Creșterea toleranței la frustrare, la suferință, creșterea rezilienței la stres începe cu o schimbare de atitudine. Și asta înseamnă în primul rând să accepți ceea ce trăiești. Acceptarea totală este un mod nou de a-ți privi viața.
Deseori, când o persoană suferă, prima ei reacție este să se supere, să se enerveze sau să dea vina pe altcineva pentru declanșarea acelei situații. Din păcate, indiferent pe cine învinuiești pentru suferința pe care o simți, durerea nu dispare și suferi în continuare.
Când te enervezi, când te stresezi din cauza unei situații, nu îți dai seama ce se întâmplă în realitate. Ești pur și simplu copleșit de emoțiile puternice. A te critica în permanență sau a judeca excesiv o situație, este ca și cum ai purta ochelari de soare în casă. Pur și simplu nu mai vezi lipdede detaliile și implicit, îți este greu să găsești soluții.
Dacă te înfurii, blamezi situația și îți tot repeți că “nu este corect” , “asta nu trebuia să se întâmple” pierzi din vedere că acel lucru chiar s-a întâmplat și că ai nevoie să găsești o rezolvare.
Critica excesivă a unei situații te impedică să iei măsurile necesare pentru a o schimba. Trecutul nu-l poți schimba! Nu rămâne blocat acolo! Acceptă evenimentele, învață-ți lecțiile și mergi mai departe!
Judecata excesiv de critică a unei situații sau a propriei persoane duce adesea la amplificarea durerii, a anxietății și a stresului resimțit.
Acceptarea totală înseamnă să admiți situația în care ai ajuns, indiferent cum ar arăta ea, fără a judeca evenimentele și fără a te critica. Încearcă să înțelegi că situația accea a apărut ca urmare a unui lung șir de evenimente din trecut. Nu te ajuta cu nimic să lupți împotriva alegerilor din trecut. Asta nu va face decât să îți provoace și mai multă suferință. Acceptarea totală înseamnă să te privești pe tine însuți în situația în care te afli și să o vezi așa cum este în realitate.
Acceptarea totală nu înseamnă că susții sau ești de acord cu comportamentul greșit al altor persoane. Înseamnă că nu încerci să schimbi ceea ce deja s-a întâmplat, înfuriindu-te și dând vina pe alții.
De exemplu dacă ești într-o relație toxică, ieși din ea. Nu-ți pierde vremea suferind în continuare, dând vina pe tine și pe celălalt, așteptând ca lucrurile să se rezolve de la sine. Concentrează-ți atenția asupra a ceea ce poți face acum. În acest fel poți gândi cu mai multă claritate și sa descoperi o modalitate mai bună de a face față situației.
Pentru a-ți fi mai ușor să accepți ceea ce trăiești, poate fi necesar ca mai întâi să îți consolidezi stima de sine și să îți accepți emoțiile ca fiind normale și legitime. Pentru creșterea stimei de sine îți recomand acest curs online.
Atunci când putem accepta total ceea ce suntem, ce avem și ce trăim, câștigăm și echilibrul emoțional de care avem nevoie.
În realitate este mai ușor să spui că accepți decât să o faci efectiv. Dacă zeci de ani te-ai lăsat pradă furiei și deznădejdii, căutând vinovați pentru ceea ce simți și trăiești, aceste afirmații te pot ajută să schimbi modul în care vezi și apoi faci lucrurile.
Afirmații care facilitează acceptarea totală:
- Așa stau lucrurile acum
- Toate evenimentele din trecut au dus la momentul actual
- Nu pot schimba ceea ce s-a întâmplat
- Nu folosește la nimic să lupt cu trecutul
- Prezentul este singurul moment pe care îl pot controla
- Această situație este rezultatul alegerilor pe care le-am făcut în trecut
Acceptarea are darul de a aduce liniște interioară și echilibru emoțional.
Exersează această abilitate, folosește afirmațiile de mai sus sau orice altceva te ajută să păstrezi focusul pe prezent și pe soluții.
Cartea Cum să-ți gestionezi emoțiile copleșitoare și să-ți recapeți autocontrolul m-a inspirat să scriu acest articol. Este o carte foarte practică, cu multe exerciții și conștientizări. Ți-o recomand cu drag și o poți cumpăra la un preț special de aici.
Dacă ai nevoie de suport si drumare pe calea ta spre dezvoltare personală și profesională, mă poți contacta cu încredere pentru câteva ședințe de coaching.
Daniela Irimia, trainer & coach
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus poti descarca GRATUIT E-book-ul „10 pasi pana la a fi o Femeie Independenta”
[mc4wp_form id=”113″]