puțin și să avem rezultate mai bune! Totul ține de alegerile pe care le facem!
Acum vreau să îți ofer 5 tehnici ca să previi burnout-ul
1.Organizează-te, planifică activități, gestionează timpul. Primul pas ca să reduci presiunea este să te organizezi mai bine. Iar organizarea cere planificare. I-ați timp pentru această activitate esențială. Poți învăța din cursul meu cum să îți gestionezi mai bine timpul.
2.Deleagă ,cere ajutor, nu mai face “tot”. De cele mai multe ori este nevoie să înveți și să accepți că nu poți și nu trebuie să le faci tu pe toate. Aplică principiul lui Paretto – fa acele 20% din activități care îți aduc 80% din beneficii. Apoi relaxează-te 😉
3.Relaxează-te, acordă importanță pasiunilor tale. Este esențial să iți cultivi hobby-uri atât apentru a te relaxa cât și pentru a-ți creste creativitatea și flexibilitatea. Iți recomand pentru a învață mai multe tehnici de relaxare.
4.Deconectează-te, meditează. Lipsa energiei vine de multe ori dintr-un dezechilibru emoțional și spiritual. Recomand să faci exercițiul de recunoștință zilnic și să te rogi sau să meditezi. Citește aici mai multe despre meditația mindfulness.
5.Odihnește-te, ia-ți vacante. Daaa, exact! Oamenii funcționează in “cicluri” deci, după muncă ai nevoie de odihnă ca să poți funcționa optim. Citește aici de ce să iți iei o vacanță mare și cum te ajută să fii mai productiv.
Am și un material video despre acest subiect și iți recomand să-l urmarești. Apoi aplică și echilibrează-te 😉 Viața este despre bucuria de a trăi și a munci, bucuria de a iubi și de a crea, bucuria de a dărui și a primi. Viața nu inseamna doar muncă.
Te imbrațisez cu drag!
Daniela Irimia, trainer, coach, autor