Oamenii cu stimă de sine bună sunt mai stabili emoțional, au comportamente oarecum constante, par a fi mai de încredere ceea ce îi face mai ușor de plăcut și acceptat de către ceilalți.
Stima de sine este parerea pe care o avem despre noi inşine si este normal ca starea de spirit să oscileze in funcţie de experienţele noastre zilnice. Totuși, aceste fluctuații vor fi mai putin frecvente si mai reduse ca durată in cazul unei persoane cu un nivel ridicat al stimei de sine.
Pentru indivizii cu un nivel scăzut al stimei de sine, aceste fluctuaţii pot fi exagerate și pot influența semnificativ starea de spirit, acțiunile și motivațiile persoanei.
Stima de sine se dezvoltă și evoluează de-a lungul întregii vieţi pe baza învătări permanente.
Experienţele din copilărie, relațiile cu membrii familiei, cu profesorii, cu colegii, cu antrenorii si cu alte figuri de autoritate plus experienţele in ceea ce privește performanţa se imprimă in creier si ne invata cum sa abordam oamenii obiectivele.
Este important să reţinem faptul că stima de sine se află într-un proces permanent de maturizare. Ea poate fi pozitivă (cu un nivel ridicat) sau negativă (cu un nivel scăzut), ceea ce are drept consecinţă profeţia autoîmplinită a succesului sau a esecului.
Nivelul înalt al stimei de sine se bazează pe capacitatea de a ne cunoaște bine și a reuși să ne acceptăm și să ne apreciem propria persoană.
Acest lucru ne face să ne apropiem mai ușor de către ceilalți, să-i acceptăm fară a-i judecat, să ne comportăm mai asertiv, să zâmbim mai mult și să fim de ajutor.
Cum sunt oamenii cu un nivel ridicat al stimei de sine
Oamenii cu un nivel ridicat al stimei de sine sunt în stare să-si recunoască atât punctele tari, cât și limitele, păstrându-si respectul de sine şi sentimentul valorii personale. Persoanele cu o puternică stimă de sine nu sunt descurajaţi de eșecuri, de feedback-ul sau de critica negativă sau, dacă sunt, își revin repede.
O persoană care a experimentat formarea de legături sănătoase cu bazele sigure în copilărie și care și-au însușit modele mentale sanatoase, referitoare la modul în care să trateze eșecurile și frustrarea, are mai multe şanse să aibă un nivel ridicat al stimei de sine.
Oamenii care au un nivel ridicat al stimei de sine afişează o atitudine veselă şi o fericire generală. Aceştia reușesc sa găsească un echilibru optim intre ceea ce iau și ceea ce dăruiesc și sunt in stare să primească și să ofere complimente.
Ei se află în permanenţă în căutarea oportunităţilor şi manifestă spontaneitate, flexibilitate și lejeritate în abordarea vieţi, având reacţii creative la problemele care apar şi obţinând satisfacţie de pe urma experienţelor prin care trec.
Oamenii cu stimă de sine bună devin baze sigure pentru alți oameni. Motiv pentru care creează ușor relații bune și suportive cu colegii, prietenii, vecinii, etc
Cum sunt oamenii cu un nivel scăzut al stimei de sine
Oamenii cu un nivel scăzut al stimei de sine reprezintă opusul tuturor lucrurilor pe care le-ai citit despre oamenii cu un nivel ridicat al stimei de tine.
Oamenii cu puțină stimă de sine au adeseori sentimentul că sunt in voia sorţii, neavâd nici un punct de sprijin si nici o bază sigură. Ei se critică exagerat, cer să facă totul perfect și se auto-sabotează prin lipsa de acțiune. Este posibil sa aibă nevoie de asigurare permanentă si de aprobare din exterior pentru a-şi anula dialogurile interioare negative si critice cu ei înşişi.
Persoanele cu un nivel scăzut al stimei de sine au o imagine nefavorabila despre ei înşişi. Ezită când este vorba să-și asume riscuri și se află adeseori sub influenţa fricii de respingere. Practic, aceste persoane nu consideră că sunt suficient de valoroase sau de bune, motiv pentru care trebuie să le oferim sentimentul meritului si al valorii.
Nu vreau să insist asupra caracteristilor pentru că ele sunt prea bine cunoscute. Partea bună este ca există întotdeauna posibilitatea de a readapta creierul să vadă partea plină a paharului și de a de ridica nivelul stimei de sine.

Cum să ne stimulăm stima de sine
,,Nimeni nu ne poate face să ne simţim inferiori dacă noi nu suntem de acord” – fosta primă doamnă a Statelor Unite, Eleanor Roosevelt
Există cinci paşi pe care ii poţi urma pentru a-ţi stimula stima de sine.
1.Cultivarea conștiinței de sine – trebuie să te cunoști cât se poate de bine, să fii conștientă de punctele forte și de slăbiciunile pe care le ai. Te poate ajuta în acest proces lectura, autoreflecție, teste de autocunoaștere, psihoterapie sau coaching, programe de dezvoltare personală.
2. Accepți ceea ce nu poți schimba – perfecțiunea nu există și trebuie să accepți asta. Să te accepti pe tine așa cum ești este primul pas către schimbare și dezvoltare.
3. Împrietenește-te cu vocea ta interioară – ai grijă cum vorbești cu tine, învață să fii blândă și pozitiva.
4. Sărbătorește-te! Fiecare mic succes merită să fie sărbătorit, fă-ți complemente și apreciază-te mai des.
5. Cere ajutor din partea celorlalți. Suntem ființe sociale și creștem cu ajutorul celor de lângă noi. Caută să creezi relații cu oameni pozitivi, cu un mindset de succes, care pot deveni o bază sigură pentru tine. Poate fi o prietena bună, partenerul de viață, psihoterapeutul sau un coach.

Am cred un ghid video și cu e-book, plus exerciții de coaching care să te ajute în dezvoltarea și consolidarea stimei de sine. Vezi aici detaliile și dacă ai nevoie de sesiuni 1 la 1, scrie-mi cu încredere.
În cei 5 ani de când consiliez și mentorez antreprenoare, am văzut efectul minunat pe care îl are crearea unei baze sigure pentru dezvoltare, prin raportatea la un om care nu te judecat și la niște obiective relevante pentru tine.
Cu drag,
Daniela Irimia, trainer, performace coach, autor, antreprenor