Capacitatea de a simți compasiune față de orice ființă umană, inclusiv față de tine însuți, este piatra de temelie a unei stime de sine sănătoase – Lisa m. Schab
Cu toții trecem prin momente dificile de-a lungul vieții, avem provocări foarte mare, pierderi sau facem greșeli pe care le considerăm foarte grave. Modul în care ne raportăm la noi înșine în astfel de momente este crucial pentru starea de bine și pentru modul în care ne vom repune pe picioare.
Din păcate, în ultima perioadă, foarte mulți dintre noi trec prin momente dificile, fie că și-au pierdut job-ul și veniturile, fie că trăiesc cu frica de moarte sau anxietatea produsă de multitudinea de schimbări din mediul înconjurător. Și toate aceste provocări mi-au arătat încă o dată că suntem un popor critic și auto-critic.
Foarte mulți din clienții mei, și nu numai, sunt autocritici cu ei, autocritici într-un mod necruțător. Și această atitudine ascunde un nivel scăzut al stimei de sine, sentimentul profund “că nu sunt suficient de bun”. Am scris aici despre gândurile autosabotoare, care subminează stima de sine. Modul în care gândim și vorbim cu și despre noi impactează semnificativ echilibrul emoțional și reziliența la stres.
Modul în care te raportezi la tine în momentele cele mai dificile arată nivelul stimei de sine
Modul în care te raportezi la tine în momentele cele mai dificile arată nivelul stimei de sine, iar comportamentul și limbajul adoptate te mențin în același cerc vicios.
Critica și autocritica au fost învățate, asimilate și considerate “normale” în societatea noastră. Și nu este bine deloc!
Propun în schimb să învățăm să fim blânzi cu noi, să fim înțelegători și suportivi. Să învățăm să fim prietenii noștri cei mai buni, nu criticii nemiloși. Abia când acceptăm că suntem suficient de buni, că merităm și putem mai mult, când ne tratăm cu compasiune, punem bazele dezvoltării noastre.
Compasiunea de sine înseamnă să te tratezi cu blândețe, înțelegere, încurajare și iubire, așa cum ai trata un bun prieten.
Așa cum Stima de sine poate fi dezvoltată, și vă recomand cursul acesta, și compasiunea se învață!
Poți exprima compasiunea față de tine și față de ceilalți prin cuvinte și prin fapte. Sunt aparent lucruri mărunte dar care fac o diferență semnificativă în viața noastră.
Exprimă compasiunea prin cuvinte sub forma:
- Îmi pare rău că ți s-a întâmplat asta
- Cum pot să te ajut?
- Ești bine?
- Vreau să te ajut!
- O să fie bine!
- Îmi păsa de tine!
- Mulțumesc că mi-ai spus
Exprimă compasiunea prin fapte sub forma:
- Asculți cu atenție
- Îmbrățișezi
- Insufli energie pozitivă
- Acorzi timp
- Susții emoțional
- Acorzi sprijin (fizic, financiar, etc)
Poate mă repet dar simt că niciodată nu este suficineț! Fii blândă cu tine! Oferă-ți compasiunea și apoi, cu încredere, acționează în direcția visurilor tale!
Pentru asta recomand dezvoltarea personală continuă. Îți poate fi de ajutor cursul meu pentru stimă de sine https://femeiaindependenta.ro/produs/curs-online-stima-de-sine/ sau cartea mea de dezvoltare personală – Femeia Independenta.
Cu drag, Daniela Irimia
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus aflii prima de ofertele speciale la cursuri si workshop-uri.
[mc4wp_form id=”113″]