Deseori oamenii au impresia că pesimismul se caracterizează prin a privi partea goală a paharului în timp ce optimistul se concentrează pe partea plină a lui. Cu alte cuvinte, pesimiștii observă mai frecvent aspectele negative ale unei situații, iar optimiștii se concentrează pe aspectele pozitive, uneori chiar prea mult.
Acestea sunt niște definiții simpliste. Trăsăturile care definesc optimismul și pesimismul sunt ceva mai complexe. Tendința noastră de a fi optimiști sau pesimiști este legată de modul de a explica lucrurile, adică de modul în care ne explicăm lucrurile, evenimentele pe care le experimentăm. Iar acest tip de gândire impacteaza puternic și relația pe care o avem cu stresul!
Cum gândesc optimiștii și cât de stresați sunt:
Atunci când au parte de experiențe pozitive, optimiști se consideră sursa tuturor lucrurilor bune din viața lor. Ei consideră că un succes atrage după sine un altul și că efectele sunt pe termen lung. Cu alte cuvinte, optimiștii văd lucrurile pozitive ca fiind de durată și asociate cu abilitățile lor de a face lucrurile și a se adapta la schimbare.
În privința evenimentelor negative, optimiștii cred că acestea sunt de scurtă durată, izolate și provocate de factori aflați în afara lor. Nu sunt ei responsabili de lucrurile neplăcute și se așteaptă să scape repede și ușor de situațiile stresante. Ceea ce evident îi ajută să fie mai relaxați și nu se lăsă pradă stresului aferent.
Optimiștii cred că vor avea succes indiferent de acțiunile pe care le întreprind. Ei își sărbătoresc reușitele, văd oportunități pretutindeni, au încredere în propriile abilitați. Toate acestea au ca rezultat încrederea sporită în resursele personale și o experiență a stresului redusă, altfel spus, sunt rezilienti la stres. Citeste si Cum ne creștem reziliența la stres
Cum gândesc pesimiștii și cât de stresați sunt:
În cazul evenimentelor pozitive, pesimiștii cred că aceste experiențe sunt întâmplătoare și datorate unor factori externi lor. Nu ei sunt responsabili de succesul de care au parte și sunt convinși că acesta nu este de durată. Pesimiștii minimizează influența lor asupra experiențelor pozitive pe care le au, o atitudine opusă cu cea a optimiștilor.
Când există însă evenimente stresante, experiențe negative, pesimiștii cred că acestea sunt de durată, că există o continuare a acestora iar el este vinovat pentru ceea ce experimentează. O astfel de atitudine nu face decât că crească anxietatea și stresul resimțit. Tendința lor de a scoate în evidența elementele nevative îi face victime sigure ale stresului.
Pe de altă parte, tendința pesimiștilor de a se gândi în avans la toate lucrurile care pot merge prost, îi face să fie mai bine pregătiți atunci când apare un eveniment nefericit. Ei au planuri de rezervă, resurse materiale pe care să se bazeze în cazul unei crize. Totuși, în vremuri bune, ei nu identifică oportunități, au mai puțină încredere în propria persoană și se așteaptă la ce este mai rău. Pesimiștii sunt mai stresați, și pe bună dreptate. Ei se stresează chiar și atunci când nu au motive vizibile, asta pentru că mintea lor proiectează scenarii negative posibile.
Cu toate că lumea, în special pesimiștii, cred că optimiștii văd doar ceea ce vor să vadă, studiile demonstrează că optimiștilor le merge mai bine în viață. Ei se bucură de o sănătate emoțională mai bună, sunt mai longevivi, au mai mult succes în viață și, desigur, sunt mai puțin stresați. Îți recomand să citești și Trăiești ceea ce gândești!
Tu ce tipar ai? Ești optimistă sau pesimistă? Lasa-mi un comentariu si iti raspund cu drag!
Daniela Irimia, trainer si autor Elibereaza-te de stres
PS: Aboneaza-te la newsletter pentru a citi si alte articole utile. In plus aflii prima de ofertele speciale la cursuri si workshop-uri.
[mc4wp_form id=”113″]