În urmă cu două săptămâni am realizat un chestionar pentru a identifica provocările femeii moderne. Ideea mi-a venit în primul rând pentru a înțelege eu mai bine care sunt problemele reale pe care le au femeiile, dincolo de stereotipuri și prejudecăți, dincolo de “bula” mea cu femei independente.
De peste doi ani lucrez cu femei și mi-am canalizat o parte din energie în direcția educației și motivației în rândul doamnelor din România. Cu toate că s-a create o comunitate frumoasă pe Facebook, observ că puține femei au curajul să își exprime clar nevoile și problemele pe care le întâmpină. Așa că, prin intermediul acestui chestionar, am vrut să ofer șansa, ca sub anonimat, doamnele să își pună niște întrebări utile pentru dezvoltarea lor și în același timp să își exprime nevoile.
În 10 zile, au răspuns peste 280 de femei din România și multe mi-au mulțumit pentru că …le-am întrebat! Exact! Au fost recunoscătoare că au fost întrebare cum sunt, cum se simt, ce nevoi au… Iar răspunsurile lor au fost pentru mine, un dar! Așadar, mulțumesc încă o dată fiecăreia dintre voi, care ați răspuns.
Interesant este ce am aflat! Așa că împărtășesc cu voi primele concluzii, urmând ca în viitorul apropiat să dezvolt câte o analiză pentru fiecare set de provocări în parte.
Ca și date demografice, 90% din respondente sunt femei active profesional, cu vârsta între 20 și 50 de ani. 67% dintre doamnele care au răspuns, sunt angajate, 27% sunt freelanceri sau antreprenoare. Iar 79% dintre ele sunt căsătorite sau se află într-o relație stabilă.
Întrebarea centrală a chestionarului a fost: Care este cea mai mare provocare pe care o ai în prezent? Și aici răspunsurile sunt surprinzătoare.
Cele mai mari provocări pe care le au femeile moderne:
Siguranță Financiară – 39,4%
Îmbunătățirea relației cupropria persoană – 35,1%
Avansarea un carieră – 21,3%
Schimbarea carierei – 18,4 %
Sănătate mai bune – 18,1%
Îmbunățirea relației de cuplu – 9,6%
Îmbunătățirea relației cu copii – 6,4%
Ce mă mira nu este faptul că banii sunt o provocare pentru atât de multe femei, și faptul că atât de multe, peste 35% dintre respondente conștientizează nevoia de a-și îmbunătăți relația cu propria persoană! Să conștientizezi și să recunoști că ai nevoie să te iubești mai mult, să te apreciezi, să devii cea mai bună prietenă a ta, mi se pare fantastic! Este un semn bun cum că feminismul modern începe să fie înțeles în profunzime. Am detalia acest subiect aici => Femeia în relație cu ea însăși
Avansarea și schimbarea în carieră, însumate, reprezintă 39,7% , un scor foarte propiat de siguranța financiară. Este oarecum normal, că o data cu avansarea în carieră urmărim și creșterea veniturilor. Iar schimbarea carierei se poate face tot din considerente financiare, nu neapărat din dorință sau nevoia de a schimbă activitatea profesională.
Sănătatea și relațiile personală sunt și ele în topul provocărilor pe care le întâmpina femeia modernă, cu atât mai mult în contextul femeii active din punct de vedere profesional.
În continuarea, studiul a urmărit care sunt provocările mai specifice, asociate fiecăreia din categoriile principale. Astfel, în sferă legată de bani, sau mai bine spus, de siguranță financiară, cele mai multe răspunsuri au fost:
Vreau să câștig mai mulți bani – 50,7%
Vreau să fac economii – 33,3%
Vreau să devin independenta financiar – 28,7%
Vreau să investesc – 17%
Vreau să scap de datorii – 13%
Și din nou mă bucură faptul că atât de multe femei nu vor doar să câștige mai mulți bani, ci chiar să devină independența financiar! Succes și felicitări doamnelor!
Legat de carieră, le-am întrebat Ce abilități ai și crezi că te ajută cel mai mult în carieră? Și cele mai multe și-au apreciat bunele abilități de comunicare și muncă în echipă, o bună gestionare a timpului dar și foarte bune abilități profesionale specifice job-ului. Voi detalia într-un articol separat și această auto-evaluare în ceea ce privește dezvoltarea profesională.
Legat de relația cu propria persoană, am pus întrebarea într-un mod pozitiv, cu dorință de a nu submina încredere în sine. Am încercat să le ajut pe doamnele care au răspuns, să se cunoască mai bine, să se aprecieze și să caute în ele acele lucruri care le fac să fie bine cu ele. Astfel, ele au răspuns:
Mă accept așa cum sunt – 52,5%
Mă apreciez – 30,5%
Mă iubesc – 17,7 %
Sunt blândă cu mine – 13%
Vorbesc frumos cu mine – 10%
Și la “altele” au fost zeci de femei care mi-au spus lucruri triste, cum că “nu mă iubesc” , “nu pot bifa nimic din cele de mai sus” , “sunt cel mai mare critic al meu” … Doamnelor, pentru fiecare dintre voi, am o îmbrățișare virtuală. Și acest subiect va fi detaliat ulterior.
La întrebarea În relația de cuplu, ai provocări legate de … (ai nevoie de îmbunătățiri), răspunsurile au fost previzibile pentru mine:
Timp petrecut împreună – 41%
Comunicare eficientă și asertivă – 33%
Nevoia de intelegre și apreciere – 24%
Obiective comune pe termen lung – 21,6 %
Credințe / convingeri diferite – 17,9%
Susținere/ sprijin moral – 16,5%
Ajutor în treburile casnice – 15,8 %
Au mai fost întrebări legate de relația cu copii, unde principalele provocări sunt în zonă de gestionarea a propriilor emoții, de gestionare a timpului și apoi creșterea stimei de sine a copilului. Din punctul meu de vedere, majoritatea acestor aspect își găsesc rezolvarea o data cu dezvoltarea personală a mamei. Nu poți învață un copil să aibă stimă de sine bună dacă nu tu ai. Și acesta este doar un exemplu.
M-a bucurat faptul că doamnele care au răspuns la chestionar preferă ca metode de dezvoltare personală și profesională citirea cărților și participarea la cursuri și workshop-uri.
Au și stratetii prin care să reducă stresul și să se relaxeze, iar majoritatea preferă să citească, să asculte muzică, să petreacă timp în natură și să facă sport.
Acestea sunt principalele date extrase din chestionarul adresat femeilor moderne. Va mulțumesc și revin cu mai multe analize, pentru fiecare provocare în parte.
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer pentru dezvoltare personala
Daca ti-a placut articolul da SHARE si Aboneaza-te la newsletter
[mc4wp_form id=”113″]