Probabil te întrebi cum adică “stres bun”? Cum poate fi bun stresul? Ce poate fi bun în a te simți încordat, agitat, în alertă, cu emoții pe care îți este greu să le gestionezi?
În cultura actuală, termenul stres = disconfort. Iar disconfortul pentru majoritatea oamenilor înseamnă lipsă de control, neprevăzut, ieșirea din zona de confort. Și sincer acum, câți vor să riște? Câți vor să trăiască cu incertitudine în diverse aspecte din viața lor? Majoritatea oamenilor au un profil psihologic conservator, preferă stabilitatea și rutina, aleg să ducă o viață lineară, chiar dacă asta înseamnă de multe ori monotonie. Și acești oameni sunt de obicei, cei care nu au mari aspirații de la viață și nici măcar de la ei. De ce? Pentru că “a risca” este echivalent în mintea lor, cu a pierde. Și același lucru se întâmplă și cu modul în care vedem stresul.
Dacă privim stresul ca pe ceva rău, atunci ne va face rău. Dar nu pentru că el ne produce neapărat schimbări hormonale, fizice și psihice negative, ci pentru că noi îl interpretam în așa fel.
Există și stres bun!
Există și stres bun, sau eustres în termeni psihologici, produs de factori pe care credem că putem să îi gestionăm eficient. Stresul bun apare când suntem față în față cu evenimente provocatoare dar pentru care credem că avem resursele necesare să le facem față cu bine.
De exemplu eu am parte de stres pozitiv când sunt în sala de curs, când întâlnesc oameni noi, când călătoresc în țări în care nu cunosc limba. Unii au parte de stres pozitiv când merg la concerte, când câștigă la jocurile de noroc sau fac un curs și învață ceva nou.
Până la urmă, orice stres moderat are efecte benefice pentru noi, cu condiția să nu se întindă prea mult în timp. Orice supra-solicitare cere apoi o perioadă de refacere, de odihnă și relaxare, pentru a nu ajunge la stresul rău la care se raportează majoritatea oamnilor.
Efectele pozitive ale stresului:
Creșterea productivității prin creșterea capacității cognitive este un prim efect al stresului moderat. Când avem de gestionat o situație nouă la job, când avem de învățat ceva, când avem de rezolvat o criză, ni se ascut simțurile. Devenim mai energici, ageri, creativi, motivați. Ne mobilizăm și găsim soluții. Lipsa totată a stimulilor ne face să fim apatici și plictisiți, în timp ce prea multă stimulare ne duce în anxietate și haos. Zona de mijloc, cea cu stres moderat, ne face să fim mai productivi și am scris pe larg despre asta în cartea mea despre stres.
Devenim mai motivați să acționăm și să găsim soluții, pentru că avem o problemă de rezolvat. Majoritatea oamenilor acționează mai degrabă pentru a scăpa de o problemă decât din dorința de a câștiga ceva. Așadar, stresul devine un puternic motivator pentru acțiune, pentru învățare și dezvoltare personală și profesională.
Creativitatea iese și ea la suprafață atunci când ne provocăm singuri, așa cum fac eu cu scrierea fiecărei cărți, sau când ne provoacă alții, așa cum se întâmplă cu majoritatea angajaților a căror lideri cred în ei. Când noi sau alții cred despre noi că putem face ceva, atunci creativitatea noastră ne ajută să realizăm ceea ce dorim. Ne adaptam la situații noi și provocatoare, găsim soluții inedite și descătușăm potențialul creativ.
Reziliența la stres se dezvoltă pas cu pas, prin expunerea la doze moderate de stres. Corpul și mintea noastră se obișnuiesc să “lucreze” cu schimbarea, cu incertitudinile, cu provocările peste limitele cu care suntem obișnuiți. Și în timp, această ieșire repetată din zonă de confort ne face să fim mai rezilienți, să fim pregătiți pentru situtiile în care avem de gestionat un stres mai mare, așa cum este cazul acum, în pandemie.
Unii fac față mai bine decât alții anxietății produse de criză sanitară și economică produse de Covid. Iar rezilientă a fost obținută în “vremurile bune” prin acceptarea schimbării și alegerile fiecăruia de zi cu zi.
Tu te-ai gândit până acum la stres ca fiind ceva pozitiv?
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus afli cand lansez cartea despre Gestionarea stresului si obtinerea echilibrului 🙂
[mc4wp_form id=”113″]