Am învățat să fiu un fin observator. Comportamentul, psihicul și emoțiile umane sunt fascinante și dinamice iar eu intrând în contact cu atât de mulți oameni, îmi îmbogățesc constant cunostitele cât mai ales empatia și compasiunea. De patru ani lucrez în cea mai mare parte cu femei și am ajuns să le înțeleg atât de bine și în celași timp să văd tiparele disfuncționale de gândire care le afectează calitatea vieții în general.
Observ la multe doamne cu care lucrez, atât în cursuri cât și în ședințele de consultanță, că pun singure extrem de multă presiune pe ele:
să facă totul perfect, la job, acasa, in bucatarie, etc ….
să ajute pe toată lumea, de la colegi la membrii familiei
să își țină emoțiile sub control – “nu se cuvine sa plang” sau “nu pot sa ma arat vulnerabila”
să susțină emoțional și pe ceilalți membri ai familiei, uneori să îi susțină și financiar
să nu “piardă vreme” la filme sau citind o carte relaxantă – “as putea face curat in dulapuri”
Și când nu mai reușesc să facă toate acestea sunt critice și aspre cu ele … Ajung la burnout pentru că nu își dau voie doar să fie pentru că în mare parte din viață au fost acceptate și apreciate pentru ce au făcut
Copii fiind eram lăudate pentru notele mari luate la școală…
La locul de muncă suntem apreciate pentru depășirea targetului…
Acasă primim laude și aprecieri dacă mâncarea ne-a ieșit foarte bine…
Și de aici s-a format convingerea că “sunt bună dacă ceea ce fac eu este bun”. NIMIC MAI FALS! Ești bună și atât! Ești o ființă unică, cu calități și defecte, o ființă cu emoții, gânduri, visuri.
Stima de sine scăzută ține de credințele pe care le ai despre tine!
Plecând de la aceste tipare de gândire – credințe limitative precum “Nu sunt suficient de buna” sau “nu merit”,femeile nu au curajul sa spună NU, să ceară ajutor sau să accepte că și ele merită SĂ FIE …să fie în centrul vieții lor.
Recomand frecvent psihoterapie sau coaching pentru că știu cât de benefic este un astfel de proces. Am văzut pe pielea mea și în viața a sute de clienți… Daaaar…. ca să îți oferi acest “răsfăț” înseamnă să renunti la acea presiune de care am amintit și să accepți că meriți să primești atenție, să primești ajutor, să primești susținere.
Și meriți ca o parte din banii pentru care muncești să fie pentru tine! Nu doar pentru grădiniță copilului sau jucării sau haine de firma care sa ii impresioneze pe alții… Poți sa aloci bani și timp pentru tine, pentru dezvoltarea ta personală!
Nu ajută la nimic părerea celorlalți atâta timp cât părerea ta despre tine este una … mai puțin bună!
Fii blândă cu tine! Iți recomand să citesti și articolul despre Compasiunea de sine, o lecție pe care avem nevoie să o învățăm
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer, coach, autor de carti de dezvoltare personala